Tanggungjawab Suami Isteri: Kunci Kesejahteraan Rumah Tangga

  Tanggungjawab Suami Isteri: Kunci Kesejahteraan Rumah Tangga

  Sebaik sahaja anda berkahwin, anda tidak lagi mempunyai hak dan tanggungjawab tertentu seperti sebelumnya, semasa anda dan pasangan sama-sama bujang. Dalam perkahwinan, tanggungjawab suami isteri meluputi keseluruhan aspek kehidupan.

  Perkahwinan membawa manfaat kewangan dan undang-undang sama seperti tugasan. Dalam beberapa kes, hak dan tanggungjawab suami isteri dalam perkahwinan akan diteruskan walaupun selepas perkahwinan anda berakhir, melalui kematian atau perceraian.

  Hak-hak dalam perkawinan

  perkahwinan

  Hak-hak perkahwinan boleh berbeza-beza dari negeri ke negara, namun kebanyakan negara mengiktiraf hak-hak asasi berikut:

  • Keupayaan untuk membuka akaun bersama
  • Keupayaan untuk memfailkan pulangan cukai persekutuan dan negeri bersama
  • Hak menerima “perkahwinan” atau “ kadar keluarga” mengenai insurans kesihatan, kereta atau liabiliti
  • Hak untuk mewarisi harta pasangan apabila mati
  • Hak mendakwa bagi kematian pasangan atau kehilangan konsortium
  • Hak menerima jaminan sosial pasangan, pencen, pampasan atau faedah hilang upaya

  Di samping itu, perkahwinan melayakkan anda untuk berkongsi semua harta perkahwinan. Ini termasuk hak untuk apa-apa harta dan pendapatan yang terakru oleh pasangan anda semasa perkahwinan. Undang-undang tertentu di negeri anda akan mempengaruhi bagaimana harta perkahwinan dibahagikan antara anda dan pasangan anda dalam hal perceraian.

  Tanggungjawab terhadap pasangan

  perkahwinan

  Anda tidak boleh mencapai dan mengekalkan hubungan yang sihat tanpa memenuhi tanggungjawab terhadap pasangan anda. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat memenuhi tanggungjawab suami isteri ini jika anda tidak mengetahuinya. Berikut adalah asas beberapa tanggungjawab suami isteri.

  • Kesetiaan: Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk menjadi setia kepada pasangan anda. Berkahwin bermakna anda mempunyai hubungan intim yang eksklusif dengan pasangan anda. Keeksklusifan ini tidak boleh dilanggar sama ada melalui urusan emosi atau fizikal.
  • Kepercayaan: Dalam perkahwinan, anda dikehendaki mempercayai pasangan anda sepenuhnya. Percaya bukan sesuatu yang harus diperoleh oleh pasangan anda, melainkan jika mereka telah memberi alasan kepada anda untuk mempercayai bahawa mereka tidak boleh dipercayai. Anda tidak boleh mempunyai hubungan yang sihat jika anda sentiasa mengharapkan pasangan anda menyakiti anda.
  • Kasih sayang: Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk menjadi penyayang terhadap pasangan anda dan menjaga kehangatan cinta. Anda boleh melakukannya dengan pemberian hadiah, berbuat kebaikan, menghabiskan masa yang berkualiti bersama-sama, melengkapi pasangan anda dan keintiman fizikal. Juga, jangan ambil kesempatan dengan pasangan anda. Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan bahawa mereka sentiasa berasa dihargai.Cara lain untuk menunjukkan kasih sayang kepada pasangan anda adalah dengan secara aktif mengelak daripada mencederakan mereka. Ini bermakna mengelakkan jenaka dan komen yang menyakitkan.
  • Persahabatan: Pasangan hendaklah menjadi sahabat baik satu sama lain. Mereka perlu merancang dan mengambil cabaran baru bersama-sama, saling menyokong, meraikan dan mengingati bersama, sama seperti dilakukan sahabat.
  • Rundingan: Berkahwin bermakna anda tidak boleh membuat keputusan hidup utama tanpa berunding dengan pasangan anda. Pasangan anda telah memilih untuk berkongsi hidup mereka dengan anda dan mereka berhak untuk mengatakan apa-apa keputusan yang mungkin memberi kesan kepada mereka. Sebagai contoh, anda tidak boleh berhenti kerja atau mengambil kerja yang memerlukan anda berpindah ke bandar lain tanpa membincangkannya dengan pasangan anda.

  Tanggungjawab isteri dalam rumah tangga

  tanggungjawab isteri

  Kita seringkali mendengar ungkapan ‘di sebalik kejayaan seorang lelaki, berdirinya seorang wanita di belakangnya’. Dan, jika seseorang lelaki itu telah berkahwin, ini bermakna wanita itu sudah tentu isterinya.

  Peranan seorang isteri adalah sangat penting sehingga ia boleh menyatukan, membentuk atau memutuskan (meruntuhkan) institusi kekeluargaan. Isteri memberikan suaminya kekuatan untuk berjaya, memelihara anak-anak untuk kekal sihat dan berjaya dalam hidupnya, dan mempunyai keupayaan untuk menjaga setiap perkara kecil di rumah.

  Perkahwinan mengubah kehidupan seorang wanita; dari seorang gadis yang merdeka (bebas), dia berubah menjadi seorang isteri yang bertanggungjawab yang bersedia mengambil tugas seorang isteri. Berikut adalah peranan penting isteri terhadap keluarganya.

  1. Mencintai suami tanpa bersyarat

  Dalam perkahwinan, seorang lelaki ingin disukai, disayangi, dan dihargai seperti seorang wanita. Sebagai isteri, berikan kasih sayang tanpa syarat kepada suami secara fizikal dan emosi. Menghargai suami dengan murah hati dan memeliharanya sebagai anak anda. Dan apa yang anda dapatkan sebagai balasannya? Sudah tentu cintanya yang tidak bersyarat.

  2. Membantu suami

  Siapa kata lelaki tidak memerlukan bantuan? Kita semua memerlukan bantuan dan sokongan. Jadi, dalam keadaan suami berdepan dengan kesukaran, jadilah tangan kepada suami dalam membantu meringankan bebannya. Apabila suami mencari bantuan anda, bersikap proaktif dalam menyokongnya. Dan dia juga akan melakukan perkara yang sama apabila anda memerlukan bantuannya.

  3. Menjaga kehormatan/maruah suami

  Jangan sesekali bercakap negatif tentang suami anda kepada keluarga, sahabat atau saudara-mara. Jangan melawannya atau mengkritiknya di hadapan orang lain. Jangan suka bergosip tentang suami anda. Jika anda mempunyai sebarang masalah, selesaikan antara anda berdua.

  4. Sentiasa menyokong suami

  Seorang isteri harus berdiri dengan suaminya dan bekerjasama sebagai satu pasukan. Sama ada rutin harian atau mencapai matlamat jangka panjang, anda perlu menyokong suami anda dalam semua usahanya . Dia akan gembira kerana anda berada di sampingnya dalam setiap langkah yang diambilnya.

  5. Sentiasa ada

  Seorang isteri memerlukan sentiasa menemani suaminya, dan seorang suami memerlukan isterinya. Sentiasa ada dan bersedia untuk suami apabila dia mahu bercakap, membincang atau meluahkan sesuatu perkara dengan anda. Dengar dan menasihatinya jika diperlukan, dan menjaga keperluannya. Ia menunjukkan bahawa anda sayang dan menjaganya.

  6. Hormati suami

  Hormat adalah perkara saling yang melibatkan suami dan isteri. Nilai pendapatnya dan hormatinya untuk apa yang dia mahukan. Jika anda tidak bersetuju dengannya, jangan ketepikan nilai hormat ini, tetapi nyatakan pendapat anda dengan perlahan-lahan. Apabila anda menghormati pasangan, anda mendapat penghormatan daripada pasangan anda.

  7. Memenuhi keperluan suami

  Ia mungkin merimaskan, menggelikan dan kadang-kadang menjengkelkan apabila melihat suami anda bergantung kepasa anda seperti kanak-kanak. Jangan terkejut jika suami anda tidak dapat mencari perkara yang betul di hadapannya, dan anda sebagai isteri perlu menghulurkan bantuan kepadanya. Jangan tertanya-tanya mengapa dia tidak menghargai kehadiran anda; sebaliknya hanya pergi untuk dua hari dan melihat sejauh mana dia akan merindui anda. Seorang isteri adalah penting untuk memenuhi keperluan seorang suami.

  8. Setia kepada suami

  Setelah berkahwin, anda mesti tetap setia dan komited kepada suami anda, tidak peduli apa-apa pun yang berlaku. Jangan berikannya skop untuk mempersoalkan kesetiaan anda. Dan mengharapkan yang sama daripadanya.

  9. Dapatkan pendapatnya

  Apabila anda mendapatkan pendapat daripada suami anda, ia tidak membuat anda kurang atau tewas. Malah, ia menunjukkan anda menghargai pendapatnya dan menghormatinya.

  10. Bersabar

  Kesabaran tidak datang dengan mudah. Apabila anda berbilang tugas (multi-tasking) setiap hari dengan tanggungjawab anda di rumah, dan perkara-perkara tidak berlaku seperti yang anda rancang, perkara terakhir yang anda fikirkan adalah kesabaran. Tetapi cuba memilikinya dan anda tidak akan menyesal. Bayangkan, anda tergesa-gesa untuk menyiapkan bekerja, suami anda meminta anda sesuatu yang tidak sepatutnya, anda dengan mudah akan meletup. Tetapi kemudian pada hari itu, anda menyedari bahawa suami hanya cuba bergurau dengan anda. Sekiranya anda lebih bersabar pada waktu pagi, hari akan lebih baik untuk anda dan suami anda.

  11. Menghormati mertua

  Anda pasti seringkali mendengar bahawa apabila seseorang berkahwin, dia bukan sahaja berkahwin dengan pasangan tetapi berkahwin juga dengan keluarganya. Tidak kira sama ada wujudnya perbezaan budaya atau gaya hidup, menghormati mertua anda kerana mereka adalah ibu bapa suami anda. Anda juga sudah tentu mahukan suami anda menghormati ibu bapa anda bukan?

  12. Mendidik anak-anak anda

  Keibubapaan adalah tanggungjawab ibu dan bapa. Tetapi, seorang ibu memainkan peranan penting dalam mendidik anak-anaknya, kerana dia memahami mereka di dalamnya, dan mempunyai kesabaran dan masa untuk duduk bersama mereka.

  13. Bertanggungjawab

  Menjadi isteri yang bertanggungjawab adalah berkat kepada keluarga kerana dia tahu apa yang harus dilakukan dan bagaimana melakukannya. Bertanggungjawab menjalankan rumah tangga, menguruskan kewangan anda, dan menjaga anak-anak anda.

  14. Memasak

  Hidangkan makanan yang sihat untuk suami anda sama seperti hidangan anda. Anda boleh meminta suami anda untuk membantu anda di dapur, dan itu boleh menjadi cara yang baik untuk menghabiskan lebih banyak masa antara satu sama lain.

  15. Mengurus tugas rumah tangga

  Pastikan rumah itu teratur, kemas dan bersih. Dapatkan bantuan dari suami dan anak anda. Berikan mereka beberapa tugas untuk dilakukan setiap hari. Dengan cara ini, setiap orang berasa bertanggungjawab terhadap peranan mereka dalam keluarga.

  16. Jaga diri sendiri

  Tidak, ini bukan perkara terakhir yang perlu dilakukan. Malah, anda harus menumpukan perhatian kepada diri sendiri sebelum anda menjaga orang lain kerana keluarga anda boleh bahagia dan sihat hanya jika anda gembira dan sihat. Jangan membebankan diri dengan tanggungjawab. Dapatkan bantuan daripada orang lain dalam keluargadan berehat. Ini akan membuatkan anda tersenyum dan isteri yang tersenyum akan menjadi perkara paling menyenangkan untuk dilihat oleh suami.

  Tanggungjawab suami dalam rumah tangga

  tanggungjawab suami

  Apabila satu pasangan berkahwin, mereka bersumpah untuk menjaga satu sama lain dalam masa yang baik dan buruk. Dan, hubungan yang baik terbina apabila tanggungjawab suami dikongsi tanggungjawab yang sama. Dalam perjalanan kebersamaan ini, apakah peranan seorang suami?

  1. Menjadi pemimpin/ketua

  Ketua tidak bermaksud dominasi lelaki, di mana seorang lelaki menguasai wanita itu dan menuntut ketaatannya kepada setiap hasrat dan perintahnya. Apabila anda menjadi seorang pemimpin, anda secara automatik tahu bagaimana untuk menjaga rumah tangga anda. Terdapat aliran semula jadi perkara dan idea. Dan seorang pemimpin yang baik tahu jalannya, perjalanannya, dan menunjukkan jalannya. Tetapi, ingat melaksanakan tanggungjawab suami jangan sampai menjadi pemimpin yang bersikap ‘bossy’.

  2. Melindungi

  Ini adalah tanggungjawab suami yang utama. Anda mesti melindungi isteri dan keluarga anda dari semua bahaya, dan keganasan, baik fizikal dan mental. Dia mesti merasa selamat semasa berada di hadapan anda dan bukan sebaliknya.

  3. Cinta tanpa syarat

  Cara terbaik untuk mencintai tanpa syarat adalah memastikan anda memenuhi emosinya. Pastikannya, beritahu dia bahawa anda menghormati dia, mengasihinya, dan menghargai dia, dan juga menunjukkannya dalam tindakan anda.

  4. Memenuhi keperluan

  Sudah menjadi tanggungjawab suami dalam memenuhi keperluan utama (makanan, tempat tinggal, pakaian). Selain itu, faham jika isteri mempunyai keperluan lain. Isteri akan mempunyai keperluan yang berbeza pada pelbagai peringkat hidupnya.

  5. Bersabar

  Isteri boleh berleter dan kadang-kadang melepasi hadnya, tetapi dia sebenarnya mempunyai kesejahteraan anda di bahagian atas fikirannya. Terima dia seperti seadanya, dan jika anda tidak suka sesuatu tentang dia, biarkan dia tahu secara halus bukannya mengkritik di hadapannya. Jangan benci dia untuk perkara kecil. Sebaliknya, tumpu pada perkara-perkara positif yang anda suka kepadanya. Menjadi sedikit bersabar boleh menyatukan hubungan anda dan pergi lebih jauh.

  6. Jadi berwibawa, tetapi dengan cara yang betul

  Seorang suami mesti tegas jika isteri menurutkan perkara seperti gosip atau tuduh-menuduh. Sebagai suami, anda mesti menjadi penjaga pintu perhubungan dan mesti menghentikan apa-apa tingkah laku yang membahayakannya.

  7. Mempunyai tingkah laku yang baik

  Jadilah seorang lelaki yang gentleman dan tunjukkan dalam tingkah laku anda. Cara anda bercakap atau menangani situasi mencerminkan diri anda. Juga, ingatlah bahawa jika anda mempunyai anak, maka mereka akan belajar dari tingkah laku anda. Jadi, jangan melibatkan diri dalam memanggil nama, mengkritik, menjerit, atau menyalahgunakan isteri anda.

  8. Luangkan sedikit masa bersama

  Seorang suami yang baik akan melakukan lebih daripada sekadar menyempurnakan tanggungjawab suami dalam menyediakan masa untuk keluarga. Anda perlu menghabiskan masa berkualiti dengan isteri anda dengan membawanya keluar, bercakap dengannya, dan berkongsi matlamat dan impian anda.

  9. Hormati isteri

  Anda tidak boleh bercakap tentang perkara peribadi isteri anda dengan rakan dan keluarga. Anda perlu membina kepercayaan dengan menghormati dan menegakkan martabatnya.

  10. Ambil/pertimbangkan pendapatnya

  Anda harus merujuknya dalam semua keputusan, besar atau kecil. Dengan berbuat demikian, anda menunjukkan bahawa dia adalah penting dan pendapatnya adalah sangat berharga kepada anda.

  Tanggungjawab suami terhadap isteri yang hamil

  tanggungjawab suami

  Memahami apa yang isteri mahukan

  Bercakap dengan isteri anda tentang keinginannya semasa bersalin nanti. Anda perlu melakukannya sepanjang masa. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa isteri yang hamil ini adalah lebih sensitif dan emosi kerana mereka perlu menangung pelbagai kerisauan dan ketakutan untuk menghadapi hari bersalin mereka. Biarkan isteri anda berkongsi dan bercerita tentang perasaan dan kegusaran mereka kepada anda.

  Jangan mengharapkannya sama seperti sebelum ini

  Sekarang, dia tidak sama, keadaannya berbeza. Tubuhnya mungkin tidak terkawal, terutama jika ini adalah kehamilan pertamanya. Dan dia tidak dapat menolongnya. Jika dia memberitahu anda bahawa dia tidak boleh tahan untuk makan makanan kegemarannya, jangan menjadikannya jenaka. Sekiranya dia mahu tidur tengah hari, biarkannya. Dia memerlukan sokongan dan pemahaman anda sekarang, bukannya mengkritik.

  Memahami simptom mengidam isteri

  Jangan terkejut jika anda lihat kadangkala isteri hendakkan sesuatu makanan, dan ada hari dia tidak mahu makanan tersebut. Jangan marah kepadanya, sebaliknya anda boleh bertanyakan mengapa keinginannya berubah-ubah. Cuba untuk faham perangai mengidam isteri. Walau bagaimanapun, jangan paksa isteri untuk makan makanan yang tidak disukai kerana boleh membuatkannya bertambah sakit.

  Bantu isteri semasa bersalin

  Semasa awal proses bersalin, isteri anda masih mampu untuk duduk dan berborak-borak dengan anda. Namun, ketika sudah tiba masa bersalin, anda akan lihat isteri anda mengerang dan merintih. Dia juga mungkin akan menjerit dan mahu menanggalkan pakaiannya yang tidak menyelesakannya. Tidak mustahil juga dia mahu mendengar muzik ataupun ingin senyap-sunyi sahaja. Isteri anda mungkin mahu anda memegang tangannya ataupun memeluknya – atau mungkin juga meminta anda meninggalkannya bersendirian. Ketika ini, usahlah anda mengambil hati akan kata-kata isteri yang sedang menanggung kesakitan untuk melahirkan anak anda. Sebaik sahaja bayi anda lahir, isteri anda akan ‘kembali’ seperti asal.

  Petua perkahwinan ini bukan untuk pengantin baru tetapi untuk semua pasangan. Sekiranya tanggungjawab suami isteri adalah tidak atau kurang dititikberatkan, adalah sukar untuk mempunyai hubungan yang sihat dan mewujudkan rumah tangga yang bahagia dan sejahtera.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Rights and Responsibilities of a Married Person https://www.lawyers.com/legal-info/family-law/matrimonial-law/rights-and-responsibilities-of-a-married-person.html Accessed on May 17, 2019.

  What Are Your Responsibilities Towards Your Spouse? https://madaboutmarriage.com/2014/11/07/what-are-your-responsibilities-towards-your-spouse/ Accessed on May 17, 2019.

  Role Of A Wife: 17 Things To Do For A Happy Marriage https://www.momjunction.com/articles/role-of-a-wife_00445110/#gref Accessed on May 17, 2019.

  Role Of A Husband: How To Face The Changing Phases And Growing Responsibilities https://www.momjunction.com/articles/role-of-a-husband_00434714/#gref Accessed on May 17, 2019.

  Dads: 10 ways to be the perfect birth partner https://www.babycentre.co.uk/a1072/dads-10-ways-to-be-the-perfect-birth-partner#ixzz4RKNEGzWm. Accessed on May 17, 2019.

  10 WAYS HUSBANDS CAN SUPPORT THEIR WIVES DURING PREGNANCY https://www.babble.com/pregnancy/10-ways-husbands-can-support-their-wives-during-pregnancy/ Accessed on May 17, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung