home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Berbeza Gaya Asuhan Ibu Bapa: Bagaimana Anda dan Pasangan Mengatasinya?

Berbeza Gaya Asuhan Ibu Bapa: Bagaimana Anda dan Pasangan Mengatasinya?

Setiap pasangan yang sudah berkahwin pastinya mahukan kehadiran cahaya mata untuk melengkapi hidup mereka. Kebanyakan pasangan mungkin berasa mereka sudah mengenali pasangan masing-masing secara menyeluruh. Namun apa yang mungkin mereka belum kenal adalah gaya asuhan mereka. Gagal mengasuh anak dengan baik merupakan antara punca biasa yang menyebabkan berlakunya kegagalan sebuah rumahtangga. Disebabkan itu, anda dan pasangan perlu mencapai satu sepakat untuk mengatasi masalah ini.

Apakah jenis gaya asuhan ibu bapa yang wujud?

Terdapat 3 jenis utama gaya asuhan ibu bapa, iaitu:

Autoritarian

Ibu bapa yang bersikap autoritarian adalah sangat tegas dengan anak dan tidak akan membenarkan sebarang rundingan berlaku antara mereka dengan anak. Mereka tidak akan mendengar sebarang keluhan anak malah lebih cenderung mengawal anak mereka untuk mengikut arahan.

Permisif

Ibu bapa yang bersikap permisif adalah sangat santai dan jarang menetapkan apa-apa peraturan tegas terhadap anak mereka. Disebabkan ini, kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa permisif dibenarkan untuk melakukan apa-apa sahaja tanpa merisaukan akibat daripada perlakuan mereka itu.

Autoritatif

Ibu bapa yang bersikap autoritatif pula menggabungkan kedua-dua gaya asuhan. Mereka tidak cenderung untuk mengawal dan tidak juga cenderung membenarkan anak mereka melakukan apa-apa sesuka hati. Ibu bapa yang bersikap autoritatif ini akan bersama-sama dengan anak untuk membuat peraturan yang menyenangkan kedua-dua belah pihak.

Selesaikan dengan perbincangan

Komunikasi adalah kunci utama untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah. Apabila melibatkan pengurusan gaya asuhan ibu bapa, anda dan pasangan perlu memahami kepentingan berkomunikasi antara satu lain. Berbincanglah dengan pasangan mengenai gaya asuhan mana yang sepatutnya digunakan oleh anda dan pasangan agar ia sesuai dengan perkembangan anak anda.

Anda dan pasangan juga perlu perlu membincangkan tentang realiti kehidupan seorang kanak-kanak seperti kemungkinan mereka dibuli, membuli atau menyuarakan hasrat untuk membeli telefon pintar. Bagi mengelakkan ini terjadi, anda dan pasangan perlu mempunyai gaya asuhan yang paling sesuai. Paling penting, jangan sesekali beranggapan bahawa gaya asuhan anda adalah lebih baik berbanding pasangan.

Kolaborasi dan kompromi

Apabila sesuatu peraturan dibuat, pastikan anda sendiri mematuhinya untuk menunjukkan kepada anak anda bahawa anda serius terhadapnya. Berbincanglah dengan pasangan anda mengenai masalah baru yang timbul dan lakukan pengubahsuaian ketika kecemasan. Jangan sesekali melanggar peraturan anda sendiri kerana ia hanya akan membuat anak anda keliru lalu menyebabkan anda dan pasangan bermasam muka.

Dapatkan bantuan individu lain

Apabila anda berdua berada dalam dilema berkenaan gaya asuhan pasangan, dapatkan bantuan daripada individu lain. Anda boleh lakukan perbincangan sesama ahli keluarga, melibatkan diri dalam komuniti keibubapaan atau mendapatkan khidmat profesional untuk bantuan. Jika anak anda sendiri sudah dewasa, dapatkan pandangan mereka juga mengenai gaya asuhan ibu bapa mana yang terbaik untuk mereka.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Parenting Matters: How To Manage Differing Parenting Styles In Your Marriage. http://www.huffingtonpost.com/entry/parenting-matters-how-to-manage-differing-parenting_us_57ebe38ce4b095bd896a0408. Accessed December 31, 2016.

Different Parenting Styles: What To Do When You And Your Partner Disagree On How To Raise The Kids. http://www.huffingtonpost.ca/2015/05/05/different-parenting-styles_n_7215356.html. Accessed December 31, 2016.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 26/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x