What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ubat Kencing Manis: Risiko dan Pencegahannya

Ubat Kencing Manis: Risiko dan Pencegahannya

Anda pasti pernah mendengar mengenai penyakit kencing manis, bukan? Tetapi, apakah yang anda faham mengenai penyakit kencing manis? Ikuti perkongsian artikel ini untuk mengetahui mengenai risiko, ubat kencing manis serta langkah pencegahan yang boleh dilakukan.

Apa itu kencing manis?

Sebelum kita terus kepada topik mengenai risiko, ubat kencing manis dan langkah pencegahannya, apa kata kita mengetahui dahulu tentang penyakit kencing manis ini. Kencing manis atau kebiasaannya ia lebih dikenali sebagai diabetes, secara ringkasnya merupakan satu masalah kesihatan yang berkaitan dengan kadar gula dalam darah yang tinggi. Ia terbahagi kepada dua subkategori, iaitu: Diabetes Jenis 1 dan Diabetes Jenis 2.

Perbezaan antara Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2

Ciri-ciri di bawah merupakan panduan kasar untuk mengenal pasti perbezaan diabetes jenis 1 dan jenis 2.

#Diabetes Jenis 1

 • Biasanya didiagnosis dalam zaman kanak-kanak
 • Tidak semestinya dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan
 • Biasanya dikaitkan dengan kadar keton yang tinggi
 • Dirawat dengan suntikan atau pam insulin
 • Tidak dapat dikawal tanpa pengambilan insulin

#Diabetes Jenis 2

 • Biasanya didiagnosis pada umur 30 tahun ke atas
 • Biasanya dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan
 • Biasanya dikaitkan dengan tekanan darah dan/ atau tahap kolesterol yang tinggi
 • Rawatan awal adalah tanpa perubatan atau pil sebagai ubat kencing manis
 • Berkemungkinan dirawat tanpa perubatan diabetes

Perkembangan Diabetes Jenis 1

Diabetes jenis 1 merupakan sesuatu penyakit autoimun, yang mana sistem imun merosakkan sel-sel yang sihat dalam badan. Dalam kes ini, sistem imun merosakkan sel beta dalam pankreas sehingga pankreas tidak dapat menghasilkan insulin sendiri.

Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik yang menjelaskan kenyataan tersebut. Diabetes jenis 1 memerlukan suntikan insulin secara kerap untuk mengimbangi kematian sel beta, jadi semua pesakit diabetes jenis 1 adalah bergantung pada insulin.

ubat kencing manis

Perkembangan Diabetes Jenis 2

Dalam kes diabetes jenis 2, sistem imun tidak merosakkan sel beta. Sebaliknya, diabetes jenis 2 dikategorikan sebagai ketidakupayaan badan untuk bertindak kepada insulin, yang juga dikenali kerintangan insulin dan insulin malsecretion.

Berbeza dengan diabetes jenis 1, diabetes kategori ini berlaku disebabkan oleh kerintangan insulin dan boleh juga ada kekurangan penghasilan insulin. Kerintangan insulin ini menyebabkan penghasilan glukosa daripada hati meningkat, pengurangan penggunaan glukosa oleh pelbagai organ-organ penting, peningkatan penyerapan semula glukosa oleh buah pinggang dan juga pengurangan penghasilan hormon incretin.

Jadi, anda mungkin sudah memahami mengenai perbezaan antara kedua-dua jenis diabetes ini. Dan, artikel ini akan memfokuskan mengenai diabetes jenis 2, atau penyakit kencing manis yang paling sering dialami oleh kebanyakan individu dewasa lebih berusia.

Faktor risiko

Diabetes jenis 2 adalah bentuk diabetes yang paling biasa. Badan anda tidak boleh menggunakan insulin dengan betul untuk menurunkan tahap gula dalam darah anda. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2.

 1. Umur yang lebih tua

Sekiranya anda berusia 45 tahun dan ke atas, anda mungkin mengalami peningkatan risiko diabetes jenis 2. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan berat badan dan kurang aktiviti kerana anda semakin tua, atau fungsi badan yang lebih perlahan dan lemah.

Walaupun individu berusia mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes, semakin ramai individu muda di seluruh dunia yang hidup dengan keadaan ini.

 1. Sejarah keluarga dan sejarah diabetes semasa hamil

Jika anda mempunyai adik-beradik lelaki atau perempuan atau ibu bapa yang mengalami diabetes, anda juga berkemungkinan untuk mempunyai diabetes jenis ini.

Sekiranya anda menghidap diabetes semasa hamil, anda mempunyai peluang yang lebih besar untuk mendapat diabetes jenis 2, walaupun diabetes semasa hamil telah hilang setelah anda melahirkan anak. Anak anda juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mempunyai penyakit ini di kemudian hari.

 1. Etnik

Jika latar belakang keluarga anda adalah Afrika Amerika, Hispanik / Latino, Amerika India, Asia Amerika atau Kepulauan Pasifik, anda berisiko tinggi mengalami diabetes.

 1. Kurangnya aktiviti fizikal

Gaya hidup yang tidak aktif dengan senaman kurang daripada 3 kali seminggu meletakkan anda berisiko tinggi untuk mempunyai diabetes jenis 2. Aktiviti fizikal adalah penting dalam membantu anda mengawal paras gula darah dan menggalakkan sel anda untuk menggunakan insulin.

Aktiviti fizikal juga memainkan peranan yang penting dalam menjaga berat badan dan memperbaiki sistem pernafasan.

ubat kencing manis

 1. Faktor risiko lain

Selain faktor-faktor risiko utama di atas, anda boleh menghidap diabetes jenis 2 jika:

 • Tahap gula darah anda lebih tinggi daripada biasa
 • Tekanan darah anda lebih tinggi daripada 140/90 mmHg
 • Anda berlebihan berat badan: indeks jisim badan anda (BMI) lebih tinggi dari 30
 • Tahap kolesterol anda tidak normal. Tahap kolesterol selamat (HDL) kurang dari 35 dan paras trigliserida anda lebih tinggi daripada 250.
 • Anda mempunyai masalah saluran darah yang boleh menjejaskan otak dan jantung anda.

Sekiranya menghidap diabetes jenis 2, tubuh anda mengalami keadaan yang dipanggil ketahanan terhadap insulin (insulin resistance). Terdapat banyak faktor risiko yang boleh membawa kepada penyakit ini. Sekiranya anda mempunyai gejala-gejala di atas, anda harus meminta penyedia penjagaan kesihatan anda untuk melakukan ujian dan diagnosis, dan anda boleh dirawat secepat mungkin dan mendapatkan ubat kencing manis dengan segera.

Apakah ubat kencing manis?

Kebiasaannya, antara ubat kencing manis yang sering digunakan adalah insulin. Pesakit diabetes jenis 2 yang memerlukan suntikan insulin biasanya disebabkan 2 perkara utama ini:

 • Kurang kepekaan kepada insulin: Berat badan yang berlebihan akan mengurangkan kepekaan anda kepada insulin. Tidak sensitif kepada insulin bermakna insulin tidak dapat mengurangkan kadar glukosa darah yang sepatutnya. Pesakit yang kurang kepekaan kepada insulin biasanya mengambil suntikan insulin untuk mengelakkan kadar glukosa yang berlebihan.
 • Kegagalan sel beta: Jika anda mempunyai penolakan terhadap insulin, badan anda memerlukan lebih banyak insulin untuk mengawal kestabilan kadar glukosa darah. Dari masa ke masa, sel beta akan mati disebabkan ketegangan dan berhenti untuk menghasilkan insulin. Anda akan berada dalam keadaan yang sama seperti pesakit diabetes jenis 1, yang mana badan anda adalah tidak berupaya dalam menghasilkan kuantiti insulin yang mencukupi untuk mengawal kadar glukosa darah. Suntikan insulin amat diperlukan dalam situasi ini.

Pasangan anda menghidap kencing manis?

Sekiranya pasangan anda mempunyai kencing manis atau diabetes jenis 2 , adakah ini bermakna anda akan mendapatnya juga? Itulah soalan yang penyelidik cuba untuk mencari jawapan dalam satu kajian. Kajian itu mendapati satu hubung kait: Pasangan suami isteri dengan diabetes jenis 2 adalah 26 % lebih tinggi risiko untuk turut mendapat penyakit diabetes ini.

Adakah itu kerana pasangan mungkin memupuk tabiat pemakanan yang tidak sihat dan mengabaikan senaman, yang boleh membawa kepada peningkatan risiko menghidap diabetes jenis 2? Atau, adakah anda tahu lebih banyak tentang diabetes (mungkin melalui pengasuh atau orang tersayang dengan keadaan ini), anda lebih cenderung untuk melihat simptom diabetes di dalam diri anda?

Kajian itu tidak mengatakan apa-apa. Tetapi, jelas bahawa sebagai penjaga, sangat penting bahawa anda menjaga kesihatan anda sendiri selain menjaga orang yang anda sayangi dengan diabetes. Pengambilan insulin sebagai ubat kencing manis adalah salah satu cara untuk mengubati dan mengawal kencing manis. Namun terdapat beberapa langkah yang anda boleh ambil untuk memastikan keadaan anda dan hubungan anda sihat.

Antara beberapa tip yang boleh anda lakukan adalah seperti:

ubat kencing manis

 • Belajar mengenai diabetes

Ini mungkin kelihatan seperti tidak ada perasaan, tetapi memahami apa yang pasangan anda sedang jalani adalah penting dalam dua cara: Ini menjadikan anda lebih hadir dalam kehidupan pasangan anda, dan ini membantu anda berdua berasa yakin dalam kes kecemasan.

Jadi, tanya soalan dan pelajari cara memberi glukagon iaitu ubat kencing manis. (Ia adalah hormon suntikan yang digunakan apabila episod glukosa darah rendah sangat parah, mungkin menyebabkan ketidaksedaran, bahawa orang tidak boleh makan atau minum glukosa.) Pengetahuan dan kemahiran anda menunjukkan kepada pasangan anda bahawa anda peduli dan ambil kisah mengenai tahap kesihatannya.

 • Berkomunikasi secara terbuka dan teratur

Anda tidak boleh mengabaikan kencing manis, tetapi anda tidak boleh menjadikannya sebagai satu aspek dalam keseluruhan hubungan anda. Perlu ada rencana bersama yang menangani keperluan kedua-dua belah pihak.

Jika pasangan anda berpura-pura seakan ia tidak wujud, ketahuilah bahawa penyakit diabetes adalah sejenis penyakit kronik yang akan memisahkan hubungan. Perkongsian fikiran dan perasaan sebenarnya sebahagian daripada penjagaan diri dengan rasa belas kasihan. Sekiranya anda mengikuti cara pasangan anda, anda akan menjadi lemah dan lebih cenderung untuk mengembangkan penyakit anda sendiri.

Kami mencadangkan moto “Mari kita bekerja secara berpasukan” untuk hubungan yang sihat: Apabila seseorang berkembang maju, yang lain dapat berkembang juga. Tetapi individu boleh berkembang maju sekiranya mereka berkongsi keperluan mereka – dan bekerjasama untuk mencapainya.

 • Lakukan perubahan gaya sihat bersama

Apabila seorang individu lelaki mempunyai diabetes jenis 1, dia biasanya makan diet rendah karbohidrat. Isterinya tidak mempunyai diabetes, tetapi dia tidak boleh makan gluten atau daging babi. Apa pasangan yang sihat lakukan? Mereka membuat makanan yang boleh dimakan bersama. Suami memasak pada hujung minggu, biasanya menyediakan makanan tambahan yang cukup untuk bertahan beberapa hari, dan isterinya memasak untuk lebihan minggu ini. Makan bersama dapat memberi manfaat kepada kesihatan kedua-dua pasangan.

 • Memupuk hubungan anda

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa hubungan intim boleh meningkatkan kesihatan anda. Dan mempunyai sokongan sosial yang luar biasa sangat penting untuk kesihatan anda. Banyak kajian sekarang menunjukkan individu dalam perkahwinan yang berasa gembira mempunyai kurang niat untuk membunuh diri, kurang masalah kesihatan mental daripada mereka yang tidak. Terdapat beberapa perkara tepat yang sama berlaku untuk individu dengan diabetes. Kehidupan mereka akan menjadi lebih sihat, dan mereka akan hidup lebih lama jika mereka mempunyai laman keintiman yang boleh dipercayai.

Salah satu perkara yang boleh anda perhatikan adalah penting untuk memberikan sokongan emosi yang positif agar dapat menjalani kehidupan dengan baik walaupun menghidap diabetes. Anda boleh dan harus menjadi ‘pakar’ dalam menjaga diri anda, tetapi individu lain yang rapat dengan anda, seperti ahli keluarga dan rakan juga boleh membuatnya menjadi lebih mudah dan lebih bermanfaat.

Prinsip pemakanan sihat

Ubat Kencing Manis Risiko dan Pencegahannya - pemakanan

 1. Pastikan waktu makan anda adalah secara teratur dan tetap. Sebaiknya elakkan daripada melangkau waktu makan dan hindari mengambil makanan secara berlebihan.
 2. Cuba untuk mengawal dan menjaga jumlah serta kuantiti makanan yang akan dimakan supaya ia menepati saranan dan keperluan diet pemakanan harian anda atau pasangan anda.
 3. Jika boleh, cuba untuk mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam, lemak dan kolesterol.
 4. Perbanyakan untuk mengambil makanan yang tinggi kandungan serat seperti sayuran hijau, produk gandum penuh dalam setiap hidangan makanan anda atau pasangan anda.
 5. Untuk menghindari keinginan mengambil makanan yang tidak sihat, cuba untuk pelbagaikan pilihan makanan anda atau pasangan dari pilihan makanan yang sihat. Sentiasa amalkan pemakanan seimbang.
 6. Dalam kaedah penyediaan makanan, cuba amalkan cara memasak yang sihat seperti mengukus, membakar atau memanggang, menumis dan anda juga boleh memilih untuk menggunakan kaedah masakan menggunakan microwave.
 7. Pastikan anda atau pasangan anda mengambil ubat kencing manis dan insulin pada waktu yang ditetapkan.
 8. Bersenam atau sentiasa melakukan aktiviti fizikal merupakan kaedah yang baik untuk mengawal tahap kesihatan. Cuba untuk meluangkan masa sekurang-kurangnya 30 minit untuk 3 kali seminggu atau 15 minit untuk 5 kali seminggu.

Panduan waktu pemakanan

Disarankan makan pada 3 waktu makan utama iaitu :

 • Sarapan pagi antara jam 6.30 pagi hingga 8.00 pagi
 • Makan tengah hari antara jam 12 tengah hari hingga 1.30 petang
 • Makan malam antara jam 6.30 petang hingga 7.00 malam

Jika anda atau pasangan anda perlu untuk mengambil makanan snek, ambilnya di antara waktu makan utama. Berikut adalah antara waktu yang disarankan untuk khususnya pesakit kencing manis yang mengambil suntikan insulin sebagai ubat kencing manis.

 • Minum pagi antara jam 10.30 pagi hingga 11.00 pagi
 • Minum petang antara jam 4.00 petang hingga 4.30 petang
 • Minum malam antara jam 10.00 malam hingga 10.30 malam

Perubahan gaya hidup

Gaya hidup yang buruk seperti kurang aktif, obesiti, banyak lemak dan pengambilan manisan, sayur-sayuran dan buah-buahan yang sedikit dalam diet, merokok, dan minum adalah penyebab diabetes jenis 2. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kita boleh mencegah diabetes jenis 2 dengan menjalani gaya hidup sihat dan sains, seperti diet yang seimbang, meningkatkan aktiviti fizikal.

Selain daripada mengambil ubat kencing manis, satu kajian yang dilakukan dalam tempoh 16 tahun oleh Faculty of Public Health of Harvard menunjukkan bahawa melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari, 5 hari seminggu dan diet yang rendah lemak dan kaya serat sangat membantu dalam mencegah diabetes 2.

Perubahan berikut dalam gaya hidup boleh membantu mencegah diabetes jenis 2.

Mengubah tabiat makan
Faktor pertama yang perlu dipertimbangkan ketika merancang perubahan gaya hidup untuk mengawal diabetes adalah diet. Anda bukan sahaja perlu mengimbangi diet anda tetapi perlu membuat jadual makan tetap. Ini akan membantu anda mengelakkan paras gula yang tinggi di dalam tubuh. Selain itu, hidangan standard untuk pesakit diabetes perlu memasukkan asid lemak tak tepu, antioksidan, serat, vitamin, dan bijirin. Di samping itu, elakkan makanan yang tinggi lemak tepu dan kolesterol kerana ia meningkatkan risiko penyakit jantung koronari dan aterosklerosis.

Berhenti merokok dan hadkan alkohol
Individu yang merokok berisiko mengalami diabetes sebanyak 50% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak merokok. Tembakau adalah faktor mempercepatkan proses aterosklerosis. Dan, ia juga meningkatkan kolesterol berbahaya, menyebabkan rintangan insulin, dan meningkatkan gula dalam darah.

Bersenam secara teratur
Duduk terlalu banyak adalah faktor risiko penting yang meningkatkan ketahanan insulin dan menggalakkan perkembangan diabetes. Anda dinasihatkan untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari dan 5 hari seminggu. Sesetengah jenis senaman seperti berjalan kaki, berenang, badminton, mendaki tangga adalah disyorkan. Walau bagaimanapun, pesakit perlu berunding dengan doktor mereka untuk memilih bentuk senaman yang sesuai dan berkesan.Diabetes adalah penyakit kronik yang berbahaya dan pakar tidak menemui sebarang rawatan lengkap. Oleh itu, cara terbaik bagi anda untuk menjauhkan diri daripada akibat penyakit diabetes adalah mengelakkannya sekarang dengan perubahan gaya hidup yang positif.

Sememangnya pengambilan insulin sebagai ubat kencing manis adalah penting untuk membantu mengawal penyakit ini. Namun dalam masa yang sama, pesakit yang menghidap masalah kesihatan ini juga harus mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel berikut:

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Kuliah 13: Diabetes

http://jknj.jknj.moh.gov.my/ncd/latihanpengurusan/kuliah/Kuliah%2013%20-Pemakanan%20Untuk%20Diabetes.pdf / Accessed on July 18, 2019

 

Tip menguruskan diabetes anda dengan baik

http://www.astroawani.com/gaya-hidup/tip-menguruskan-diabetes-anda-dengan-baik-192037 / Accessed on July 18, 2019

 

Pelan makanan pesakit diabetes

https://www.utusan.com.my/mega/kesihatan/pelan-makanan-pesakit-diabetes-1.636049 / Accessed on July 18, 2019 

 

Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2: Apa Perbezaannya?

https://hellodoktor.com/ms/pusat-kesihatan/diabetes/diabetes-jenis-1-dan-jenis-2-apa-perbezaannya/  / Accessed on July 18, 2019

 

Faktor-faktor Risiko Diabetes Jenis 2

https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/faktor-faktor-risiko-diabetes-jenis-2/ / Accessed on July 18, 2019

 

Tips bantu pasangan anda dengan Diabetes jenis 2

https://hellodoktor.com/ms/pusat-kesihatan/diabetes/tips-bantu-pasangan-anda-dengan-diabetes-jenis-2/ / Accessed on July 18, 2019

 

Perubahan Gaya Hidup Boleh Mencegah Diabetes Jenis 2

https://hellodoktor.com/ms/pusat-kesihatan/diabetes/perubahan-gaya-hidup-boleh-mencegah-diabetes-jenis-2/ / Accessed on July 18, 2019

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 16/06/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan