What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Dalam Situasi Buruk: Berhati-hati dan Bertindak Secara Positif

Dalam Situasi Buruk: Berhati-hati dan Bertindak Secara Positif

Perkara buruk yang berlaku kepada anda adalah lumrah kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Apa yang berlaku kepada anda tidak penting, tetapi sikap anda terhadap keadaan ini adalah lebih penting. Albert Ellis, seorang ahli psikologi Amerika, menyatakan bahawa cara seseorang berfikir dan bertindak balas kepada peristiwa-peristiwa ditentukan dengan sangat besar oleh pandangan dan pemikiran mereka tentang peristiwa, bukan peristiwa itu sendiri. Cuba kekal positif dan berhati-hati dengan 10 cara berikut, walaupun keadaan kelihatan buruk.

Luangkan lebih banyak masa dengan seseorang yang optimis

Kehidupan merangkumi banyak hubungan. Setiap hari, anda bertemu dan bercakap dengan banyak orang. Untuk kekal positif, anda harus mengelakkan seseorang yang sentiasa menjengkelkan anda dengan kemurungannya. Sebaliknya, anda mungkin suka menghabiskan lebih banyak masa dengan mereka yang percaya dan sering membuat anda tersenyum. Nasihat mereka atau pemikiran yang bersemangat dapat membantu meredakan kesedihan anda.

Fikirkan sejauh mana anda melangkah

Anda mungkin berurusan dengan kes yang sangat buruk sekarang, tetapi anda perlu memikirkan apa yang telah anda lalui dan belajar pada masa itu. Kesukaran membuatkan anda lebih kuat dan gagal adalah satu pelajaran praktikal. Anda juga boleh melihat pencapaian anda yang dapat mengatasi perasaan yang tidak baik.

Dapatkan pertolongan

Jika anda perlukan, jangan teragak-agak untuk menghubungi seseorang untuk mendapatkan bantuan dan nasihat. Ketahui bahawa selalunya ada seseorang di pihak anda yang benar-benar menyokong anda. Itu boleh menenangkan fikiran anda dan membawa anda kembali positif.

Mendalami perasaan anda

Walaupun kaedah ini berbunyi janggal, ia boleh membuatkan anda berasa baik. Anda harus membiarkan emosi sedih dan menangis dengan kuat jika anda mahu. Selepas itu, anda boleh mengurangkan beban di bahu dan keluar daripada keadaan negatif.

Baca secara meluas mengenai keadaan anda

Membaca cerita orang lain dengan situasi yang sama seperti anda adalah cara yang berguna untuk memberi anda lebih banyak harapan dan usaha untuk mengurangkan keletihan dan kemurungan. Saintis mengatakan bahawa bacaan boleh membantu melepaskan tekanan sehingga kira-kira 70%.

Dapatkan harapan positif sepanjang masa

Jika anda melihat segala-galanya dengan pandangan negatif, anda pastinya akan mendapat keputusan yang buruk pada akhirnya. Ini kerana pandangan anda boleh diganggu dengan harapan yang tidak menjanjikan. Oleh itu, anda harus berusaha untuk berharap dari awal lagi.

Dapatkan kesempurnaan daripada persepektif anda

Anda manusia, jadi anda tidak sempurna. Adalah difahami jika anda tidak dapat mengawal keadaan tertentu dalam kehidupan. Perkara yang paling penting ialah anda telah mencuba yang terbaik dan melakukan 100 peratus usaha untuk mengejar impian anda.

Abaikan penghakiman orang (judgemental)

Ramai orang di luar sana yang begitu biadap dan menghukum seseorang. Mereka ketawa terhadap kesakitan yang anda alami tetapi ini adalah hidup anda dan anda mempunyai pilihan untuk melupakannya atau tidak. Mereka tidak hidup dalam hidup anda dan mereka tidak boleh menghabiskan seluruh hidup mereka mentertawakan anda. Anda tidak boleh membuang masa anda, tenaga anda, dan juga air mata anda memikirkan penghakiman mereka.

Menilai keadaan buruk anda

Tanya diri anda beberapa soalan, termasuk “Apa yang berlaku kepada saya?” Dan “Apa yang menyebabkan kekecewaan ini?”. Kemudian kategorikan isu buruk yang anda alami dan lihat punca utama yang mencetuskannya. Anda boleh melawan emosi negatif anda dengan lebih mudah.

Pandang ke hadapan dengan bangga

Perkara paling menakutkan dalam hidup anda bukan kegagalan, tetapi pilihan anda untuk menyerah. Fikirkan tentang pengajaran yang anda dapat daripada masalah sebelumnya dan teruskannya, suatu hari nanti anda akan melihat kembali peristiwa ini dengan kebijaksanaan, kekuatan, dan keberanian anda.

Setiap isu membawa dua kesan, biasanya berdasarkan pandangan anda sendiri. Anda harus terus memaksimumkan kesedaran dan positiviti anda serta percaya bahawa perkara yang buruk dapat menjadi peristiwa berinspirasi yang menarik.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Simples hacks to Stay Positive When Your Situation Looks Bad http://www.lifehack.org/291432/10-simple-hacks-stay-positive-when-your-situation-looks-bad Accessed November 08, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor