backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jangkitan Telinga Tengah

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 28/11/2019

Definisi

Apa itu Jangkitan Telinga Tengah?

Jangkitan telinga (otitis media akut) selalunya merupakan jangkitan bakteria atau virus yang mempengaruhi telinga tengah, ruang yang dipenuhi udara di belakang gendang telinga yang mengandungi tulang bergetar kecil telinga.

Jangkitan telinga sering menyakitkan kerana keradangan dan pembentukan cecair di telinga tengah.

Apakah kebarangkalian Jangkitan Telinga Tengah?

Keadaan ini paling biasa pada kanak-kanak. Menurut Hospital Kanak-Kanak Lucile Packard di Stanford, jangkitan telinga tengah berlaku pada 80 peratus kanak-kanak pada masa mereka mencapai usia tiga tahun. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Jangkitan Telinga Tengah?

Gejala jangkitan telinga tengah adalah:

 • Kesakitan telinga.
 • Mudah pedih.
 • Kesukaran tidur.
 • Menarik atau menarik di telinga.
 • Demam.
 • Cacair  kuning, jernih, atau berdarah dari telinga.
 • Hilang imbangan badan.
 • Masalah pendengaran.
 • Pening dan muntah.
 • Cirit-birit.
 • Kurang selera makan
 • Kesumbatan.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Jangkitan Telinga Tengah?

Terdapat beberapa sebab mengapa kanak-kanak mendapat jangkitan telinga tengah. Biasanya ia sering berpunca dari jangkitan saluran pernafasan awal yang merebak ke telinga. Apabila tiub yang menghubungkan telinga tengah ke pharynx (tiub Eustachian) disekat, cecair akan berkumpul di belakang gegendang telinga. Bakteria selalunya akan membiak di dalam bendalir, menyebabkan sakit dan jangkitan.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Jangkitan Telinga Tengah?

Terdapat banyak faktor risiko jangkitan telinga tengah, antaranya ialah:

 • Kanak-kanak di antara umur 6 bulan dan 2 tahun lebih mudah terdedah kepada jangkitan telinga kerana saiz dan bentuk tiub eustachia mereka dan kerana sistem imuniti mereka belum berkembang.
 • Penjagaan kanak-kanak berkumpulan. Kanak-kanak yang dijaga dalam tetapan kumpulan lebih cenderung untuk mendapatkan jangkitan selesema dan telinga berbanding kanak-kanak yang tinggal di rumah kerana mereka terdedah kepada lebih banyak jangkitan, seperti selesema biasa.
 • Pemakanan bayi. Bayi yang minum dari botol, terutamanya semasa berbaring, cenderung mempunyai jangkitan telinga yang lebih banyak daripada bayi yang diberi susu ibu.
 • Faktor bermusim. Jangkitan telinga adalah yang paling biasa semasa musim gugur dan musim sejuk apabila selesema dan selesema lazim. Orang yang mengalami alahan bermusim mungkin mempunyai risiko jangkitan telinga yang lebih tinggi semasa jumlah serbuk debunga bermusim tinggi.
 • Kualiti udara yang lemah. Pendedahan kepada asap tembakau atau pencemaran udara yang tinggi boleh meningkatkan risiko jangkitan telinga.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Jangkitan Telinga Tengah didiagnosis?

Doktor anda terlebih dahulu ingin memastikan mereka mempunyai sejarah perubatan anak anda atau anak anda. Seterusnya, mereka akan melakukan pemeriksaan fizikal. Semasa peperiksaan, doktor akan melihat telinga dan gendang telinga luar menggunakan instrumen yang dinyalakan dipanggil otoskop untuk memeriksa tanda-tanda kemerahan, bengkak, nanah, dan cecair.

Doktor anda mungkin juga menjalankan ujian yang dipanggil Tympanometry untuk menentukan sama ada telinga tengah berfungsi dengan baik. Untuk ujian ini, peranti diletakkan di dalam saluran telinga anda, mengubah tekanan dan membuat gegendang telinga itu bergetar. Ujian ini mengukur perubahan ini dan merekodkannya pada graf. Doktor anda akan mentafsirkan hasilnya.

Bagaimana pesakit Jangkitan Telinga Tengah dirawat?

Ada beberapa cara untuk merawat jangkitan telinga tengah. Doktor anda akan memberi rawatan mengikut umur, kesihatan, dan sejarah perubatan anak anda. Doktor juga akan mempertimbangkan perkara berikut:

 • Keterukan jangkitan.
 • Keupayaan anak anda bertindak balas dengan antibiotik.
 • Pendapat atau keutamaan ibu bapa.

Bergantung kepada keparahan jangkitan, doktor mungkin memberitahu anda bahawa pilihan terbaik adalah merawat kesakitan dan menunggu untuk melihat jika gejala hilang. Ibuprofen atau ubat demam lain adalah rawatan biasa untuk mengatasi rasa sakit.

Gejala yang berpanjangan melebihi daripada tiga hari biasanya bermakna antibiotik diperlukan. Walau bagaimanapun, jika virus menyebabkan jangkitan, antibiotik tidak akan menyembuhkannya.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Jangkitan Telinga Tengah?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi  jangkitan telinga tengah:

 • Cegah selesema dan penyakit lain. Ajar anak-anak anda untuk mencuci tangan dengan kerap dan teliti dan tidak berkongsi perkakas makan dan minum. Ajarkan anak-anak anda untuk batuk atau bersin sambil menutup mulut. Jika boleh, hadkan masa yang diluangkan anak anda dalam penjagaan kanak-kanak berkumpulan. Tempat penjagaan kanak-kanak dengan kanak-kanak yang lebih sedikit boleh membantu. Cuba untuk menjaga anak anda di rumah dan elak menghantar di pusat  penjagaan kanak-kanak atau sekolah apabila mereka sakit.
 • Elakkan merokok. Pastikan tiada siapa yang merokok di rumah anda. Jauh dari rumah, tinggal di persekitaran bebas rokok.
 • Menyusu bayi anda. Sekiranya boleh, susukan bayi anda untuk sekurang-kurangnya enam bulan. Susu badan mengandungi antibodi yang boleh memberi perlindungan daripada jangkitan telinga.
 • Jika anda memberi susu botol, pegang bayi anda dalam kedudukan tegak. Elakkan meletakkan botol dalam mulut bayi semasa dia sedang berbaring. Jangan letakkan botol di buaian dengan bayi anda.
 • Berbincang dengan doktor tentang vaksinasi. Tanya doktor anda tentang vaksinasi yang sesuai untuk anak anda. Suntikan  bermusim, pneumokokus dan lain-lain vaksin bakteria boleh membantu mencegah jangkitan telinga.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 28/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan