Bila Perlu Maklumkan Majikan Tentang Kehamilan Anda?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sudah tentu anda teruja saat mengetahui kehamilan anda, apatah lagi jika sudah lama menunggu untuk hamil. Tetapi bagaimana kalau anda seorang wanita yang berkerjaya? Perlukah berkongsi dengan bos mengenai berita kehamilan anda?

Berkongsi berita tentang kehamilan

Berita mengenai kehamilan pasti 1 perkara yang mampu membuatkan sesiapa untuk menjadi teruja, khususnya buat pasangan anda, keluarga dan juga sahabat-sahabat terdekat.

Walau bagaimanapun, bagi seorang bakal ibu, semestinya anda tertanya-tanya adakah perlu untuk menyampaikan berita yang anda sedang hamil kepada pihak atasan seperti bos dan juga rakan sekerja?

Sudah tentu ini merupakan tindakan yang perlu. Ia sekurang-kurangnya menjadikan mereka lebih maklum tentang keadaan anda. 

Manfaat berkongsi berita anda hamil di tempat kerja

Memberitahu mengenai kehamilan anda kepada rakan sekerja boleh dianggap penting. Ia bukan sekadar untuk berkongsi kegembiraan, tetapi lebih daripada itu.

Ini terutamanya jika pekerjaan yang dilakukan bakal ibu itu memerlukan penggunaan tenaga yang banyak, meletihkan, melibatkan penggunaan bahan-bahan kimia atau perlu berhadapan dengan individu yang sakit.

Dengan memaklumkan mengenainya, syarikat anda mungkin dapat memberikan kelonggaran berkaitan tugasan harian yang perlu dilakukan setiap hari. Semakin ringan pekerjaan yang perlu dilakukan, maka akan berkuranglah risiko berbahaya kepada keadaan anda dan juga kandungan. 

Kebanyakan wanita memilih untuk memaklumkan berita kehamilan itu ketika kandungan hampir memasuki trimester kedua. Tindakan seperti ini pastinya akan meningkatkan kecenderungan untuk berlakunya risiko keguguran.

perlu ke maklumkan kepada majikan mengenai kehamilan anda?

Mencari masa yang sesuai

Anda mungkin berasakan bahawa anda boleh menunggu masa yang sesuai sebelum memberitahu kepada bos dan rakan sekerja mengenai kehamilan anda. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan.

Terdapat 2 faktor harus difikirkan dalam menentukan masa sesuai untuk memaklumkan mengenai anda hamil, antaranya:

Apabila anda memikirkan mengenai kedua-dua perkara di atas, pastinya ia dapat membantu untuk menentukan waktu sesuai memaklumkan tentang kehamilan anda kepada pihak atasan dan juga rakan sekerja.

Anda juga boleh memilih untuk melakukan rawatan dan pemeriksaan doktor terlebih dahulu bagi mengetahui mengenai keadaan kehamilan anda sebelum berkongsikan berita tersebut. Ini sekurang-kurangnya dapat membantu dalam menjelaskan berkaitan keadaan anda kepada bos.

Tip memaklumkan majikan bahawa anda hamil

Berikut adalah beberapa tip yang boleh dipertimbangkan sebelum berkongsi berita kehamilan anda dengan pihak atasan:

 1. Kesesuaian masa

Ada sesetengah individu menunggu sehingga beberapa tempoh tertentu sebelum memutuskan untuk memaklumkan mengenainya. Biasanya mereka akan menunggu sehingga memasuki tempoh 9 hingga 11 minggu kehamilan.

Namun seperti yang dinyatakan pada awal tadi, ada 2 faktor yang perlu dipertimbangkan dalam membuat keputusan waktu yang sesuai untuk berkongsi perkhabaran tersebut.

Sekiranya proses mengandung itu mungkin memberikan kesan fizikal, sehingga menyukarkan anda melakukan tugasan kerja, ia petanda sudah tiba masanya untuk memaklumkan kepada majikan anda.

 1. Pihak atasan paling utama

Dalam hierarki di tempat kerja, pihak atasan merupakan antara kelompok utama yang perlu anda maklumkan bahawa anda sedang mengandung. Elakkan daripada membiarkan berita ini sampai ke pihak atasan melalui individu lain. 

Sikap mendahulukan pihak atasan dapat menunjukkan bahawa anda adalah pekerja yang menghargai pihak atasan. Jangan pula anda menganggap ia seperti membodek, okay?

Menunjukkan sikap yang baik pastinya akan membuatkan majikan mudah memberikan kerjasama untuk memudahkan tugasan pekerjaan anda. Carilah waktu yang sesuai untuk memaklumkan mengenainya. 

 1. Rakan sekerja

Selepas anda memaklumkan berita tersebut dengan pihak atasan, barulah anda boleh berkongsi dengan rakan sekerja lain. Lebih-lebih lagi jika pekerjaan anda memerlukan anda bekerja secara berkumpulan. 

Ini sudah tentu dapat membantu mereka untuk lebih memahami keadaan anda jika mengalami morning sickness atau sebarang gejala berkaitan kehamilan.

perlu ke maklumkan kepada majikan mengenai kehamilan anda?

Tetap profesional

Sepanjang tempoh kehamilan anda mungkin akan mengalami simptom seperti wanita mengandung lain. Sesetengah wanita yang sedang hamil mungkin mengalami simptom yang teruk, namun ada juga yang langsung tidak mengalami sebarang simptom.

Walau bagaimanapun, sebaiknya cuba untuk tidak menjadikan alasan bahawa anda sedang hamil untuk mengelat daripada melakukan sebarang pekerjaan, lebih-lebih lagi setelah anda memaklumkan kepada pihak atasan dan diberikan kelonggaran.

Selagi boleh melakukan kerja dan tugasan tersebut tidak mendatangkan mudarat kepada diri, lakukannya secara profesional. Pastinya anda tidak mahu ada yang menganggap anda cuba mengambil kesempatan di atas keprihatinan bos.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selain Muka, 4 Bahagian Tubuh Ini Juga Berisiko Jadi GELAP Ketika Hamil! Ini Cara Nak Rawat

  Kondisi kulit gelap ketika hamil sebenarnya adalah perkara yang normal. Namun tahukah anda di mana ia akan muncul lagi selain muka? Jom klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan, Trimester Ketiga 28/01/2021 . 3 minit bacaan

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Tahukah anda posisi tidur berkaitan dengan keperibadian seseorang? Bukan itu saja, posisi yang betul memberikan manfaat kesihatan dalam jangka masa panjang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Haid bagi setiap wanita adalah berbeza-beza! Pun begitu, kenal pasti masalah menstruasi yang tidak harus diabaikan sekiranya anda mengalaminya. Jom baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  apa itu gdm

  Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/02/2021 . 3 minit bacaan
  berapa hari selepas bersama boleh mengandung

  Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  kesan ambil pil perancang

  Wanita Yang Ambil Pil Perancang Berisiko Alami KECUT OTAK? Ini Kesan Pada Mental Kaum Hawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/02/2021 . 3 minit bacaan