home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Swafoto Lagi? Anda Mungkin Seorang Narsis (Syok Sendiri)

Swafoto Lagi? Anda Mungkin Seorang Narsis (Syok Sendiri)

Anda mungkin menyangka bahawa mengambil banyak swafoto (selfie) hanyalah satu cara untuk berkongsi tetapi satu kajian baru mendakwa bahawa anda mungkin menuju ke arah narsisme!

Kajian tersebut berjalan selama 4 bulan melibatkan 74 orang berumur antara 18 dan 34 tahun. Mereka yang memuat turun banyak imej dan gambar swafoto di laman sosial mempunyai purata 25 peratus peningkatan dalam sifat narsisme seperti exhibitionism, iaitu perasaan suka diberikan pujian dan mengeksploitasi orang lain.

Kajian tersebut mendapati ramai di kalangan mereka memenuhi kriteria definisi klinikal gangguan personaliti narsistik.

“Banyak dakwaan mengenai kaitan antara narsisme dan muat turun imej di laman sosial seperti Facebook tetapi tidak pernah diketahui jika seorang narcissist menggunakan platform ini lebih kerap, atau penggunaannya meningkatkan risiko ke arah narsisme,” kata pengarah kajian, Phil Reed.

“Hasil kajian mendapati bahawa kedua-duanya berlaku tetapi menunjukkan bahawa memuat turun gambar swafoto boleh meningkatkan risiko narsisme,” beliau menambah.

Namun, kajian tersebut tidak boleh membuktikan bahawa memuat turun banyak gambar swafoto terkait dengan narsisme.

“Mengambil sampel kami sebagai mewakili masyarakat, ini bermakna bahawa 20 peratus daripada populasi mungkin berisiko mengalami sifat narsisme disebabkan penggunaan imej di laman sosial secara berlebihan,” kata Reed sebagai kesimpulan.

Apa yang menarik ialah Reed dan kumpulannya juga mendapati bahawa mereka yang kebanyakannya memuat turun kandungan bertulis di media sosial tidak mengalami peningkatan risiko narsisme.

Kajian tersebut diterbitkan secara atas talian di Open Psychology Journal.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 16/11/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor