home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Menguruskan Kegelisahan Sebelum Bercuti

Tip Menguruskan Kegelisahan Sebelum Bercuti

Anda telah merancang dan mengharapkan percutian anda selama berbulan-bulan, dan kini masanya telah tiba tetapi anda tidak berasa begitu yakin tentang diri dan pilihan anda. Ini perkara biasa, walaupun kerap mengembara, kadang-kadang tidak dapat mengelakkan kegelisahan sebelum bercuti.

Dalam kes itu, hanya bersantai dan ikut cadangan di bawah:

Baca blog percutian

Lebih daripada sekadar maklumat dan tip, blog percutian yang baik memberikan anda inspirasi dan perspektif, mungkin rasa bahawa orang lain juga melalui perasaan dan pengalaman yang sama.

Penyediaan penjagaan kesihatan, nombor kecemasan, mel, dan cukai

Ini biasanya sebahagian besar kebanyakan orang tidak suka menguruskannya. Walau bagaimanapun, ia boleh menyelamatkan anda daripada tekanan yang lebih tinggi pada kemudiannya jika anda keluar dengan segera.

Begitu juga, cukai, mel, dan kertas kerja lain boleh menjadi lebih tertekan apabila anda perlu mengendalikannya dalam perjalanan dan bukannya di rumah.

Jika anda tidak tahu apa yang anda takutkan, dapatkan nombor kecemasan yang boleh anda hubungi. Cari di internet untuk mencari nombor kecemasan setempat yang anda lawati, bersama-sama dengan nombor peribadi anda. Juga, jika anda dalam percutian dengan sekolah atau perniagaan, bawa nombor yang boleh anda hubungi jika diperlukan.

Kekal berhubung

Tidak berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan sentiasa menyukarkan. Satu cara untuk berurusan dengan ini adalah membuat beberapa kaedah mudah untuk berkomunikasi. Ini mungkin sesuatu yang sangat dekat seperti Facebook atau Skype. Anda juga boleh membuat blog yang membolehkan keluarga anda lawati atau e-mel mingguan juga merupakan cara yang baik.

Luangkan masa tambahan untuk mengemas dan ingat item yang mungkin anda lupakan

Tidak ada tekanan yang lebih tinggi daripada menyedari hari sebelum anda pergi bahawa anda masih belum mendapatkan stokin, atau pergi ke kedai untuk mendapatkan aspirin, atau menghubungi syarikat kad kredit untuk memberitahu mereka bahawa anda akan keluar bandar.

Ambil rehat dan mula berkemas beberapa hari sebelum anda memulakan percutian. Terdapat juga artikel mendedahkan tip mengemas. Bagaimana pula dengan video 2 minit yang menunjukkan cara untuk mendapatkan semua yang anda perlukan dalam satu beg?

Ingat: anda boleh mengatasinya

Pengembaraan adalah tidak teratur dan jarang berlaku mengikut rancangan. Anda hanya perlu cukup fleksibel untuk menangani dengan cara anda. Tiada aset yang lebih besar kepada pengembara daripada keupayaan untuk menyesuaikan diri.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

8 ways to manage pre-trip anxiety. https://matadornetwork.com/notebook/8-ways-to-manage-pre-trip-anxiety/ Accessed: 14 February 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 31/01/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x