Anak Gemar Berswafoto: Bagaimanakah Mengajar Empati kepada Mereka?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mutakhir ini, swafoto telah menjadi satu trend dan ikutan individu di seantero dunia. Swafoto bukan sahaja telah menjadi hobi individu dewasa dan remaja malahan kanak-kanak juga sudah terpalit sama dalam aktiviti merakam gambar kehidupan seharian mereka lalu dimuat naik ke media sosial. Jika gambar yang dirakam tidak menepati citarasa, mereka akan menyunting gambar tersebut menggunakan sistem filter untuk memastikan gambar tersebut lebih menarik untuk tontonan masyarakat.

Kebanyakan individu yang gemar melakukan perbuatan ini sebenarnya mengejar “likes” dan “followers” yang dianggap sesuatu yang penting bagi mereka. Perbuatan mereka ini akan mendorong kepada sikap narsistik dan pentingkan diri. Sebagai ibu bapa, apakah cara anda untuk mengelakkan anak anda daripada memiliki sifat ini dan menanam sifat empati dalam diri mereka?

Berkomunikasi dengan anak anda

Sejurus anak anda menguasai teknik membaca dan menulis, mereka akan mula meneroka sesuatu yang baharu seperti telefon pintar, televisyen, tablet atau permainan video. Kebanyakan ibu bapa yang sibuk bekerja akan menggunakan peralatan ini untuk memastikan anak mereka leka dan tidak melakukan kekacauan di rumah. Tetapi cara ini sebenarnya mendatangkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Ibu bapa seharusnya lebih banyak berkomunikasi dengan anak anda tentang keadaan mereka di sekolah, hubungan mereka dengan rakan-rakan atau apa-apa sahaja yang ingin mereka kongsikan. Berkomunikasi antara sesama anda merupakan langkah pertama untuk menanam sifat belas kasihan sesama individu.

Pilih dan baca buku yang bagus bersama anak anda

Buku yang penuh dengan nilai moral dan pengajaran seperti Charlotte’s Web, The Little Prince atau Alice in the Wonderland adalah contoh buku yang sangat berguna untuk mengajar sifat empati kepada anak anda. Jika anak anda masih kecil, luangkan sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk membacakan cerpen atau satu bab dalam novel seperti Wonder, Harry Potter atau The Fault in Our Star yang merupakan novel yang mempunyai nilai moral dan pengajaran yang bagus untuk anak anda. Dengan cara ini, anak anda bukan sahaja dapat belajar nilai moral dan pengajaran yang terdapat dalam cerita tersebut malahan dapat menanam sifat suka membaca. Ini sangat bagus untuk perkembangan otak dan mental mereka.

Ajar anak anda untuk mengawal perasaan

Ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam mengajar anak mereka untuk mengawal emosi dan kelakuan. Empati dapat mengurangkan kemarahan, kekecewaan atau tekanan. Setiap kali anak anda mengalami perasaan-perasaan seperti ini, sentiasa ingatkan anak anda untuk menarik nafas sedalamnya dan lakukan kiraan 1 hingga 10 sebelum bertindak. Ini terbukti dapat mengawal perasaan dan menjadikan anda lebih tenang.

Kebaikan memerlukan praktis

Percaya atau tidak, kebaikan sebenarnya datang daripada sikap dan kelakuan sehari-harian. Kelakuan yang mudah seperti menahan pintu atau bertegur sapa dengan individu lain dan senyum kepada kanak-kanak kecil adalah praktis yang bagus untuk membantu dalam menanam tabiat yan baik dalam diri anak anda. Kelakuan yang baik juga akan dibalas dengan kelakuan yang baik. Disebabkan ini, anak anda akan menjadi seorang individu yang gemar melakukan kebaikan dewasa kelak.

Swafoto sebenarnya mendatangkan pelbagai kesan negatif terhadap generasi muda yang mula menunjukkan sikap berdikari dan kompetitif yang tinggi pada masa kini. Oleh itu, ibu bapa harus memberi lebih perhatian kepada anak-anak bagi memastikan mereka masih mempunyai perasaan belas kasihan dan empati terhadap individu lain.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Kopi Saja, Tapi 9 Makanan Harian Ini Juga Ada Kafein! Patutlah Mata Selalu Cerah

  Pernahkah anda terfikir, apakah makanan berkafein lain selain kopi? Atau anda sendiri tidak tahu rupanya ada juga sumber kafein lain selain kopi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Muka Putih Tapi Siku & Lutut Hitam? Petua Semula Jadi Ini Bantu Cerahkannya Kembali

  Memiliki kulit siku dan lutut hitam boleh menjejaskan penampilan seseorang, lagi-lagi bagi golongan wanita yang gemar memakai seluar atau dress pendek.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Haid bagi setiap wanita adalah berbeza-beza! Pun begitu, kenal pasti masalah menstruasi yang tidak harus diabaikan sekiranya anda mengalaminya. Jom baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Aduh, Panas Hati Bila Anak Suka Conteng Dinding! Bertenang, Cuba 5 Tip Ini Untuk Atasinya

  Anak suka conteng dinding di rumah walaupun dilarang berulang kali? Itu semuanya ada kaitan dengan proses perkembangan mereka. Mari ikuti penjelasan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara hilangkan sakit tekak

  Kesan Pada Tekak Jika Alami Difteria, Ini 8 Simptom Yang Boleh Bawa Maut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  garis hitam

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  alat pencegah kehamilan

  Kurang Popular, Tapi Alat Cegah Hamil Ini Mudah Dipakai & Efektif! Kenali CINCIN VAGINA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 4 minit bacaan
  positif toksik

  Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan