backup og meta

Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/05/2023

  Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

  Benarkah tingkah laku makan anak autisme berbeza? Tetapi apa yang membezakannya? Teruskan pembacaan untuk penjelasan lanjut.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

  Fahami anak autisme

  Sebelum kita memahami tingkah laku makan anak autisme, jom ketahui apakah yang dimaksudkan dengan autisme itu.

  Autisme adalah satu keadaan yang sangat membimbangkan jika ia berlaku kepada si kecil. Ketidaknormalan dalam perkembangan semula jadi kanak-kanak boleh menjadi petanda keadaan ini.

  Kanak-kanak autistik dengan ketidakupayaan adalah sukar untuk bercampur dengan rakan-rakan sebaya lain dan komuniti.

  Mereka cenderung berasa takut untuk berkomunikasi dengan individu lain. Tetapi, bagaimana pula dari segi tingkah laku makan?

  Tingkah laku makan anak autisme

  tingkah laku makan anak autisme

  Menurut satu kajian baru dari Penn State College of Medicine, tingkah laku makan luar biasa mungkin menandakan seorang kanak-kanak perlu disaring untuk autisme.

  Penyelidikan oleh Profesor Psikiatri, Susan Mayes, mendapati bahawa tingkah laku makan yang luar biasa berlaku pada 70 peratus (%) kanak-kanak dengan autisme, yang mana 15 kali lebih biasa daripada kanak-kanak neurotipikal. 

  Perbezaan tingkah laku makan anak autisme ini mungkin termasuk:

  • pilihan makanan yang sangat terhad
  • hipersensitiviti kepada tekstur makanan atau suhu
  • kemam makanan (pocketing food) tanpa menelan

  Menurut Mayes, tingkah laku ini hadir dalam kebanyakan kanak-kanak berumur satu tahun dengan autisme dan boleh memberi isyarat kepada doktor dan ibu bapa bahawa kanak-kanak mungkin mempunyai keadaan ini.

  “Jika pembekal penjagaan utama mendengar tentang tingkah laku ini daripada ibu bapa, mereka harus mempertimbangkan bagi merujuk anak untuk pemeriksaan autisme,” kata Mayes.

  Mayes mengatakan bahawa dengan diagnosis awal autisme, lebih cepat kanak-kanak boleh memulakan rawatan dengan penganalisis tingkah laku.

  Kajian terdahulu telah menunjukkan analisis tingkah laku yang digunakan menjadi yang paling berkesan jika dilaksanakan semasa tahun-tahun prasekolah.

  Penganalisis tingkah laku menggunakan beberapa intervensi, termasuk ganjaran, untuk membuat perubahan positif dalam tingkah laku kanak-kanak dan mengajar pelbagai kemahiran yang diperlukan.

  tingkah laku makan anak autisme

  Perbezaan tingkah laku makan anak autisme dengan kanak-kanak biasa

  Keith Williams, Pengarah Feeding Program di Penn State Children’s Hospital menggunakan terapi ini untuk membantu pelbagai individu dengan tingkah laku makan yang luar biasa.

  Beliau berkata bahawa mengenal pasti dan membetulkan kelakuan ini boleh membantu memastikan anak makan makanan yang betul.

  Menurutnya, dia pernah merawat seorang kanak-kanak yang tidak makan apa-apa selain daging dan hanya minum teh ais. Pemakanan seperti ini tidak memelihara kanak-kanak.

  Williams juga menyatakan bahawa terdapat perbezaan antara tingkah laku makan anak autisme yang membimbangkan dan tabiat pemakanan yang biasa untuk kanak-kanak muda.

  Beliau menjelaskan bahawa kebanyakan kanak-kanak tanpa keperluan khas perlahan-lahan akan menambahkan makanan dalam kepada diet mereka semasa perkembangan. Tetapi kanak-kanak yang mengalami gangguan spektrum autisme, tanpa campur tangan, akan sering menjadi pemakan yang selektif.

  Williams berkata, mereka melihat kanak-kanak yang terus makan makanan bayi atau yang tidak akan cuba tekstur yang berbeza. Dan juga melihat kanak-kanak gagal untuk beralih daripada penyusuan botol.

  tingkah laku makan anak autisme

  Mayes juga mengatakan bahawa kebanyakan pilihan makanan anak autisme adalah terhad seperti produk bijirin, pasta dan roti, dan nugget ayam.

  Dia mengatakan bahawa kerana kanak-kanak dengan keadaan ini mempunyai hipersensitiviti deria dan perubahan tidak suka, mereka mungkin tidak mahu mencuba makanan baru dan akan sensitif terhadap tekstur tertentu.

  Mereka sering makan hanya makanan berjenama, berwarna atau berbentuk tertentu.

  Jenis tingkah laku makan luar biasa

  Penyelidikan ini juga menunjukkan bahawa kebanyakan kanak-kanak dengan autisme yang mempunyai tingkah laku makan yang luar biasa mempunyai dua atau lebih jenis – hampir satu perempat mempunyai tiga atau lebih.

  Namun, tiada seorang pun kanak-kanak yang mengalami masalah perkembangan lain yang mana tidak mempunyai autisme mempunyai tiga atau lebih.

  Menurut Williams, ini adalah fenomena biasa, klinikal – dan ia telah mendorongnya dan rakannya untuk mengesyorkan kepada beberapa kanak-kanak untuk penilaian selanjutnya.

  Baca juga:

  Williams berkata, apabila menilai kanak-kanak dengan pelbagai masalah makan, kita mula tertanya-tanya jika anak-anak ini mungkin juga mempunyai diagnosis autisme. Dalam banyak kes, mereka akhirnya menerima diagnosis ini.

  Para penyelidik menilai tingkah laku makan yang diterangkan dalam wawancaraibu bapa lebih daripada 2,000 kanak-kanak dari dua kajian.

  Mereka menyiasat perbezaan kekerapan tingkah laku makan yang luar biasa antara kanak-kanak biasa dan mereka yang mempunyai autisme, gangguan hiperaktif defisit tumpuan (ADHD) dan gangguan lain.

  Williams berkata, data kajian menunjukkan bahawa tingkah laku makan yang luar biasa boleh membantu diagnosis membezakan autisme daripada gangguan lain.

  Walaupun kanak-kanak dari kedua-dua kumpulan mempunyai tabiat makan yang luar biasa, mereka adalah tujuh kali lebih biasa dalam autisme berbanding dengan gangguan lain, menurut data kajian.

  Menurut Williams, kajian ini memberikan bukti lanjut bahawa tingkah laku makan anak autisme yang luar biasa ini adalah peraturan dan bukan pengecualian untuk kanak-kanak dengan autisme.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/05/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan