Diana Danielle Kongsi Derita Anxiety Attack, Apa yang Perlu Anda Lakukan Jika Alaminya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda berasa gelisah, berpeluh secara mendadak dan menggeletar secara tiba-tiba? Ini mungkin petanda bahawa anda mengalami anxiety attack, sama seperti yang dialami oleh aktres Diana Danielle. Baru-baru ini, Diana Danielle telah berkongsi berkenaan anxiety attack yang dialaminya di media sosial sehingga mendapat perhatian ramai terutama daripada peminat-peminat setianya. Beliau mengalami kesukaran bernafas dan semput yang berpunca daripada pengamalan gaya hidup yang tidak sihat seperti pengambilan makanan yang tidak berkhasiat dan tidak mendapat kualiti tidur yang baik. Pelakon ini berkongsi rakaman video yang memaparkan keadaannya yang sedang menangis di akaun Instagram miliknya dengan tujuan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan kesihatan mental buat seseorang individu. Bagi yang kurang tahu tentang anxiety attack atau kebimbangan melampau, ikuti kupasan lanjut seperti di bawah. 

Apakah itu anxiety attack?

Kebimbangan melampau bermaksud apabila seseorang individu merasakan ketakutan atau keresahan melampau berkenaan sesuatu perkara buruk yang akan berlaku. Ia merupakan satu terma bukan perubatan yang merujuk kepada perasaan ketakutan atau kebimbangan yang sering berkaitan dengan sesuatu isu atau perkara. Kebimbangan sering dikaitkan dengan keadaan stres yang dialami oleh seseorang individu yang juga melibatkan simptom fizikal seperti ketegangan otot.

Bagaimana untuk mengesan anxiety disorder?

Anda boleh menggunakan kaedah penilaian yang dipanggil GAD-7 Score (Generalized Anxiety Disorder 7). Sekiranya anda mendapat skor 5, ini bermakna keresahan anda berada pada tahap yang ringan. Bagi skor 10, anda mempunyai keresahan pada tahap sederhana. Anda dikategorikan sebgaia mempunyai keresahan yang teruk sekiranya anda mendapat skor sebanyak 15. 

Bagaimana seseorang individu boleh mendapat anxiety attack?

Terdapat beberapa peramal (predictor) bagi anxiety disorder untuk berlaku. Ini termasuklah jantina perempuan, kemiskinan, perubahan peristiwa hidup, penyakit fizikal kronik, penyakit mental kronik, kehilangan atau perceraian ibu bapa, kurang sokongan semasa zaman kanak-kanak dan sejarah masalah mental dalam kalangan ibu bapa.

Seseorang individu mungkin akan mendapat anxiety attack daripada isu tertentu. Ia biasanya berkembang secara berperingkat apabila seseorang individu mula berasa resah. Simptom bagi anxiety attack termasuklah kebimbangan, kegelisahan, masalah tidur, ketegangan di bahagian kepala dan leher, berpeluh, menggeletar dan perubahan kadar degupan jantung. Walau bagaimanapun, bukan semua kejadian anxiety attack akan melibatkan kesemua simptom-simptom ini kerana anxiety attack boleh terjadi dengan kadar yang ringan, sederhana dan teruk bergantung kepada faktor pemacu dan bagaimana seseorang individu itu memberi reaksi terhadapnya.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom seperti yang dinyatakan, cuba lakukan perkara-perkara berikut bagi mengurangkan kemungkinan terjadinya anxiety attack

 • Tarik nafas secara perlahan-lahan. Apabila anda merasakan bahawa hembusan nafas anda menjadi terlalu pendek, berikan perhatian terhadap setiap tarikan dan hembusan nafas. Tarik nafas secara lebih mendalam dan perlahan-lahan, dan hembuskannya kembali juga secara perlahan-lahan.
 • Amalkan teknik relaksasi. Anda boleh menggunakan pelbagai teknik untuk menenangkan diri anda seperti aromaterapi, imejan berpandu, dan relaksasi otot. Sekiranya anda merasakan anda mempunyai simptom-simptom anxiety attack, lakukan sebarang perkara yang boleh membantu memberikan ketenangan kepada diri anda. 

Anda perlu bersifat terbuka sepertimana yang telah dilakukan Diana Danielle jika anda mendapati diri anda mengalami sebarang masalah yang menjejaskan kesejahteraan mental. Anda tidak perlu berasa malu untuk mendapatkan nasihat, rawatan dan sokongan daripada rakan-rakan dan golongan profesional seperti ahli psikologi. Usaha bagi meluahkan belenggu masalah yang sedang dialami dan mendapatkan rawatan yang sewajarnya bukan sahaja membantu mengembalikan kesejahteraan mental anda, tetapi juga membuka mata pihak lain untuk lebih terbuka apabila berbicara soal kesihatan mental manusia. Jadilah seperti Diana Danielle!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Bekerja, Jaga-jaga, Ya! Ini Risiko Masalah Kesihatan Yang Boleh Anda Alami

  Menjadi seorang ibu bekerja bukanlah 1 tugas mudah. Anda perlu lebih menjaga diri atau ada 8 risiko masalah kesihatan yang mungkin akan dialami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Ingin Menjalin Hubungan Cinta? Atasi Kegelisahan Anda Dengan 7 Langkah Ini

  Anda sedang menjalinkan hubungan cinta, tetapi ada masanya wujud kebimbangan dan kegelisahan perhubungan yang membuatkan anda ragu. Kenapa ia berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Dalam sibuk mencari penawar untuk melawan pandemik COVID-19, adakalanya kita terlupa untuk menjaga aspek kesihatan mental.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  COVID-19, Penyakit Berjangkit 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Faraj Koyak Besar Waktu Bersalin, Ibu Alami Trauma! Bagaimana Nak Atasi Rasa Trauma Kelahiran?

  Adakalanya kesakitan yang dirasai semasa atau selepas kelahiran bayi boleh mengakibatkan ibu mengalami trauma bersalin. Tetapi adakah semua ibu berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  serangan panik dan kegelisahan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  rasa gelisah

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan
  rasa gelisah

  Normal Untuk Rasa Gelisah, Tapi Apa Tanda Anda Mungkin Menghidap ‘Anxiety Disorder’?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Asyik Buka IG Tengok Berapa ‘Like’ Selepas Post Gambar? Ini Ada Kaitan Dengan Masalah Jiwa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan