What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ibu Bapa Bercerai: Tip Penjagaan Anak

Ibu Bapa Bercerai: Tip Penjagaan Anak

Ibu Bapa Bercerai: Tip Penjagaan Anak

Menurut kajian 20 tahun yang diterbitkan oleh pakar psikologi, Constance Ahrons dan kajian meta-analisis oleh Profesor Michael Lamb dari Universiti Cambridge, 80 peratus kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang bercerai tidak menunjukkan apa-apa kesan terhadap prestasi akademik, kesihatan mental dan hubungan sosial. Walaubagaimanapun, para pengkaji percaya kenyataan ini hanya dapat disimpulkan sekiranya ibu bapa yang bercerai ini dapat mengawal kestabilan emosi mereka. Bukan mudah untuk berinteraksi dengan pasangan anda yang telah bercerai, oleh itu berikut merupakan 4 tip untuk pasangan ibu bapa yang telah bercerai menjaga anak mereka.

1. Menggalakkan anak anda berinteraksi dengan ibu atau bapanya

Selepas penceraian, kebanyakan ibu atau bapa akan mengelakkan bekas pasangan mereka berjumpa dengan anak mereka. Tetapi harus diingatkan kehadiran kedua-dua ibu bapa amat penting bagi memastikan mereka tidak merasa kehilangan.

2. Mengelakkan konflik dan perbincangan tentang penceraian di hadapan anak anda

Pertelingkahan kebiasaannya terjadi bagi pasangan yang berada di ambang penceraian. Walaubagaimanapun, tindakan ini akan mengakibatkan kesan yang negatif terhadap perkembangan minda anak anda. Tambahan itu, anda tidak seharusnya bercakap tentang penceraian di hadapan anak anda kerana anak anda layak menerima perhatian yang secukupnya daripada kedua-dua belah pihak ibu bapa.

3. Membuat perancangan dan peraturan dengan bekas pasangan

Perbezaan pendapat dan pandangan merupakan faktor utama keretakan rumahtangga. Tidak dinafikan, sukar untuk anda dan bekas pasangan membuat perancangan yang sempurna. Namun, berkompromi dan membuat rutin baharu dalam struktur kehidupan baru anda adalah lebih baik selain membuat perancangan agar tidak timbul masalah pada masa hadapan kelak. Selain itu, anda perlu bersikap lebih terbuka dan fleksibel dalam meluangkan masa dengan anak agar semua pihak merasa adil dan gembira.

4. Jangan memburukkan bekas pasangan di hadapan anak anda

Tidak semua penceraian berakhir dengan baik. Kekecewaan, kebencian dan kemarahan akan membuat anda mengkritik dan menyalahkan bekas pasangan anda di belakang mereka, mengharapkan anak anda menyebelahi anda. Walaubagaimanapun, menurut pakar penjagaan anak-anak, komen yang buruk terhadap bekas pasangan hanya akan membawa kepada ketakutan, kebimbangan serta perasaan tidak selamat di dalam minda anak-anak. Dalam beberapa kes, tindakan ini hanya akan berpaling semula kepada anda kerana anak-anak yangg membesar kelak akan menyalahkan anda kerana telah menyebabkan mereka melalui zaman kanak-kanak yang menyakitkan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Yes, You Can Raise Happy Children After Divorce https://www.psychologytoday.com/blog/splitopia/201503/yes-you-can-raise-happy-children-after-divorce Accessed February 6, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 26/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel