backup og meta

Bagaimana Tekanan Mempengaruhi Otak?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/07/2020

  Bagaimana Tekanan Mempengaruhi Otak?

  Kini, kita semua hidup di bawah tekanan yang mencabar meliputi cabaran ekonomi, tuntutan kerja, ketegangan keluarga, sentiasa dengan teknologi dan kitaran berita 24 jam menyumbang kepada kebimbangan yang tidak terhingga.

  Walaupun ramai yang belajar hidup dengan cabaran ini, membolehkan tekanan yang berterusan kecuali diuruskan dengan betul, mempunyai kesan negatif yang serius terhadap keupayaan untuk berfikir dengan jelas dan membuat keputusan yang baik dalam jangka pendek, dan juga merosakkan otak dalam jangka panjang.

  Bagaimana tekanan menjejaskan otak?

  Kajian terbaru menunjukkan bahawa tekanan kronik juga boleh menyebabkan kemurungan, dan bahkan kepada risiko penurunan kognitif yang lebih tinggi dan simptom penyakit Alzheimer.

  Ini kerana di bawah tekanan, sistem limbik otak yang bertanggungjawab untuk emosi, ingatan dan pembelajaran mencetuskan penggera yang mengaktifkan tindak balas fight-or-flight, meningkatkan pengeluaran adrenalin (epinefrin) dan kortisol, yang berfungsi bersama untuk mempercepatkan kadar degupan jantung, meningkatkan metabolisme dan tekanan darah, meningkatkan perhatian, sistem imun dan tindak balas anti-radang, dan kepekaan kesakitan yang lebih rendah terhadap semua perkara yang baik. Apabila keadaan stres berakhir, tubuh akan kembali normal.

  Walau bagaimanapun, di bawah tekanan berterusan, badan tidak dapat diset semula. Tahap adrenalin dan kortisol tinggi yang berterusan, berpotensi menyebabkan ketidakseimbangan gula dalam darah dan masalah tekanan darah, dan menghilangkan tisu otot, ketumpatan tulang, kekebalan dan tindak balas keradangan. Keadaan ini menyekat pembentukan sambungan saraf baru di hipokampus, bahagian otak yang bertanggungjawab mengodkan memori baru. Apabila sambungan baru ini disekat, hipokampus sebenarnya boleh mengecil dan menghalang memori.

  Terlalu banyak tekanan yang hampir menyebabkan seseorang “lupa” cara untuk melakukan perubahan bagi mengurangkan tekanan berkenaan, mengehadkan fleksibiliti mental yang diperlukan untuk mencari penyelesaian alternatif dan mencetuskan sindrom penyesuaian umum (GAS), yang lebih dikenali sebagai “pembakaran” (burnout) yang membuat seeorang berasa tidak bermotivasi dan keletihan mental. Inilah sebabnya, apabila anda melupakan nama seseorang di suatu parti, cuba jangan terlalu ingin mengingatnya. Sebaliknya, cipta keseronokan atau kegembiraan. Nama yang menjadi persoalan itu kemudiannya akan mula muncul di fikiran anda apabila anda kurang mengharapkannya.

  Tip mencegah tekanan yang merosakkan otak

  Belajar mengurus dan menguasai tahap tekanan bukan sahaja membantu anda berasa lebih baik setiap hari, tetapi ia juga melindungi otak anda daripada kesan kerosakan tekanan jangka panjang. Berikut adalah caranya:

  1. Lakukan senaman

  Kajian menunjukkan bahawa senaman aerobik membantu membina neuron baru dan sambungan di otak untuk mengatasi kesan tekanan. Sebenarnya, satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa mereka yang bersenam yang sangat sedikit menunjukkan atrofi yang berkaitan dengan tekanan yang lebih tinggi daripada hippokampus (bahagian otak yang menyimpan memori) berbanding mereka yang lebih banyak bersenam. Senamn yang kerap juga menggalakkan tidur yang baik, mengurangkan kemurungan dan meningkatkan keyakinan diri melalui penghasilan endorphins, hormon “feel-good“.

  2. Santai (Relax)

  Santai melalui meditasi, tai chi, yoga, berjalan kaki di pantai, atau apa sahaja membantu untuk menenangkan fikiran anda dan membuat anda berasa lebih selesa boleh mengurangkan tekanan darah, kadar pernafasan, metabolisme dan ketegangan otot. Meditasi, khususnya, sangat bermanfaat untuk menguruskan tekanan dan membina daya tahan mental. Kajian juga menunjukkan bahawa alam semula jadi boleh memberi kesan positif dan pemulihan untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan fungsi kognitif.

  3. Bersosial

  Apabila seseorang mengalami tekanan, mereka lebih mudah atau cenderung mengabaikan peluang bersosial. Bagaimanapun, terdapat bukti yang cukup menunjukkan bahawa mengekalkan hubungan sosial yang merangsang adalah penting untuk kesihatan mental dan fizikal. Mewujudkan suasana yang sihat, menjemput kawan, keluarga dan haiwan peliharaan untuk memerangi tekanan dan senaman otak anda.

  4. Ketawa

  Kita semua tahu daripada pengalaman peribadi, ketawa yang baik boleh membuatkan seseorang berasa lebih baik, dan ini semakin disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa ketawa dapat mengurangkan tekanan dan menurunkan tahap kortisol dan adrenalin yang dihasilkan. Berseronok dengan kawan-kawan adalah satu cara untuk dua tabiat kesihatan otak yang baik sekaligus. Malah hanya memikirkan sesuatu yang lucu boleh memberi kesan positif untuk mengurangkan tekanan dan kerosakan pada otak anda.

  5. Mengawal tekanan

  Kajian menunjukkan hubungan langsung antara perasaan pemerkasaan psikologi dan daya tahan tekanan. Memperkasakan diri anda dengan perasaan mengawal keadaan anda sendiri dapat membantu mengurangkan tekanan kronik dan memberi keyakinan untuk mengawal kesihatan otak anda. Sesetengah permainan video dan aplikasi yang dibina di sekitar sensor variasi kadar jantung boleh menjadi cara yang baik untuk menjadi proaktif dan mengawal tahap tekanan.

  6. Berfikiran positif

  Cara berfikir tentang apa yang menekankan anda sebenarnya boleh menghasilkan perbezaan. Dalam satu kajian di Universiti Harvard, pelajar dilatih untuk mempercayai bahawa tekanan yang mereka rasai sebelum ujian sebenarnya dapat meningkatkan prestasi pada ujian memasuki sekolah siswazah. Berbanding dengan pelajar yang tidak dilatih, pelajar tersebut mendapat markah yang lebih tinggi pada kedua-dua ujian latihan dan peperiksaan sebenar. Hanya mengubah cara anda melihat keadaan tertentu, mengambil perkara positif dalam hidup anda dan belajar hidup dengan rasa syukur dapat meningkatkan keupayaan anda untuk mengatasi tekanan dan membina daya tahan otak.

  Oleh itu, menguruskan tekanan dan menguasai emosi melalui perubahan gaya hidup yang mudah dan penggunaan teknik asas yang boleh dilakukan sesiapa sahaja dapat membantu mengurangkan kerosakan yang berkaitan dengan tekanan ke otak, meningkatkan daya tahan emosi dan mengelakkan kemerosotan kognitif ketika semakin berusia. 

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan