home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Makan Ikan Buat Bayi Lebih Fokus, Kurang Risiko ADHD Kelak, Kajian

Makan Ikan Buat Bayi Lebih Fokus, Kurang Risiko ADHD Kelak, Kajian

Pemakanan ibu hamil amat dititikberatkan sepanjang fasa kehamilan bagi memastikan bekalan tenaga yang mencukupi untuk tubuh yang lebih sihat. Selain untuk kesihatan ibu hamil, pemakanan yang baik seperti ikan juga amat penting untuk tumbesaran dan kesihatan janin, agar bayi yang akan dilahirkan kelak mempunyai zat dan nutrisi yang mencukupi.

Pernahkah anda tertanya-tanya apakah jenis makanan yang baik untuk ibu hamil? Sebenarnya, selagi mana ia dikategorikan sebagai jenis makanan yang sihat, dan anda tidak mengambilnya secara melampau, ia adalah jenis makanan yang baik untuk ibu hamil. Pun begitu, terdapat beberapa jenis makanan yang boleh mempengaruhi bayi yang akan dilahirkan kelak. Ingin tahu apakah ia? Ikutinya di bawah ini.

Menurut kajian terbaharu, ibu hamil akan kurang cenderung memiliki anak yang kurang fokus sekiranya banyak makan ikan ketika hamil. Saintis juga menemukan bahawa, kadar ADHD adalah lebih rendah dalam kalangan kanak-kanak yang mana ibunya dahulu mengambil banyak ikan atau produk ikan semasa sedang hamil.

Betul ke dakwaan ini?

Para penyelidik di The Barcelona Institute for Global Health telah mengkaji pengambilan diet 1,641 pasangan ibu dan anak. Hasil kajian mereka menunjukkan bahawa, kanak-kanak yang berumur 8 tahun mempunyai skor 16% lebih baik dalam ujian rentang penumpuan (attention span), dan ini telah dikaitkan dengan pemakanan ibunya yang mengambil 4 bahagian minyak ikan dalam seminggu.

Selain itu, bagi ibu yang memakan satu bahagian ikan setiap hari, anak remaja mereka mempunyai skor 24% lebih baik dalam ujian tersebut, berbanding remaja dengan ibu yang hanya mengambil satu bahagian ikan dalam seminggu. Risiko ADHD turut berkurang sebanyak 16%.

Ikan sumber terbaik perkembangan otak bayi

Menurut pengkaji, ikan berminyak seperti salmon dan tenggiri adalah jenis ikan yang sangat bermanfaat yang boleh membantu struktur otak janin. Ini kerana jenis ikan berminyak seperti ini mengandungi asid lemak omega-3. Skor ujian rentang penumpuan ini adalah lebih tinggi dalam kalangan kanak-kanak, yang mana ibunya lebih gemar memilih ikan berminyak seperti salmon dan tenggiri atau ikan kurang lemak seperti ikan kod dan haddock.

Kesan yang diberikan oleh makanan laut terhadap perkembangan otak janin adalah lebih besar berbanding kanak-kanak atau ibu yang mengambil makanan laut selepas kelahiran bayi. Menurut Dr. Jordi Julvez yang merupakan pengarang utama kajian ini, perkembangan otak semasa fasa-fasa awal kehamilan adalah amat penting. Asid lemak omega-3 yang terdapat di dalam jenis ikan berminyak memainkan peranan penting dalam pembentukan dan laluan antara sel semasa perkembangan otak janin berlaku.

Ambil banyak ikan putih untuk bayi anda

Walau bagaimanapun, Nichola Ludlam-Raine, pakar pemakanan yang juga ahli British Dietetic Association menyarankan agar wanita hamil mengambil jenis ikan berminyak ini tidak lebih daripada dua hidangan dalam seminggu. Beliau menggalakkan agar wanita hamil memakan jenis ikan putih atau tidak berlemak seperti ikan kod, haddock dan ikan merah kerana ia merupakan sumber protein yang baik.

Bagi suami-suami yang bakal mempunyai anak yang akan dilahirkan, galakkan isteri anda untuk memakan sumber makanan ini dengan kerap. Selain ia bertindak sebagai sumber protein yang baik, ia juga mungkin membantu anda untuk memiliki anak yang lebih fokus dan genius pada masa hadapan. Tidak hairanlah jika kita mengetahui ramai anak-anak Terengganu dikategorikan sebagai kelompok yang genius. Ini mungkin disebabkan oleh diet pemakanan mereka yang banyak bersumberkan ikan seperti ikan tuna dan tenggiri. Jom makan lauk singgang ikan bermula esok!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.dailymail.co.uk/health/article-7529411/Pregnant-women-eat-seafood-likely-birth-children-attentive.html

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Disemak pada 09/10/2019
x