Hari Paru-Paru Sedunia 2019: Seruan Untuk Paru-Paru Yang Sihat Buat Setiap Individu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Hari ini, bersempena dengan Hari Paru-Paru Sedunia 2019 (WLD 2019), Hello Doktor bersama dengan ahli Forum Kesatuan Respiratori Antarabangsa (FIRS) dan juga organisasi-organisasi lain yang meraikan WLD 2019, menyokong usaha ke arah kesihatan respiratori global dan juga untuk menyeru penggubal polisi tempatan dan antarabangsa untuk memastikan setiap orang mempunyai akses kepada servis yang diperlukan bagi meningkatkan kesihatan paru-paru mereka.

Isu masalah kesihatan paru-paru merupakan isu yang cukup relevan dengan situasi semasa di Malaysia yang kini dilanda jerebu. Partikel dalam udara akibat daripada jerebu merupakan pencetus penting untuk serangan akut pelbagai jenis penyakit respiratori.

Penyakit-penyakit respiratori merupakan kumpulan penyakit yang meletakkan beban kesihatan yang cukup berat dan besar kepada institusi kesihatan di seluruh dunia. Berikut merupakan data yang menggariskan beban penyakit-penyakit respiratori:

 • 10 juta manusia menghidap jangkitan tuberkulosis (TB) dan 1.6 juta mati akibatnya setiap tahun, menjadikannya jangkitan membawa maut yang paling lazim di dunia.
 • 76 juta manusia mati akibat kanser paru-paru setiap tahun, menjadikannya kanser yang mempunyai kadar kematian yang paling tinggi. 
 • 334 juta manusia menghidap asma, menjadikannya antara penyakit kronik yang paling kerap dalam kalangan kanak-kanak. Ia mempengaruhi 14% daripada kesemua kanak-kanak di seluruh dunia dan prevalensnya semakin meningkat. 
 • Pneumonia membunuh jutaan manusia setiap tahun, menjadikannya punca kematian utama dalam kalangan warga tua dan juga kanak-kanak. 
 • 91% daripada populasi dunia tinggal di dalam kawasan yang mempunyai kualiti udara yang teruk, berdasarkan garis panduan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

Kepentingan liputan kesihatan universal untuk penyakit-penyakit respiratori

Pada tanggal 25 September ini, Hari Paru-Paru Sedunia disambut 2 hari selepas Mesyuarat Aras Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkaitan Liputan Kesihatan Universal (UHC). UHC memperjuangkan akses kepada servis kesihatan yang diperlukan oleh seseorang itu tanpa perlu dibebankan dengan kos yang tinggi. Sekurang-kurangnya separuh daripada penduduk dunia masih lagi tidak mempunyai liputan menyeluruh untuk servis kesihatan yang asas.

Tumpuan global kepada UHC merupakan peluang untuk mencipta progres yang signifikan dalam melawan penyakit-penyakit respiratori di seluruh dunia. Pada tahun ini, WLD 2019 bersatu di bawah satu mesej iaitu ‘Jangan biarkan sesiapa pun tertinggal. Sempena Hari Paru-Paru Sedunia, kami menyeru ke arah paru-paru yang sihat untuk semua

Konsep liputan kesihatan universal merupakan konsep yang penting khususnya untuk mereka yang menghidap penyakit respiratori. Sebagai contoh, keterencatan atau lompongan dalam rantaian rawatan dan ubat-ubatan untuk pesakit tuberkulosis boleh menyebabkan kerintangan bakteria terhadap antibiotik yang digunakan. Ini menyebabkan masalah kesihatan awam yang lebih membimbangkan. Putusnya bekalan ubat untuk penyakit seperti asma boleh menyebabkan pesakit asma tidak mempunyai tali untuk bergantung sekiranya serangan akut berlaku. 

Seruan gabungan pelbagai organisasi global 

FIRS adalah persatuan yang terdiri daripada pelbagai organisasi pendahulu dalam aspek penyakit respiratori. Antara organisasi yang membentuk FIRS adalah Persatuan Torasik Amerika (ATS), Persatuan Respiratori Eropah (ERS), Initisiatif Global untuk Asma (GINA) dan juga Inisiatif Global untuk Penyakit Obstruktif Kronik Paru-Paru (GOLD). Tujuan pertubuhan FIRS adalah untuk meningkatkan lagi usaha ke arah paru-paru yang sihat melalui kerjasama lebih 70,000 ahlinya di seluruh dunia. 

Sebahagian daripada usaha globalnya, FIRS menyeru kepada pelaksanaan langkah-langkah berikut demi mengurangkan beban penyakit respiratori kepada kesihatan sejagat:

 • Meningkatkan kesedaran awam dan juga dalam kalangan penggubal polisi bahawa kesihatan respiratori adalah komponen yang besar dalam kesihatan sejagat.
 • Mengurangkan penggunaan produk tembakau melalui penguatkuasaan universal Rangka Kerja Konvesyen Kawalan Tembakau.
 • Menggunakan dan juga bertindak mengikut garis panduan kualiti udara WHO untuk mengurangkan pencemaran udara.
 • Mempromosikan akses universal terhadap servis kesihatan berkualiti, ubat-ubatan asas dan juga imunisasi.
 • Menambah baik keupayaan untuk membuat diagnosis awal bagi penyakit-penyakit respiratori melalui peningkatan dalam kesedaran awam berkaitan dengan kesihatan paru-paru.
 • Meningkatkan latihan ahli perubatan seluruh dunia dalam menguruskan penyakit respiratori.
 • Meningkatkan kajian bagi mencegah dan merawat penyakit-penyakit respiratori dengan lebih baik.

Menghirup udara yang segar adalah hak asasi setiap individu. Kerjasama pelbagai pihak merentasi sempadan negara perlu berlaku bagi memastikan misi ini dicapai dan rakyat dilindungi daripada perkara-perkara yang boleh mengganggu kesihatan respiratori mereka. Kami daripada Hello Doktor, menyokong usaha ke arah paru-paru yang sihat buat semua. Selamat Hari Paru-Paru Sedunia 2019!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

  Seks adalah satu aktiviti yang sangat seronok. Namun ada kajian yang kata ia boleh jadi punca penyakit asma! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Asma, Kesihatan Pernafasan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Bukan sahaja perokok, mereka yang tidak merokok juga berisiko untuk mengalami masalah pernafasan ekoran penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD).

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Jaga-Jaga Penghidap Asma & Alahan, Cuaca Juga Boleh Buatkan Anda Diserang Alergi!

  Alahan dan asma boleh menyerang ketika cuaca sejuk atau panas. Jika anda alami sakit hidung seakan-akan reaksi alahan, cepat jumpa doktor ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan, Alahan Hidung & Mata 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Pilih Bersalin Czer Sebab Tak Nak Sakit? Nanti Dulu, Ibu! Dengarnya Ada Risiko Anak Dapat Asma

  Kajian terbaru menunjukkan terdapat kaitan antara kaedah pembedahan czer dengan kebarangkalian untuk anak mendapat penyakit asma.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Masalah Kehamilan, Tips Hamil 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  asma

  AWAS Wanita Penghidap Asma Berisiko Alami Komplikasi Teruk COVID-19! Ambil Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  komplikasi asma

  Bukan Hanya Kacau Waktu Tidur, Tapi Penyakit Asma Juga Buat Hidup Anda Terjejas

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit asma gangguan pernafasan

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah kesihatan kanak-kanak prasekolah

  Mahu Anak Sentiasa Sihat? Ketahui 10 Masalah Kesihatan Lazim Kanak-kanak Prasekolah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan