Ini Cabaran Hidup Sebagai Ibu Bapa Tunggal Yang Mungkin Kita Tidak Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Apakah pekerjaan yang lebih sukar dan lebih memberi tekanan daripada menjadi ibu bapa? Ia adalah bergelar ibu bapa tunggal (single parent). Percayalah tiada sesiapa mahukan kehidupan sebagai ibu bapa tunggal, namun, jika itu adalah satu-satunya pilihan yang terbaik, kita patut bangun dan teruskan kehidupan.

Artikel ini adalah untuk membantu mempersiapkan mental dan fizikal anda untuk berdepan beberapa cabaran dan kesukaran yang biasa dan tidak dapat dielakkan oleh ibu bapa yang memilih untuk membesarkan anak-anak mereka sendirian.

5 cabaran utama buat ibu bapa tunggal

ibu bapa tunggal ibu bapa tunggal

#1. Cabaran kewangan

Ibu bapa tunggal selalunya tidak mempunyai pilihan tetapi perlu menanggung beban yang kebiasaannya ditanggung bersama pasangan. Pendapatan yang diperolehi adalah satu-satunya sumber utama kewangan untuk mengekalkan kestabilan keluarga anda.

Jadi sememang anda akan berdepan dengan situasi kekurangan kewangan untuk hal-hal berkaitan perkembangan anak anda.

Untuk mengelakkan masalah kewangan yang mungkin timbul, pastikan anda memberi penjelasan tentang keadaan keluarga anda kepada anak anda dan ajarkan kepada bahawa kehidupan sederhana juga boleh memberikan kebahagiaan.

#2. Cabaran sosial

Stigma atau pandangan negatif masyarakat sekeliling tentang mereka yang bergelar ibu tunggal adalah amat sukar untuk dipadamkan.

Tambahan pula, individu bergelar ibu atau bapa tunggal seringkali berdepan dengan kekangan masa yang membuatkan mereka sukar untuk memperluaskan lingkaran sosial.

#3. Cabaran dalam diri sendiri

ibu bapa tunggal

Penjaga tunggal perlu membuat keputusan secara sendirian dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kesan tindakan mereka.

Ini mengakibatkan, timbul keraguan pada diri serta keupayaan, dan sama ada keputusan yang dilakukan tepat dan terbaik untuk diri sendiri dan anak-anak.

Penyelesaian terbaik untuk permasalahan ini adalah dengan mendapatkan nasihat dan bimbingan dari individu di sekeliling yang dapat sentiasa memahami dan menyokong anda.

#4. Kelesuan dan tekanan kronik

Tugasan rumah seperti membersihkan rumah, menghantar anak ke sekolah, memasak, tugasan kerja hakiki dan pelbagai lagi tugasan lain, ini adalah senarai biasa yang perlu dihadapi setiap hari.

Bagi ibu bapa tunggal, anda perlu mengekalkan keseimbangan sempurna antara tugas dan tanggungjawab menjaga anak-anak. Adalah normal untuk individu bergelar penjaga tunggal ini untuk tidak memiliki masa menjaga diri sendiri.

Anda mungkin akan merasa tertekan dan bingung dengan timbunan tanggungjawab yang menanti, sedangkan anda tidak mempunyai sesiapa untuk membantu atau berkongsi bersama. Jika anak anda masih kecil dan situasi kewangan anda mengizinkan, pertimbangkan untuk mencari penjaga di rumah untuk anak anda. Namun, pastikan individu yang anda pilih mampu melaksanakan tanggungjawab dan boleh dipercayai.

#5. Kesan bergelar penjaga tunggal kepada anak-anak

Anda perlu sentiasa ingat bahawa bukan anda sahaja yang terkesan dengan perubahan ini, malah anak anda turut merasainya.

Berdasarkan kajian yang dilakukan selama 10 tahun, melibatkan lebih 25000 kanak-kanak berlainan bangsa dan taraf hidup, mereka yang hidup dalam keluarga tanpa kehadiran ibu atau bapa adalah 2 kali ganda berkemungkinan berdepan masalah kemiskinan, disiplin, akademik dan sosial hidup.

Kajian tersebut turut membuktikan bahawa kanak-kanak yang tinggal bersama keluarga induk tunggal, mempunyai 1.4 kali lebih tinggi risiko untuk menjadi penganggur dan 2.5 kali berkemungkinan untuk menjadi ibu bapa ketika masih remaja.

Ia juga dikaitkan dengan kadar penceraian yang tinggi, yang sekali gus meningkatkan kadar status ibu bapa tunggal pada masa akan datang.

Sememangnya bergelar ibu atau bapa tunggal bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. Walau apapun masalah yang anda hadapi, jangan berputus asa, yakin pada kemampuan diri anda sendiri dan percayalah anda mampu lakukan yang terbaik buat anak-anak anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

Mungkin ramai yang belum cakna mengenai apa itu sleep apnea. Benarkah gangguan tidur apnea juga boleh berlaku kepada bayi? Jom klik artikel ini untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 01/09/2020 . 3 minit bacaan

Kantoi Depan Anak Tatkala Asyik Asmaradana! Apa Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan?

Pernahkah anda terfikir bahawa apa perlu dibuat jika berlaku situasi suami isteri bersetubuh dan terkantoi dengan anak? Jom klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 10/08/2020 . 3 minit bacaan

Semarakkan Rasa Jalinan Kasih Antara Ibu Dan Anak

Perhubungan yang terjalin, khususnya antara ibu dan anak ketika dalam kandungan adalah ikatan yang paling istimewa. Tetapi bagaimana untuk menunjukkannya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Tips Keibubapaan 02/07/2020 . 4 minit bacaan

Ingin Rancang Keluarga Secara Natural Tanpa Sebarang Kaedah? Cubalah 3 Cara Ini!

Selain pengambilan pil perancang keluarga, anda dan pasangan juga boleh menggunakan metode NFP untuk merancang keluarga. Sila baca lebih lanjut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kehamilan, Rancang Kehamilan 02/07/2020 . 4 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kerja rumah

Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
bayi julur lidah

Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
selamat untuk kanak-kanak

TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
ujian kehamilan

Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan