Penjagaan Bayi Minggu Ke-17

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 5 minit bacaan
Share now

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Penyelidik percaya bahawa bayi anda kini boleh memahami semua bunyi-bunyi asas yang membentuk bahasa ibunda mereka. Antara masa ini dan usia 6 bulan, mereka akan memgembangkan keupayaan untuk membuat beberapa bunyi ini, yang bermakna anda boleh mendengar perkataan yang anda telah impikan, iaitu “mama” dan “dada.” Walaupun pakar pembangunan kanak-kanak mengatakan ia terlalu awal untuk bayi anda untuk menyambung mereka bunyi dengan anda, yang tidak akan membuat pendengaran mereka kurang menarik.

Anda boleh menggalakkan percubaan bayi anda pada komunikasi oleh pencerminan atau meniru ungkapan dan bunyi mereka. Mereka boleh cuba untuk meniru anda juga. Mengatakan “ba” dan mereka boleh cuba untuk mengatakan ia kembali.

Bertindak balas apabila bayi anda membuat bunyi atau cuba untuk mengatakan sesuatu yang akan membantu mereka belajar kepentingan bahasa dan lebih memahami sebab dan akibat. Ia bagus untuk diri mereka: Mereka akan mula menyedari bahawa apa yang mereka katakan membuat perbezaan.

Pada minggu pertama bulan yang keempat, bayi anda boleh:

 • Mengangkat kepala 90 darjah apabila berbaring;
 • Ketawa dengan kuat;
 • Tahu semua bunyi asas bahasa ibunda mereka;
 • Menyebut perkataan yang mudah seperti “mama” dan “baba” tetapi mereka tidak benar-benar memahami makna;
 • Ikut objek 15 cm dan bergerak 180 darjah dari sisi ke sisi.

Sokongan bayi anda.

Untuk menyokong kanak-kanak, anda boleh menggalakkan mereka untuk bercakap dengan duduk di cermin atau meniru ungkapan dan bunyi yang bayi anda buat. Anda juga boleh bertindak balas apabila mereka bersuara atau cuba untuk mengatakan sesuatu untuk membantu mereka menyedari kepentingan bahasa dan memahami cara kita berkomunikasi.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Setiap doktor akan mempunyai cara mereka sendiri untuk memeriksa kesihatan bayi anda. Bergantung kepada keperluan individu setiap kanak-kanak, ujian fizikal keseluruhan, bilangan dan jenis penilaian dan pelaksanaan prosedur teknikal akan menjadi sangat berbeza. Tetapi anda boleh menjangka dan berunding dengan doktor tentang masalah selepas bayi mendapatkan pemeriksaan kesihatan:

 • Beritahu doktor bagaimana anda dan bayi anda dengan kehidupan keluarga; makan, tidur dan biarkan mereka tahu keadaan perkembangan keseluruhan dan juga bagaimana untuk menjaga bayi anda jika anda bercadang untuk kembali bekerja;
 • Doktor anda akan mengukur berat badan, ketinggian, lilitan kepala bayi dan menimbang semula keadaan bayi sejak lahir.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Jangkitan telinga

Jangkitan telinga juga dikenali sebagai otitis media akut. Ia berlaku apabila virus atau bakteria dan cecair yang terperangkap di belakang gegendang telinga mereka. Jangkitan menyebabkan bengkak, sakit dan sering demam. Jangkitan telinga sangat biasa, lebih daripada separuh daripada semua bayi yang baru lahir akan mempunyai penyakit ini sebelum usia setahun.

Simptom penyakit ini termasuk:

 • Anorexia: Jangkitan telinga boleh menyebabkan kesakitan apabila mengunyah dan menelan bayi anda.
 • Selalu tarik di telinga.
 • Demam dari 38oC hingga 40oC
 • Keadaan berubah secara mendadak, disertai dengan selesema. Tekanan dalam telinga boleh menyebabkan bayi mengalami kesakitan, terutamanya apabila mereka apabila mereka makan atau berbaring di atas katil dan membuatkan mereka marah.
 • Pelepasan telinga boleh menjadi kuning, putih atau wap darah merah.
 • Cirit-birit. Jangkitan telinga biasanya disebabkan oleh virus dan virus ini juga boleh memberi kesan kepada sistem penghadaman.

Satu lagi perkara pelik ialah jangkitan telinga biasanya hilang selepas masa yang tertentu. Walau bagaimanapun, doktor akan menetapkan antibiotik untuk membantu bayi, mengelakkan jangkitan telinga yang lebih teruk dan membantu mereka berasa lebih selesa. Doktor anda menetapkan acetaminophen untuk sakit dan demam. Penyakit bayi selalunya akan hilang secara beransur-ansur dalam tempoh dua hari selepas diberi ubat.

Untuk mencegah jangkitan telinga, sila:

 • Jauhi bayi anda daripada asap rokok kerana boleh melemahkan sistem imun mereka;
 • Terus menyusu jika anda berbuat demikian. Kajian menunjukkan bahawa menyusu bayi kurang cenderung untuk mendapat jangkitan telinga;
 • Pastikan anak anda imunisasi sepenuhnya, terutama pneumonia dan influenza untuk mengurangkan kadar jangkitan telinga;
 • Hadkan penggunaan puting, beberapa kajian menunjukkan bahawa menggunakan puting boleh membawa kepada risiko jangkitan telinga yang lebih tinggi;

Bantu bayi bangun

Jika bayi anda tidak boleh bangun, mereka memerlukan anda untuk membantu mereka apabila anda melihat bayi membalik anda atau turunkan diketepikan. Walaupun anda tidak harus cuba membantu bayi yang baru lahir kerana leher dan belakang bayi anda belum berkembang sepenuhnya lagi, anda boleh menyokong kanak-kanak yang berumur 3 atau 4 bulan sekarang. Ia boleh membantu mereka untuk menjaga kepala dengan baik dan tidak jatuh apabila anda menyokong mereka dari pelbagai kedudukan yang berbeza.

Selain mengubah postur, duduk boleh membantu bayi melihat lebih jauh. Bukan hanya melihat ke atas langit, atau di sekitar dari sisi ke sisi dalam kereta sorong, bayi yang sedang duduk akan dapat melihat orang yang lalu lalang, kedai-kedai, rumah, pokok, haiwan peliharaan, bas, kereta dan semua perkara yang indah lain di sekeliling mereka. Mereka akan lebih seronok daripada hanya berbaring. Apabila mereka duduk, mereka akan bermain dalam masa yang lebih singkat.

Bayi terlalu montel

Tidak seperti keadaan berat badan berlebihan pada orang dewasa, bentuk bayi yang tidak kenyal tidak disebabkan oleh diet. Daripada cuba membantu mereka mengurangkan berat badan, anak perlu melambatkan pertambahan berat bayi. Pertubuhan bayi yang tinggi dan lebih aktid, bayi montel akan kurus semula. Beberapa tips boleh membantu anda sekirany anda risau mengeni status berat bayi anda:

 • Hanya menyusukan ketika bayi lapar;
 • Menyesuaikan diet jika perlu;
 • Beritahu anak untuk minum air, minuman tanpa kalori;
 • Tidak menghentikan penyusuan bayi  hanya kerana anda mahu menggalakkan mereka untuk tidur sepanjang malam. Ia bukan sahaja tidak berkesan tetapi juga membawa kepada berat badan berlebihan pada kanak-kanak;
 • Menilai diet bayi;
 • Menggalakkan mereka untuk menjadi aktif. Jika mereka tidak bergerak, menggalakkan mereka untuk lebih bergerak.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Perkara yang mungkin merisaukan anda:

Bayi menolak payudara

Penolakan sementara bayi ketika menyusu adalah luar biasa. Ia sentiasa berlaku atas sebab tertentu. Punca paling biasa adalah:

 • Pemakanan ibu, jika anda perasan makanan tertentu membuatkan anak anda menolak, kemudian menolak makan hingga bercerai susu.
 • Bayi selsema: bila hidung tersumbat, bayi tidak boleh bernafas melalui mulut dan dalam masa sama menghisap, dan sudah tentu pilihan pertama bayi anda adalah menggunakan mulut untuk bernafas.
 • Gigi bayi: walaupun hampir bayi tidak mempunyai gigi sehingga mereka sekurang-kurangnya 5 atau 6 bulan, beberapa bayi mempunyai gigi lebih awal. Selalunya bayi akan tumbuh satu atau dua gigi dalam tempoh empat bulan pertama. Menyusu akan memberikan tekanan kepada gusi yang dan ini membuatkan mereka berasa sakit.
 • Sakit telinga.
 • Bayi menderita kudis dalam mulut.
 • Susu mengalir perlahan. Apabila mereka lapar, mereka akan kehilangan kesabaran jika susu mengalir keluar terlalu perlahan.
 • Perubahan hormon ibu. Ibu-ibu baru akan menghasilkan hormon yang mengubah rasa susu dan membuat bayi anda menolak untuk makan.
 • Ibu mengalami tekanan.
 • Bayi anda bersedia untuk bercerai susu.

Dalam pada itu, kaedah berikut boleh membantu:

 • Jangan cuba membiarkan bayi anda minum susu jenis lain;
 • Cuba tuangkan susu dalam botol;
 • Cuba dan cuba lagi.
 • Walaupun mereka berulang kali enggan disusu, mereka boleh menghisap kembali selepas luangkan sedikit masa;
 • Perlahan-lahan memberi makan makanan pepejal untuk bayi anda.

Jika mereka terus menolak penyusuan atau sekiranya terdapat simptom lain, berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

Kesukaran menukar lampin

Jika bayi anda tidak bekerjasama setiap kali penukaran lampin, anda akan lebih sukar menukar lampin untuk anda pada kemudiannya.  Bayi anda mungkin merasa tidak selesa dan berasa seperti mereka terpaksa memakai lampin, yang membuat menukar lampin bayi sukar. Caranya ialah anda perlu agak cepat dengan menyediakan segala-galanya sebelum meletakkan bayi pada meja yang penukaran. Anda juga boleh enambah bunyi untuk mengalihkan perhatian bayi, seperti bunyi dari telefon mudah alih, kotak muzik atau mainan kegemaran yang bayi anda suka. Anda juga boleh mengalihkan perhatian bayi anda dengan lagu atau bercakap dengan bayi sehingga selesai menukar lampin.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Runsing Si Manja Tak Cukup Berat? Bertenang, Ini Carta Berat Normal Bayi Ikut Umur

  Pastinya ibu ingin mengetahui berat bayi normal untuk mengukur sama ada si manja membesar dengan baik atau tidak, kan? Ini penjelasan perkembangan bayi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Mengidam Makan Paru Dan Hati Lembu? Nanti Dulu! Ada Risiko Pada Bayi

  Alahai kesian para ibu hamil yang mengidam nak makan itu ini! Tetapi, tak semua boleh ya ibu! Bayi berpotensi cacat sebab makanan? Betul ke, jom tengok!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Cubaan Hamil, Cubaan Hamil Lain, Kehamilan 07/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Dah Masuk Usia 6 Minggu? Apa Yang Sudah Boleh Si Comel Buat?

  Pastinya aspek penjagaan anak adalah perkara paling penting yang perlu diberikan perhatian. Jom semak perkembangan bayi 6 minggu, setiap ibu bapa kena tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 04/06/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Merangkak Atau Duduk Dulu? Ini Yang Mak Ayah Kena Tahu

  Tahukah anda, bilakah waktu bayi mula belajar duduk dan merangkak? Jika tidak tahu, ketahui berkenaan waktu bayi merangkak dan bayi duduk di sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Bayi, Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 28/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pergerakan bayi

  Risau Bayi Kerap Menggigil? Relaks Ibu, Ini Cara Bezakan Pergerakan Normal & Abnormal Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 3 minit bacaan
  masalah kesihatan kanak-kanak prasekolah

  Mahu Anak Sentiasa Sihat? Ketahui 10 Masalah Kesihatan Lazim Kanak-kanak Prasekolah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-Hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  jantina bayi

  Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan