home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Survival Ibu atau Bapa Tunggal

Tip Survival Ibu atau Bapa Tunggal

Tip Survival Ibu atau Bapa Tunggal

Membesarkan anak umpama pengembaraan merentasi lautan yang penuh dengan ribut, taufan dan kadangkala tenang. Bayangkan anda membesarkan anak seorang diri, kesusahannya akan berlipat kali ganda.

Ibu bapa di seluruh dunia juga membesarkan anak mereka dengan sendiri juga. Tanpa mengira anda membesarkan mereka seorang diri mahupun bersama pasangan, tidak bermakna anda tidak mampu. Berikut merupakan beberapa tip yang boleh digunakan:

Penjagaan diri sendiri

Lawatan ke spa merupakan satu idea yang sangat baik, namun penjagaan diri sendiri dalam penjagaan anak-anak adalah penumpuan yang lebih kepada keperluan asas anda. Keperluan-keperluan asas ini selalu diabaikan terutamanya jika tiada pasangan untuk saling mengingatkan.

Bersatu tenaga

Bekerjasama dengan ibu atau ayah anda yang berada dalam situasi yang sama boleh menyelamatkan anda. Jika anda mengalami kesusahan mencari teman, pertimbangkan untuk mengambil bahagian dalam kumpulan ibu atau bapa tunggal. Gunakan media sosial sebagai platform, contohnya Facebook untuk mencari kumpulan-kumpulan seperti ini dalam alam maya atau memulakannya sendiri.

Berkomuniti

Komuniti yang hebat mampu memberikan anda sokongan dari aspek emosi. Ini adalah rawatan yang terbaik untuk mengisi kekosongan hidup yang selalu dialami oleh ibu atau bapa tunggal. Jangan hanya berkomuniti dengan golongan senasib sahaja, malah bercampurlah dengan semua golongan agar komuniti anda lebih diversiti. Anda perlu lebih bercampur dengan orang lain untuk lebih diterima dan jangan jadi terlalu introvert. Berjumpa dan berkenalan dengan orang baharu akan lebih mudah dari hari ke hari dengan praktis dan pengalaman.

Lupakan kisah lama

Cemburu yang tidak bertempat akan mengakibatkan kemarahan dan kemurungan, yang akan menghilangkan tenaga anda. Beri tumpuan kepada perkara lain yang lebih memerlukan, contohnya kawan-kawan dan keluarga tercinta anda.

Pelan ketika kecemasan

Bayangkan anak anda sedang demam dan anda kehabisan ibuprofen ketika waktu tengah malam. Ataupun anda yang tidak sihat dan tidak sempat untuk memenuhi keperluan anak-anak. Tanpa pasangan anda di rumah, apa yang boleh anda lakukan? Anda perlu bersedia dalam menghadapi perkara-perkara ini. Cari servis pengasuhan anak di area tempat tinggal anda. Walaupun servis ini mempunyai kos, servis ini mampu untuk membantu anda secepatnya. Selain itu, bentuk satu senaraian kecemasan yang terdiri kawan-kawan dan ahli keluarga yang anda boleh bergantung harap.

Jadi lebih kreatif terhadap penjagaan anak

Selain menggunakan pengasuh secara tradisional, diingatkan juga untuk bersikap lebih terbuka terhadap idea konvensional seperti mencipta rangkaian pengasuhan anak secara alam maya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 survival tips for single parents. http://www.babycenter.com/0_7-survival-tips-for-single-parents_10331331.bc?page=2. Accessed February 24, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 26/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x