backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Penjagaan Bayi yang Perlu Anda Ketahui

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/01/2023

Tip Penjagaan Bayi yang Perlu Anda Ketahui

Debaran dan kesabaran selama sembilan bulan anda menempuhi tempoh mengandung, pastinya terasa berbaloi dengan kelahiran si manja yang sangat dinantikan. Namun, kelahiran zuriat bukanlah penamat, sebaliknya ia adalah satu permulaan kepada satu bab baru dalam diari hidup anda dan pasangan. Aspek penjagaan bayi, bermula dari usia sehari merupakan antara tempoh terpenting dalam pembentukannya. Diharapkan artikel ini dapat membantu anda untuk lebih memahami bayi comel anda.

0 hingga 3 bulan

Tahukah anda, sebenarnya bayi yang baru lahir mempunyai kebolehan yang menakjubkan? Pada minggu-minggu pertama kelahiran, anda mungkin merasakan bahawa si manja anda cuma hanya mampu untuk menangis, menyusu, tidur dan membuang air kencing serta berak. Namun, menurut pakar pediatrik perkembangan dan tingkah laku di Tufts-New England, Dr Naomi Steiner, menyatakan bahawa bayi yang baru lahir mempunyai otak yang superaktif dan dipacu untuk mempelajari sesuatu yang baru.

Menurut penyelidikan yang dibuat menggunakan teknologi tinggi dalam fotografi intrauterin dan pengimejan otak, ia menawarkan bukti empirikal mengenai fakta bahawa setiap bayi yang dilahirkan adalah makhluk pintar yang dilahirkan dengan keperibadian unik.

Pada awal bulan kelahiran ini, bayi anda mungkin akan mencuba dan boleh mengangkat kepalanya sebentar apabila anda mengangkatnya. Namun, dalam masa yang anda masih perlu menyokong kepalanya.

Bayi anda juga menjadi lebih berekspresi dan mungkin mula membuat bunyi-bunyi riang apabila dia nampak anda. Berikan tindak balas dan galakkan kemahiran berkomunikasi yang sedang berkembang itu.

Pada usia sebulan, bayi anda menjadi lebih sensitif terhadap sekelilingnya. Penglihatan dan pendengarannya semakin baik, jadi dia akan lebih perasan apa yang berlaku di sekelilingnya. Anda mungkin lihat dia memberi respons dengan gembira jika diberi mainan yang berwarna-warni, atau apabila mendengar dan melihat wajah anda apabila anda memegangnya dekat-dekat. Dia juga mungkin memberikan tindak balas terkejut apabila mendengar bunyi kuat yang tiba-tiba.

Otak dan perkembangan bayi

Bayi dilahirkan apabila mereka sudah bersedia untuk keluar bertemu dunia, tetapi mengapa mereka tidak mampu untuk melihat dan mengawal kaki mahupun tangan? Ini kerana sistem saraf dan otak pada bayi adalah sebahagian daripada proses perkembangan. Pada saat dilahirkan otak mereka hanyalah seperempat daripada otak individu dewasa dan hanya mampu mengawal fungsi penting seperti bernafas, menangis, tidur dan menyusu (makan). Manakala korteks serebrum – bahagian otak yang mengawal pemikiran dan emosi yang lebih rumit – masih dalam proses perkembangan dan pembangunan yang membolehkan mereka untuk bertindak balas mengikut kehendak dan bukan sekadar tindak balas terhadap persekitaran sahaja.

Bayi comel anda dilahirkan dengan 100 bilion neuron, iaitu sel otak. Tetapi neuron sahaja tidak akan merangsang pertumbuhan dan kebolehan. Untuk membolehkan bayi anda berkemampuan dari mengesan objek sehinggalah tersenyum saat diagah, sel-sel otak tersebut perlu berhubung antara satu sama lain, membentuk rangkaian panjang seakan jambatan yang menghubungkan antara sel. Gabungan dan hubungan antara sel otak ini dipanggil sinapsis. Otak bayi menghantar maklumat 16 kali ganda lebih perlahan berbanding individu dewasa. Untuk mempercepatkan proses itu akan memakan masa, di mana sewaktu dilahirkan, sel-sel otak mereka baru akan mula untuk menghasilkan myelin – bahan lemak dan padat untuk mempercepatkan hubungan sel. Dalam tempoh 3 bulan pertama, sinapsis si manja anda akan berkembang berlipat kali ganda, iaitu melebihi 20 kali ganda.

Sebagai ibu bapa, peranan anda dalam membantu perkembangan dan tumbesaran otak bayi comel anda adalah dengan melakukan seperti apa yang biasa dilakukan oleh ibu bapa lain – berinteraksi, menyentuh, mendodoikannya dan lain-lain – yang turut membantu kepada pertumbuhan otak serta menjadikan si manja anda lebih pintar dan bertindak balas terhadap persekitarannya.

Tip Penjagaan Bayi - 0 hingga 3 bulan

Perkembangan deria

 • Sentuhan

Kulit si manja yang baru lahir adalah merupakan organ tindak balas yang paling besar dan berkembang pesat. Pada saat dilahirkan, mereka dapat memberikan tindak balas terhadap suhu, tekstur, tekanan dan rasa sakit. Bibir dan tangan mereka mempunyai bilangan reseptor sentuhan yang terbesar.

 • Bau

Pada minggu ke-28 kehamilan, bayi dalam kandungan anda sudah boleh menggunakan hidungnya. Satu bukti yang boleh menunjukkan tahap kepekaannya adalah apabila si manja yang baru dilahirkan diletakkan di antara pad payudara ibunya dan individu wanita lain, dan kebanyakan bayi akan bertindak balas dan berpaling ke arah bau ibunya.

 • Rasa

Ketika di dalam rahim, bayi anda akan dapat merasa pelbagai jenis rasa ketika dia menelan cecair amniotik. Kajian menunjukkan bahawa janin akan lebih menelan cecair tersebut apabila ianya manis dan kurang menelan apabila cecair itu berasa pahit atau masam.

 • Pendengaran

Walaupun pendengaran bayi anda masih lagi belum matang sepenuhnya semasa dilahirkan, seperti pusat pemprosesan bunyi di otaknya, si manja anda boleh mendengar anda dan lebih gemarkan bunyi suara manusia berbanding suara lain, terutama jika suara itu adalah milik anda.

 • Penglihatan

Mata mereka menjadi sangat sensitif kepada cahaya. Mereka tidak mampu membezakan bentuk dan warna pada tempoh awal dan cenderung untuk membuka mata jika berada dalam keadaan malap.

4 hingga 6 bulan

Tip Penjagaan Bayi - 4 hingga 6 bulan

Pada ketika bayi comel anda berginjak ke usia 4 bulan, si manja akan mula bertindak balas dengan tersenyum apabila melihat anda dan merengek apabila anda meninggalkannya. Ia adalah perkembangan sosial yang baik dan tepat.

Perkembangan emosi

Memasuki bulan keempat kehadiran si manja, hidup anda akan secara beransur-ansur menjadi kurang sibuk atau kelam-kabut. Malah anda mungkin sudah terbiasa dengan rutin kehidupan baru anda ini. Pada tahap ini, keseronokan mempunyai cahaya mata akan anda rasai. Ini kerana menurut pakar pediatrik, Dr. Stanley I. Greespan, pengarang buku Building Healthy Minds (Da Capo Press), menyamakan tahap ini untuk bayi ‘jatuh cinta’. Ini kerana bayi yang berusia 4 bulan sudah mula untuk memberikan kasih sayang sebanyak mana yang mereka perolehi. Mereka tidak akan lagi hanya menangis atau tersenyum, berjaga atau tidur, tetapi akan memberikan ekspresi yang lebih kompleks dengan mewujudkan hubungan kepada individu yang menyayangi dan menjaga mereka.

Dalam tempoh ini bayi anda akan mula untuk memberikan tindak balas yang bukan sekadar senyuman, tetapi akan turut disertai dengan pergerakan mulut, tangan, kaki atau seluruh badannya bergantung kepada rima percakapan anda, menyentuh muka anda dan membalas percakapan anda dengan suara yang ceria walaupun si manja anda mungkin tidak dapat melihat anda.

Perkembangan bahasa

Pada tahap ini, salah satu pencapaian paling hebat adalah apabila si manja anda berkeupayaan untuk menyuarakan emosinya. Pada awal kelahirannya, hanya tangisan yang dapat menarik perhatian anda. Tetapi memasuki bulan keempat, kebanyakan bayi mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkomunikasi. Si manja anda mungkin akan mula ‘bercakap’ dengan babbling bunyi vokal terbuka seperti ‘ooh’, ‘eem’ atau ‘aah’. Secara beransur-ansur, bayi anda akan bereksperimen dengan menggunakan lidah, gigi dan titik vokal.

Belajar untuk bercakap

Bagaimana untuk memastikan bahawa bayi anda sedang belajar bahasa, seandainya dia tidak bercakap sebarang perkataan? Kuncinya adalah perhubungan. Kajian menunjukkan bayi antara usia 4 hingga 6 bulan yang mempunyai individu yang kerap bercakap dengannya akan lebih cepat belajar bahasa dan bercakap berbanding bayi yang tidak berhubungan dengan mana-mana individu. Sebagai ibu bapa, anda perlu lebih kerap untuk bercakap dengan si manja anda dan dengar apa yang mereka katakan kepada anda. Anda tidak memerlukan gajet canggih. Cukup sekadar dengan melihat buku bersama dan bercakap tentang gambar, berbual ketika anda menukar lampinnya atau tunjukkan kepada mana-mana arah yang menarik ketika membawanya berjalan.

Perkembangan personaliti

Apabila bayi anda sudah mula menjadi lebih responsif, anda kini sudah boleh mula untuk mengenal pasti personaliti si manja di mana keperibadian uniknya akan mula berkembang. Pakar pembangunan kanak-kanak menggunakan sembilan sifat asas untuk mengambarkan perangai si manja anda. Beberapa aspek mudah untuk dibaca adalah seperti keteraturan – sama ada si manja anda akan lapar dan tidur pada waktu yang sama setiap hari -, penyesuaian diri dengan perubahan, kepekaan, tahap aktiviti dan gangguan. Sebagai contoh, jika bayi anda adalah seorang yang sensitif, dia mungkin cenderung kepada keterujaan apabila mendengar bunyi yang bising atau ramai individu di sekelilingnya.

Perkembangan deria 

 • 5 deria
 • Antara perkembangan fizikal paling besar pada usia 4 hingga 6 bulan adalah apabila si manja sudah mempunyai keupayaan untuk melihat dunia di sekelilingnya. Berbanding sentuhan, rasa dan bau, penglihatan merupakan antara deria yang paling primitif ketika bayi anda dilahirkan, kerana ia merupakan satu deria yang tidak mendapat sebarang rangsang ketika berada di dalam rahim. Mencecah usia 6 bulan, penglihatan bayi anda akan berkembang ke tahap persepsi yang mendalam, penglihatan warna dan kemampuan mengawal gerakan mata dengan lebih baik. Peningkatan ini selaras dengan kemahiran motornya yang semakin meningkat dengan keupayaan untuk bermain dengan tangan sendiri, menendang, menyentuh atau menjangkau dan mengambil barang di hadapannya.

  • Kawalan badan

  Antara usia 4 hingga 6 bulan, kebanyakan bayi akan mula untuk mengawal tingkah laku mereka sendiri. Mereka akan mula untuk melakukan pelbagai perbuatan seperti merasa atau memasukkan sesuatu ke dalam mulut, mencapai barang mainan dan mengalihkan pandangan kepada pandangan yang lebih menarik. Menjelang usia 6 bulan, si manja anda akan lebih kerap untuk mencapai sesuatu objek, meneliti dan memasukkannya ke mulut untuk mengetahui tentang rasa dan tekstur serta mengubahnya dari sebelah tangan ke sebelah tangan yang lain. Bayi anda akan menjadi lebih stabil dan apabila berginjak usia 6 bulan, dia akan mempunyai kekuatan otot dan koordinasi badan untuk duduk dengan sokongan atau bantuan.

  6 hingga 12 bulan

  Tip Penjagaan Bayi - 6 hingga 12 bulan

  Bayi comel anda semakin membesar, berikut adalah beberapa aspek penjagaan yang harus diberi keutamaan:

  1. Penjagaan gigi

  Pada  seawal usia 6 bulan, gigi pertama bayi anda mula muncul. Biasanya satu daripada gigi bawah hadapan keluar dahulu, diikuti dengan gigi di sebelahnya dan kemudian dua batang gigi atas hadapan. Sebaik sahaja gigi pertama bayi anda muncul, cucinya dua kali sehari perlahan-lahan dengan berus gigi bayi atau jari anda sendiri yang disapu sedikit ubat gigi kanak-kanak berfluorida. Jika bayi anda menolak pada kali pertama, cuba jadikannya sebagai satu permainan.

  2. Pergerakan dan penggunaan tangan

  Bayi anda mungkin lebih suka menggunakan sebelah tangan untuk beberapa ketika dan kemudian bertukar ke tangan satu lagi. Tetapi anda tidak akan benar-benar tahu samada dia kidal atau tidak hinggalah dia berusia di antara dua dan tiga tahun. 

  Samada bayi anda kidal atau tidak telahpun ditentukan sebelum dia dilahirkan lagi. Jadi jangan cuba untuk mempengaruhinya. Memaksa dia menggunakan tangan kanannya apabila dia sebenarnya kidal boleh mengelirukan anak anda dan lama-kelamaan akan menjurus kepada masalah dengan koordinasi tangan-mata, ketangkasan dan penulisan tangan.

  3. Pemilihan pakaian

  Apabila bayi anda semakin aktif, dia akan menghargai pakaian yang selesa. Pilihlah daripada fabrik lembut yang tidak melecetkan kulitnya apabila dia bergerak. Pakaian yang longgar, memberi dan berangin adalah yang terbaik – bukan sahaja kerana cuaca di Malaysia yang panas, tetapi juga kerana pakaian begini memberinya ruang untuk bergerak-gerak. 

  Elakkan pakaian yang mempunyai hujung jahitan yang kasar atau gatal, mempunyai tali leher panjang, butang atau tali leher rama-rama (yang mengundang risiko tercekik). Bayi anda perlu selesa untuk tidur, dan bebas untuk merangkak, belajar atau sekadar meneroka.

  4. Mula bermain

  Adakah bayi anda mula menyukai mainan lembut, terutamanya mainan lembut kecil ataupun besar? Mungkin dia juga mempunyai objek selesa yang paling digemarinya. Jika ya, tidak lama lagi anda tidak boleh pergi ke mana-mana tanpa membawa mainan tersebut. Rasa ikatan terhadap sesautu mainan seperti ini ialah tanda kemunculan rasa kebebasan. Bayi anda sedang belajar untuk memisahkan dirinya daripada anda, perlahan-lahan tetapi dengan yakin. 

  Apabila menambah mainan haiwan baru, pilihlah yang lembut dan yang dijahit dengan kukuh. Jika ada yang kelihatan seperti akan menjadi kegemarannya, mungkin berbaloi untuk membeli satu lagi sebagai sandaran. Dnegan cara ini dia boleh memeluk satu sementara yang satu lagi sedang dicuci. Dan anda juga mempunyai sandaran kalau-kalau mainan kesayangannya itu hilang!

  Permainan terbaik

  Bersediakah anda untuk melakukan beberapa keseronokan dan tip untuk menjadikan si manja anda lebih bijak? Antara usia 6 hingga 12 bulan, merupakan antara tempoh yang penting dan peluang untuk ibu bapa memberikan pengalaman awal yang positif dan mendatangkan impak kepada tumbesaran anak.

  1. Muzik

  Kajian menunjukkan wujudnya hubungan antara muzik dan perkembangan kognitif pada bayi. Perkembangan paling hebat adalah ketika mereka masih di dalam rahim sehingga la mencecah usia 2 tahun. Terdapat satu kajian daripada Institut Pembelajaran dan Sains Otak (I-LABS) dari University of Washington menyatakan bahawa muzik membuatkan bayi menjadi lebih pintar. Kajian itu menunjukkan bagaimana satu sesi bermain muzik dapat mempertingkatkan pemprosesan otak bayi.

  1. Berkomunikasi

  Anda boleh menggunakan muzik untuk melakukan aktiviti ini. Tahukah anda bahawa muzik mempunyai kaitan dengan kemahiran matematik lanjutan, kemahiran berbahasa asing, ingatan dan fokus yang dapat merangsang perkembangan otak bayi bermula pada bulan ke-5 kehamilan sehinggalah berusia 2 tahun?

  1. Jangan berselindung

  Menjelang usia 1 tahun, bayi anda akan lebih menyukai kehadiran anda dan akan mula menangis apabila anda meninggalkannya. Kegelisahan perpisahan adalah sesuatu yang normal dan sihat. Anda tidak perlu berselindung atau menyorok kerana ini hanya akan membuatkan bayi anda tertanya-tanya jika anda akan pergi meninggalkannya lagi. Sebaliknya apabila anda ingin pergi meninggalkannya, katakan ‘Selamat tinggal. Nanti petang mama balik dan kita jumpa, sayang awak’.  

  1. Mengajar

  Anda mungkin boleh menggunakan buku atau flashcard. Sebagai contoh anda boleh menunjukkan gambar kucing. Tunjukkan bayi anda gambar kucing, dan katakan ‘tengok kucing ini, dan buat bunyi ‘meow-meow’. Teruskan mengajarnya dengan cara begini, mengenai anggota badan, bintang, kenderaan dan lain-lain. Berginjak usia 12 bulan, bayi anda akan mampu untuk menunjukkan gambar yang betul apabila anda menunjukkan lebih daripada satu gambar dan bertanyakan yang mana satu kucing. Selamat berusaha!

  1. Barang tersembunyi

  Lakukan aktiviti yang menyeronokkan dengan menyembunyi mainan kecil kepunyaan si manja anda dan biarkan mereka melihat anda menyembunyikannya di bawah selimut. Si manja akan belajar untuk mencari dan menjumpainya. Pada usia 12 bulan, bayi kecil anda sudah berkemampuan untuk mencari barang tersembunyi. Menyeronokkan bukan?

  1. Bermain jari

  Gerak dan mainkan jari comel bayi anda. Gabungkannya dengan nyanyian atau percakapan untuk menarik minat si manja.

  1. Melambai dan ciuman

  Cuba lakukan ini kepada bayi anda dan anda akan melihat bayi anda meniru perlakuan anda dan melakukan perkara yang sama.

  1. Luangkan masa

  Tiada apa yang paling diingini oleh bayi comel anda apabila ibu bapanya meluangkan masa bersama. Sebagai ibu bapa, anda pastinya tidak mahu terlepas melihat perkembangan bayi anda sendiri bukan?

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/01/2023

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan