Betul Ke Kerap Bersenggama “KUNCI” Untuk Tangguh Menopaus? Kalau Betul, Apa Tunggu Lagi!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 21/01/2021 . 3 minit bacaan
Share now

Setiap wanita pasti akan mengalami usia menopaus. Apa yang menjadi persoalannya kini adalah waktu ia terjadi – sama ada cepat, tepat atau lambat.

Ada kajian terkini yang mengatakan seks dengan kerap bersama encik suami boleh menangguh menopaus! Adakah kajian ini sahih atau hanya mitos semata-mata?

Jadi, adakah kerap seks salah satu daripada cara lambatkan menopaus yang efektif? Jom sama-sama kita bongkar jawapannya menerusi artikel ini.

Kajian terbaharu berkaitan seks & menopaus

perimenopause adalah

Baru-baru ini, sebuah kajian yang meneliti perkaitan antara seks dengan menopaus telah dijalankan dan diterbitkan dalam jurnal Royal Society Open Science.

Megan Arnot dan Prof Ruth Mace adalah pengkaji utama dalam kajian ini dan kedua-duanya merupakan tenaga pengajar di University College London, United Kingdom.

Kajian ini bukan melihat kepada seks penetrasi semata-mata. Malah, aktiviti seksual seperti seks oral, onani atau foreplay juga akan diambil kira. Objektif kajian ini adalah untuk melihat sama ada seks dengan kerap boleh menangguh menopaus bagi golongan wanita atau tidak.

Menurut kajian yang dijalankan terhadap 2,936 wanita yang berusia antara 40 hingga 50 tahun itu, jawapannya adalah ya. Kenapa?

Benarkah seks boleh menangguh menopaus?

Mengikut data yang dikutip, didapati wanita yang bersenggama dengan pasangan seminggu sekali adalah 28% lebih lambat mengalami menopaus berbanding wanita yang melakukannya sebulan sekali.

Manakala wanita yang berasmara dengan pasangan sebulan sekali pula adalah 19% lebih lambat mengalami menopaus berbanding wanita yang melakukannya kurang dari sebulan sekali.

Dalam erti kata yang lebih mudah, lebih kerap anda melakukan seks dengan pasangan, risiko anda untuk menopaus dengan cepat adalah lebih rendah.

Pun begitu, pengkaji turut menyatakan kekerapan seks bukan satu-satunya perkara yang akan menjejaskan usia menopaus seorang wanita. Terdapat beberapa faktor risiko yang lain termasuklah:

Dalam pada itu, Arnot dan Mace turut menyatakan seks dengan kerap akan menangguhkan menopaus wanita disebabkan oleh mereka banyak terdedah dengan feromon yang dikeluarkan oleh pasangan lelaki. Pun begitu, ia masih belum sahih dan kajian lanjutan masih perlu dijalankan.

Apakah sebab sebenar perkara ini berlaku?

perimenopause

Selain feromon pasangan lelaki, Arnot dan Mace percaya perkara ini ada kaitannya dengan petubahan pada tubuh badan seorang wanita akibat seks dengan pasangan.

Menurut mereka, tubuh badan wanita yang kerap berjimak dengan pasangan adalah lebih bersedia dan bertenaga untuk mengalami ovulasi – tempoh yang penting untuk membolehkan wanita hamil.

Jika mereka kurang melakukan hubungan seks dengan pasangan pula, sudah tentu tubuh badan mereka akan menjadi lebih pasif dan memilih untuk tidak melaksanakan ovulasi dengan lebih kerap.

Dalam erti kata yang lebih mudah, tubuh badan wanita itu sendiri akan memilih untuk tidak berovulasi dengan kerap sekiranya mereka tidak berhubungan dengan pasangan lelaki dalam satu tempoh yang lama.

Kesannya, wanita yang kurang berasmaradana dengan pasangan mungkin akan mengalami menopaus dengan lebih cepat dan begitulah sebaliknya. Namun, ini juga hanyalah hipotesis yang belum terbukti kebenarannya.

Sila jalani kehidupan seks yang lebih sihat

Tidak dinafikan, ada kemungkinan seks dengan kerap mungkin boleh jadi salah satu cara lambatkan menopaus. Namun, kajian terbaharu ini masih belum kukuh dan memerlukan kajian lanjutan untuk benar-benar membuktikannya.

Daripada terlalu fokus mengenai perkara ini, adalah lebih wajar untuk anda dan pasangan mengamalkan kehidupan seks yang lebih sihat. Jika sebelum ini anda sudah sangat jarang beraksi di ranjang kerana sibuk dengan urusan hidup masing-masing, sila ubah tabiat itu segera.

Ini kerana seks seminggu sekali adalah jumlah yang paling minimum perlu dibuat oleh mana-mana pasangan suami isteri. Jadi, jangan lagi kalian memandang ringan perkara ini, sila ajak pasangan berasmara dengan lebih kerap untuk hidup yang lebih baik!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ini Ciri-ciri Wanita Menopaus Awal, Antaranya Datang HAID Seawal Usia 11 Tahun & Mandul!

Wanita yang mengalami haid awal, ketika berusia 11 tahun atau lebih muda cenderung berdepan risiko menopaus sebelum usia 40 tahun, adakah ia benar?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Menopaus 09/02/2021 . 3 minit bacaan

Selalu Dengar Sifilis Dihidapi Oleh Lelaki, Adakah Wanita Boleh Terselamat?

Kebiasaannya, sifilis banyak dikaitkan dengan lelaki. Pun begitu, tahukah anda bahawa sifilis wanita juga wujud? Jom klik artikel untuk tahu tentangnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Sifilis 08/02/2021 . 3 minit bacaan

Faraj Sakit Semasa Seks? Cuba Guna Pelincir Faraj, Tapi Sebelum Beli, Baca Ini Dulu!

Topik ini malu untuk dibincangkan tapi sebenarnya semasa seks, miss V mungkin memerlukan bantuan pelincir faraj untuk melancarkan hubungan seksual tersebut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan Wanita Lain 02/02/2021 . 3 minit bacaan

Meskipun Aneh, Tapi Ada Pasangan Gemar Jilat Lubang Dubur! Nak Tahu Tak Apa Akibatnya?

Masih ada pasangan yang gemar melakukan perlakuan seks jilat lubang dubur. Adakah ia normal? Jom klik artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kesihatan Seksual, Seks Selamat 28/01/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

hubungan suami istri

Kajian Kata Warga Emas Cenderung Lebih Aktif Bersetubuh, Ini Rupanya Sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 01/03/2021 . 3 minit bacaan
sebab kencing tak lawas

Ibu Lepas Bersalin Lebih Berisiko Alami Kencing Tak Lawas! Apa Boleh Dibuat?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
berapa hari selepas bersama boleh mengandung

Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
tips lelaki

Wahai Lelaki, Amalkan 7 Tip Ini Kalau Nak Anak, #3 Tu Wajib Ikut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan