Anda Dalam Perhubungan Dominan Atau Patuh?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda berfikir bahawa anda berada dalam hubungan yang dominan-patuh (dominant-submissive)? Adakah anda gembira dengan pasangan anda? Adakah anda bersedia menyertai hubungan ini? Adakah anda berasa selamat? Adakah anda rasa disokong olehnya? Ikuti artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang hubungan intim ini.

Mengapa seseorang kadang-kadang mahu hubungan seperti ini?

Dominan-patuh adalah sebahagian daripada BDSM (Bondage and Discipline, Dominance and Submissive, dan Sadomasochism). Dominan-patuh secara umum adalah berbeza dari SM. Ia memberi tumpuan lebih kepada kuasa berbanding dengan sensasi fizikal.

Dalam hubungan seperti ini, dominan mempunyai kuasa melebihi patuh. Oleh itu, sesetengah orang lebih suka hubungan dominan-patuh untuk mencari kepentingan dalam mengawal orang lain. Kuasa dan seks biasanya dicampur bersama.

Apa yang terlibat dalam hubungan yang dominan-patuh?

Hubungan dominan-patuh biasanya merangkumi kehidupan seks anda dan aspek lain hubungan yang melibatkan pertukaran kuasa. Kadang-kadang, hubungan anda tidak melibatkan aktiviti seksual. Sebagai contoh, orang yang patuh boleh menyediakan hidangan kepada dominan, atau yang dominan boleh meminta yang patuh memakai pakaian tertentu. Anda dan pasangan boleh memainkan peranan berasaskan kuasa seperti jururawat dan pesakit, guru dan pelajar, atau polis dan perompak. Jika yang patuh tidak mengikuti disiplin, dominan boleh memberi hukuman kepada orang patuh.

Anda mungkin menjadi dominan atau patuh. Anda mungkin berpegang pada peranan yang sama setiap kali anda dan pasangan anda berada dalam adegan, atau anda mungkin memainkan peranan yang berbeza dalam situasi yang berbeza. Ini bermakna anda kadang-kadang menjadi dominan, kadang-kadang menjadi orang yang patuh.

Anda dan pasangan anda boleh menjadi hubungan dominan-patuh untuk jangka masa panjang seperti hujung minggu atau cuti. Hanya beberapa orang yang mempunyai gaya hidup ini 24/7.

Hubungan dominan-tunduk vs hubungan tradisional

Hubungan tradisional sering dipanggil hubungan vanila. Satu hubungan dominan-patuh adalah hubungan vanila dengan peranan.

Anda harus ingat, walaupun anda mempunyai hubungan vanila, anda dan pasangan anda memainkan peranan tertentu. Anda mungkin orang yang memperoleh wang. Pasangan anda boleh menjadi pemimpin semasa hubungan seks. Atau, anda boleh melakukan lebih banyak kerja rumah.

Perbezaannya adalah mengenai komunikasi. Untuk jenis yang dominan, anda dan pasangan anda mungkin berunding mengenai apa yang anda berdua sanggup atau tidak sanggup lakukan sebelum hubungan bermula. Kontrak mungkin diperlukan.

Perhubungan dominan-patuh vs hubungan yang kasar

Dalam hubungan dominan-patuh, anda berbincang dengan pasangan anda mengenai penghormatan anda. Hubungan ini dibuat berdasarkan kehendak bersama antara peserta. Semasa adegan dominan-patuh, anda dan pasangan anda boleh mengawal apa yang akan berlaku dan apa yang tidak. Dalam hubungan yang kasar atau penuh kekerasan, satu pasangan boleh melakukan sesuatu yang tidak diinginkan oleh pasangannya.

Dalam hubungan dominan-patuh, selain daripada situasi tertentu, anda boleh menjalani kehidupan normal anda. Anda boleh menghubungi keluarga dan rakan anda. Anda mempunyai tugas anda. Anda mempunyai keseronokan lain. Yang dominan akan membantu yang patuh menemui dirinya sebenar. Sekiranya anda tidak dapat berhubung dengan orang yang anda sayangi, ia mungkin merupakan isyarat yang tidak baik.

Dalam hubungan dominan-patuh, anda berdua akan berasa baik dan selesa. Anda gembira. Anda mahu menghabiskan masa dengan pasangan anda. Anda mempercayai pasangan anda dan berasa selamat ketika bersamanya. Walau bagaimanapun, jika anda merasa tertekan, tidak selamat, dan malu, hubungan anda mungkin bersifat kasar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Lagi Rahsia, Ini 10 Perkara Tentang Lelaki Setiap Wanita WAJIB Tahu, Kenali Pasangan Anda!

  Kita dah biasa membaca rahsia mengenai kaum wanita Tapi kali ni, jom kita bongkar rahsia lelaki! Ada 10 fakta tentang lelaki, wajib wanita tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 21/10/2019 . 3 minit bacaan

  3 Tip Kembalikan Kehangatan Perhubungan Suami Isteri, Barulah Romantik Gitu!

  Setiap pasangan pasti mahukan suami isteri romantik bukan? Tenang, kami akan bantu anda dengan hanya 3 tip penting ini. Jom klik untuk belajar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 11/01/2019 . 2 minit bacaan

  7 Perkara Penting Lelaki 20-an Tak Perlu Risau

  Lelaki, terutama yang berusia 20-an, terdapat pelbagai perkara dalam fikiran mereka. Anda mungkin berasa cemas, gemuruh, atau bimbang tentang beberapa perkara biasa. Walaupun terlalu banyak membimbangkan boleh menimbulkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 19/04/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  orang bujang

  Anda Dah Lama “Single”? Tak Faham Kenapa Susah Nak Dapat Pasangan? Ini Mungkin Jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/08/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat berpeluk

  Bukan Suami Isteri Saja, Pelukan Bawa Manfaat Pada Semua- Ini Sebabnya, #4 Paling Mengujakan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/04/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Berjauhan Dari Pasangan Ketika Isu COVID-19 Ini? Jangan Risau, Ini 4 Tip Jayakan PJJ!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/03/2020 . 4 minit bacaan
  kiriman teks

  JAGA-JAGA! Teks Whatsapp Boleh Buat Hubungan Dengan Pasangan Retak, Kenapa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/02/2020 . 3 minit bacaan