Hepatitis Kronik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu hepatitis kronik?

Hepatitis kronik adalah keradangan hati yang berlangsung sekurang-kurangnya 6 bulan. Ramai orang tidak mempunyai simptom, tetapi ada yang mempunyai simptom yang samar-samar, seperti rasa sakit, selera makan yang lemah, dan keletihan. Hepatitis kronik boleh mengakibatkan sirosis, serta limpa yang diperbesar, pengumpulan cecair di dalam perut, dan kemerosotan fungsi otak.

Apakah kebarangkalian hepatitis kronik?

Hepatitis kronik boleh dihidapi pesakit tidak mengira usia. Ini boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor-faktor risiko. Sila rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi hepatitis kronik?

Dalam kira-kira dua pertiga orang, hepatitis kronik berkembang secara beransur-ansur, selalunya tanpa menyebabkan sebarang simptom gangguan hati sehingga sirosis berlaku. Dalam baki satu pertiga, ia berkembang selepas serangan hepatitis virus akut yang berterusan atau kembali (selalunya beberapa minggu kemudian).

Simptom selalu merangkumi perasaan sakit yang samar (malaise), selera makan yang lemah, dan keletihan. Kadang-kadang orang yang terjejas juga mempunyai demam bergred rendah dan beberapa ketidakselesaan perut. Jaundis adalah jarang berlaku.

Selalunya, simptom khas pertama adalah penyakit hati kronik atau sirosis. Mereka boleh termasuk limpa yang diperbesar, salur darah labah-labah kecil yang kelihatan di kulit (disebut angiomas labah-labah), tapak tangan kemerahan, dan pengumpulan cecair di dalam perut. Kerosakan hati boleh menyebabkan kemerosotan fungsi otak, yang disebut ensefalopati (portosystemic) hepatik dan kecenderungan untuk berdarah (koagulopati). Fungsi otak merosot kerana bahan toksik membina dalam darah dan mencapai pada otak. Hati biasanya membuangnya daripada darah, memecah, kemudian mengeluarkannya sebagai produk sampingan yang tidak berbahaya ke dalam hempedu atau darah. Hati yang rosak agak kurang dapat untuk menghilangkannya.

Beberapa orang mengalami penyakit kuning, gatal dan najis yang berminyak dan berbau busuk (dipanggil steatorea) dan berwarna terang. Gejala-gejala ini berkembang kerana aliran hempedu yang keluar dari hati disekat.

Hepatitis autoimun boleh menyebabkan simptom lain yang boleh melibatkan hampir semua sistem badan, terutama pada wanita muda. Gejala-gejala seperti jerawat, hentian tempoh haid, kesakitan sendi, parut paru-paru, keradangan kelenjar tiroid dan buah pinggang, dan anemia.

Terdapat tanda-tanda atau simptom yang tidak tersenarai di atas. Jika anda ada sebarang kebimbangan tentang satu simptom, sila rujuk doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh badan adalah berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apa yang mengakibatkan hepatitis kronik?

Hepatitis kronik biasanya disebabkan oleh salah satu daripada virus-virus hepatitis. Virus Hepatitis C menyebabkan kira-kira 60 hingga 70% kes, dan sekurang-kurangnya 75% kes hepatitis C akut menjadi kronik. Kira-kira 5 hingga 10% kes hepatitis B, kadang-kadang dengan jangkitan bersama hepatitis D, menjadi kronik.

Hepatitis D tidak berlaku dengan sendirinya. Ia berlaku hanya sebagai jangkitan bersama dengan hepatitis B. Jarang sekali, virus hepatitis E menyebabkan hepatitis kronik pada orang dengan sistem imun yang lemah, seperti mereka yang mengambil ubat untuk menahan sistem imun selepas pemindahan organ, yang mengambil ubat untuk merawat kanser, atau yang mempunyai jangkitan HIV. Virus Hepatitis A tidak menyebabkan hepatitis kronik.

Ubat tertentu boleh menyebabkan hepatitis kronik, terutamanya apabila ia diambil untuk masa yang lama. Ia termasuk isoniazid, methyldopa, dan nitrofurantoin.

Sebab-sebab lain termasuk hepatitis alkohol dan penyakit hati berlemak yang tidak berkaitan dengan penggunaan alkohol (steatohepatitis tanpa alkohol). Tidak kerap, hepatitis kronik adalah hasil daripada kekurangan alpha1-antitrypsin (gangguan keturunan), penyakit seliak, gangguan tiroid, atau pada kanak-kanak dan orang dewasa muda, penyakit Wilson – gangguan jarang keturunan yang melibatkan pegangan kuprum dalam hati yang tidak normal.

Dalam kebanyakan orang dengan hepatitis kronik, tiada sebab yang jelas dapat dikenalpasti. Dalam sesetengah orang ini, keradangan kronik menyerupai keradangan yang disebabkan oleh badan menyerang tisu sendiri. Jenis keradangan ini, yang dipanggil hepatitis autoimun, lebih biasa dalam kalangan wanita berbanding lelaki.

Tiada siapa yang tahu dengan tepat mengapa virus atau ubat tertentu menyebabkan hepatitis kronik bagi sesetengah orang tetapi tidak dalam kalangan orang lain atau mengapa tahap keparahannya berbeza-beza.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko hepatitis kronik?

Terdapat banyak faktor risiko untuk hepatitis kronik, seperti:

Hepatitis B:

 • Mempunyai hubungan seks ¬†tanpa perlindungan dengan pasangan seks atau dengan orang yang dijangkiti HBV
 • Berkongsi jarum semasa penggunaan dadah intravena (IV)
 • Lelaki yang mempunyai hubungan seks dengan lelaki lain
 • Hidup dengan seseorang yang mempunyai jangkitan HBV kronik
 • Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti
 • Mempunyai pekerjaan yang mendedahkan anda kepada darah manusia
 • Melancong ke kawasan yang mempunyai kadar jangkitan yang tinggi HBV, seperti Afrika, Asia Tengah dan Tenggara, dan Eropah Timur

Hepatitis C:

 • Pekerja penjagaan kesihatan yang terdedah kepada darah yang dijangkiti, yang mungkin berlaku jika jarum yang dijangkiti menembusi kulit anda
 • Pernah menyuntik atau menyedut dadah haram
 • Mempunyai HIV
 • Menerima tindikan atau tatu dalam persekitaran yang tidak bersih menggunakan peralatan yang tidak elok
 • Menerima transfusi darah atau pemindahan organ sebelum 1992
 • Menerima faktor pembekuan sebelum tahun 1987
 • Menerima rawatan hemodialisis untuk jangka masa panjang
 • Dilahirkan oleh wanita dengan jangkitan hepatitis C
 • Pernah di penjara
 • Lahir antara 1945 dan 1965, kumpulan umur dengan jangkitan tertinggi jangkitan hepatitis C

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana hepatitis kronik didiagnosis?

Doktor mungkin mengesyaki hepatitis kronik apabila orang mempunyai simptom yang biasa, apabila ujian darah (dilakukan atas sebab-sebab lain) mengesan enzim hati tinggi yang tidak normal, atau ketika orang pernah mengalami hepatitis akut sebelum ini. Juga, semua orang yang lahir di antara tahun 1945 dan 1965, tidak kira sama ada simptom hadir, harus diuji sekali untuk hepatitis C. Pengujian ini disyorkan kerana hepatitis C adalah biasa dalam kalangan kumpulan umur ini dan sering tidak diiktiraf.

Ujian darah untuk menentukan sejauh mana fungsi hati berfungsi dan sama ada ia rosak (ujian fungsi hati) dilakukan. Mereka mungkin membantu menubuh atau mengecualikan diagnosis, mengenalpasti punca, dan menentukan keparahan kerosakan hati. Ujian darah juga dilakukan untuk membantu doktor mengenal pasti virus hepatitis yang menyebabkan jangkitan. Jika tiada virus dikenalpasti, ujian darah lain diperlukan untuk memeriksa sebab-sebab lain, seperti hepatitis autoimun. Walau bagaimanapun, biopsi hati adalah penting untuk mengesahkan diagnosis. Biopsi hati juga membolehkan doktor menentukan sejauh mana keradangan dan sama ada sebarang parut atau sirosis telah berkembang. Biopsi boleh membantu mengenalpasti punca hepatitis.

Jika orang yang mempunyai hepatitis B kronik, ultrasonografi dilakukan setiap 6 bulan untuk membuat pemeriksaan untuk kanser hati. Tahap-tahap  alfa fetoprotein Рprotein yang biasanya dihasilkan oleh sel-sel hati tidak matang pada janin Рboleh meningkat apabila kanser hati hadir dan juga boleh diperiksa untuk mengesan untuk kanser hati. Orang yang mempunyai hepatitis C kronik juga diperiksa secara sama, tetapi hanya jika mereka mempunyai sirosis.

Bagaimana hepatitis kronik dirawat?

Jika ubat adalah punca, ubat itu dihentikan. Jika gangguan lain adalah punca, ia adalah dirawat.

Hepatitis A

Hepatitis A biasanya tidak dirawat. Rehat tidue mungkin disyorkan jika gejala menyebabkan banyak ketidakselesaan. Jika anda mengalami muntah atau cirit-birit, anda akan dimasukkan ke dalam diet khas yang dibuat oleh doktor anda untuk mencegah kekurangan zat makanan atau dehidrasi. Vaksinasi juga boleh mencegah jangkitan hepatitis A dengan membantu badan anda menghasilkan antibodi yang melawan jangkitan jenis ini. Kebanyakan kanak-kanak menerima vaksinasi antara umur 12 dan 18 bulan. Vaksinasi juga disediakan untuk orang dewasa.

Hepatitis B

Hepatitis B akut tidak memerlukan rawatan tertentu. Hepatitis B kronik dirawat dengan ubat-ubatan antivirus. Bentuk rawatan ini boleh menjadi mahal kerana ia mesti diikuti selama beberapa bulan atau tahun. Rawatan untuk hepatitis B kronik juga memerlukan penilaian perubatan dan pemantauan teratur untuk menentukan sama ada virus itu sedang berkembang. CDC mencadangkan vaksin hepatitis B untuk semua bayi baru lahir. Vaksin juga disyorkan untuk semua kakitangan penjagaan kesihatan dan perubatan.

Hepatitis C

Ubat antivirus digunakan untuk merawat kedua-dua bentuk hepatitis C,akut dan kronik. Orang yang mempunyai hepatitis C kronik biasanya dirawat dengan gabungan terapi-terapi ubat antivirus. Mereka juga mungkin memerlukan ujian lanjut untuk menentukan bentuk rawatan terbaik. Orang yang mengalami sirosis (parut hati) atau penyakit hati akibat hepatitis C kronik mungkin juga menjadi calon-calon untuk pemindahan hati.

Hepatitis D

Hepatitis D dirawat dengan ubat yang dipanggil alfa interferon. Menurut Agensi Kesihatan Awam Kanada, antara 60 hingga 97 peratus orang mengalami hepatitis D sekali lagi walaupun selepas rawatan.

Hepatitis E

Pada masa ini tiada terapi perubatan khusus untuk merawat hepatitis E. Oleh sebab jangkitannya sering teruk, ia biasanya selesai sendiri. Orang yang mempunyai jenis jangkitan ini sering dinasihatkan untuk mendapatkan rehat yang mencukupi, minum banyak cecair, mendapatkan nutrien yang mencukupi, dan mengelakkan pengambilan alkohol.

Hepatitis autoimun

Biasanya, kortikosteroid (seperti prednisone) digunakan, kadang-kadang dengan azathioprine, ubat yang digunakan untuk menahan sistem imun. Ubat-ubatan ini menahan keradangan, melegakan simptom, dan memperbaiki kelangsungan hidup jangka panjang. Walau bagaimanapun, parut di hati boleh beransur-ansur bertambah buruk. Hentian ubat-ubatan ini biasanya membawa kepada pengulangan keradangan, jadi kebanyakan orang perlu mengambil ubat selama-lamanya.

Rawatan komplikasi

Tidak mengambil kida punca atau jenis hepatitis kronik, komplikasi memerlukan rawatan.

Jika fungsi otak merosot, ubat boleh diberikan untuk membantu tubuh menghilangkan bahan toksik yang boleh menyebabkan kemerosotan

Transplantasi hati boleh dipertimbangkan untuk orang yang mengalami kegagalan hati yang teruk. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mengalami hepatitis C, virus itu hampir selalu berulang dalam hati yang dipindahkan, dan pemindahan mungkin kurang berjaya berbanding pemindahan yang dilakukan untuk sebab-sebab lain.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas hepatitis kronik?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anak anda mengatasi hepatitis kronik:

 • Hentikan minum alkohol. Alkohol mempercepatkan perkembangan penyakit hati.
 • Elakkan daripada ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kerosakan hati. Semak ubat-ubatan anda dengan doktor anda, termasuk ubat di kaunter yang anda ambil serta persediaan herba dan makanan tambahan. Doktor anda boleh mengesyorkan untuk mengelakkan ubat-ubatan tertentu.
 • Bantu dalam menghalang orang lain daripada bersentuhan dengan darah anda. Tutup sebarang luka yang anda miliki dan jangan berkongsi pisau cukur atau berus gigi. Jangan menderma darah, organ badan atau air mani, dan nasihatkan pekerja penjagaan kesihatan bahawa anda mempunyai virus. Juga beritahu pasangan anda mengenai jangkitan anda sebelum anda melakukan hubungan seks, dan selalu menggunakan kondom semasa hubungan seks.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik tentang penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"