home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Macam Mana Nak Nikmati Bonding Time Dengan Si Kecil Anda?

Macam Mana Nak Nikmati Bonding Time Dengan Si Kecil Anda?

Setiap bayi akan mengalami proses pembesaran daripada masa ke masa yang mungkin tidak disedari oleh kedua ibu bapa mereka. Sebagai ibu bapa pula, anda mungkin terlalu sibuk membesarkan anak dan memenuhi keperluan sehingga tidak menyedari anak anda semakin membesar daripada hari ke hari.

Jika semasa mereka masih bayi, anda sibuk menukar lampin dan memberi mereka makan, kini anda sibuk dengan persekolahan dan aktiviti harian mereka apabila mereka telah semakin meningkat dewasa. Oleh itu, semasa mereka masih bergelar kanak-kanak inilah, adalah lebih elok untuk anda menikmati setiap detik masa bersama sebelum mereka berpindah ke fasa keremajaan. Apa yang boleh anda lakukan sebagai satu cara untuk menikmati momen-momen penting ini?

Berpegangan tangan

Semasa mereka di peringkat kanak-kanak ini, inilah masa terbaik untuk anda memegang tangan anak anda bagi memimpin mereka berjalan. Sebagai contoh jika anda ingin melintasi jalan, berjalan-jalan di tepi pantai atau membeli-belah di pasar raya. Berpegangan tangan bukan sahaja bertujuan untuk memimpin mereka, malah ia juga untuk menjaga keselamatan mereka. Kami pasti kanak-kanak ini tidak lagi mahu berpimpin tangan apabila mereka sudah remaja.

Layan keterujaan dan semangat mereka

Jika mereka menunjukkan minat atau semangat dalam melakukan sesuatu, beri galakan kepada mereka. Jangan sesekali menyekat minat dan bakat mereka selagi mana ia tidak melanggar peraturan, adab dan budaya. Ikhlaskan hati anda melayani minat mereka sepertimana mereka ikhlas dalam melakukan sesuatu aktiviti tersebut. Sekiranya mereka akan menyertai sesuatu pertandingan di sekolah mahupun di kejiranan anda, usahakan untuk hadir untuk melihat potensi mereka dan memberi sokongan. Ingatlah, setiap individu mempunyai minat dan potensi yang berbeza dan jangan sesekali memaksa mereka mengikuti semangat dan minat anda.

Sokong persahabatan mereka

Galakkan mereka berkawan. Jangan risau kerana anda tidak sesekali akan kehilangan anak anda jika membenarkan mereka berkawan dengan kanak-kanak lain. Sokong persahabatan anak anda dengan cara menjemput rakan-rakan mereka bagi menyambut hari jadi atau membiarkan mereka bermain di halaman atau di dalam rumah bersama-sama. Anda juga boleh membenarkan mereka untuk tidur di rumah rakan mereka atau di rumah anda pada hujung minggu sekiranya mereka seronok untuk melakukannya.

Makan bersama

Waktu mereka masih bersekolah adalah waktu yang paling baik untuk anda makan bersama-sama sebagai satu keluarga. Anda boleh menyediakan sarapan dan menikmatinya bersama anak anda sebelum mereka ke sekolah. Ketika waktu makan malam, tanya kepada mereka apa perkembangan mereka di sekolah, apa yang mereka makan sewaktu waktu rehat dan perancangan mereka pada hujung minggu. Kesemua aktiviti ini akan meningkatkan interaksi dan hubungan sihat antara anda dan anak anda. Nikmati waktu-waktu ini sebelum mereka mula menjejakkan kaki ke menara gading kerana pada waktu itu, ada akan mula kesunyian tanpa kehadiran mereka di sisi.

Sebagai ibu bapa, anda perlu bersedia dengan setiap perubahan yang akan anak anda alami. Pimpin mereka bagi setiap fasa dan pengalaman baharu seperti hari pertama ke sekolah, bagaimana untuk turut serta dalam sukan dan cara untuk berkawan. Anda akan menikmati setiap pengalaman dan cabaran ini kerana anda mungkin tidak lagi akan berpeluang mengajari mereka apabila mereka meningkat dewasa. Kesibukan tugasan dan kerja bukan alasan untuk meminggiri darah daging anda kerana keluarga adalah keutamaan setiap ibu dan bapa.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.whattoexpect.com/family/just-for-mom/things-i-love-being-mom-big-kids/

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Disemak pada [date}
x