Kemurungan, Keresahan dan Panik Boleh Ditangkis Melalui Sifat Ketekunan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Individu yang tidak berputus asa pada matlamat mereka (atau bertambah baik dari masa ke masa untuk tidak berputus asa pada matlamat mereka) dan yang mempunyai pandangan positif, mempunyai kurang keresahan, kemurungan dan serangan panik yang lebih sedikit. Ini adalah berdasarkan penyelidikan yang dijalankan keatas beribu-ribu penduduk Amerika Syarikat sepanjang 18 tahun tempoh penyelidikan. Lebih mengejutkan, perasaan untuk mengawal tidak memberi kesan kepada kesihatan mental peserta-peserta kajian sepanjang tempoh masa kajian tersebut.

Penyelidikan bertajuk ‘Relation Between Cognitive and Behavioral Strategies and Future Change in Common Mental Health Problems Across 18 Years’ tersebut telah diterbitkan oleh American Psychological Association dalam Journal of Abnormal Psychology.

Menurut Hur Hani Zainal, penulis utama kajian dari Pennsylvania State University, ketekunan atau ketabahan menanam rasa keutamaan yang dapat mewujudkan daya tahan atau menurunkan tahap gangguan kemurungan utama, gangguan keresahan umum dan gangguan panik. Menurut beliau, dengan melihat ke arah sisi positif peristiwa malang yang berlaku, mempunyai kesan yang sama kerana individu merasa bahawa hidup itu bermakna, difahami dan boleh diurus.

Menurut Zainal dan penulis bersama penyelidikan tersebut, Michelle G. Newman, kemurungan, keresahan dan gangguan panik adalah masalah kesihatan mental yang biasa yang boleh menjadi kronik dan melemahkan selain meletakkan kesihatan fizikal dan mata pencarian seseorang secara berisiko. Menurut Newman lagi, individu yang mengalami masalah ini seringkali terperangkap dalam satu pola corak pemikiran negatif dan tingkah laku yang boleh membuat mereka berasa lebih teruk, dan mereka mahu memahami strategi mengatasi (coping) khusus yang akan membantu mengurangkan kadar kemurungan, keresahan dan serangan panik.

Kaedah kajian kemurungan, keresahan dan panik

Zainal dan Newman menggunakan data daripada 3,294 orang dewasa yang dikaji selama 18 tahun. Umur purata peserta adalah 45 tahun, hampir kesemuanya adalah individu berkulit putih dan kurang daripada separuh yang berpendidikan tinggi. Data dikumpulkan tiga kali, dari 1995 hingga 1996, 2004 hingga 2005 dan 2012 hingga 2013. Pada setiap selang waktu, para peserta diminta untuk menilai kegigihan terhadap matlamat mereka (contohnya, “Apabila saya menghadapi masalah, saya tidak berputus asa sehingga saya menyelesaikannya”). Diagnosis untuk gangguan kemurungan, keresahan dan panik yang utama juga dikumpulkan pada setiap selang.

Hasil kajian kemurungan, keresahan dan panik

Individu yang menunjukkan lebih banyak kegigihan terhadap matlamat dan optimis semasa penilaian pertama pada pertengahan tahun 1990-an, mempunyai penurunan yang lebih besar dalam aspek kemurungan, keresahan dan gangguan panik sepanjang tempoh 18 tahun tersebut.

Menurut penulis kajian lagi, sepanjang tempoh tersebut, individu yang bermula dengan masalah kesihatan mental yang kurang telah menunjukkan peningkatan ketekunan terhadap matlamat hidup dan lebih baik dalam memfokuskan pada sisi positif peristiwa malang yang berlaku.

Menurut Zainal, penemuan mereka menunjukkan bahawa individu boleh meningkatkan kesihatan mental mereka dengan meningkatkan atau mengekalkan tahap keteguhan, daya tahan dan keyakinan yang tinggi. Menggalakkan matlamat peribadi dan karier dapat membuatkan individu berasa seperti hidup mereka mempunyai makna. Sebaliknya, menjauhkan diri daripada berusaha ke arah tujuan dan matlamat hidup atau mempunyai sikap sinis boleh mengakibatkan kesan negatif terhadap kesihatan mental.

Tidak seperti dalam kajian terdahulu, Zainal dan Newman tidak mendapati bahawa penguasaan diri, atau perasaan mengawal nasib seseorang, mempunyai kesan ke atas kesihatan mental peserta sepanjang tempoh 18 tahun. Menurut Newman, ini mungkin kerana secara puratanya, para peserta tidak menunjukkan sebarang perubahan dalam penguasaan diri mereka dari semasa ke semasa. Berkemungkinan, penguasaan diri adalah bahagian yang stabil dalam watak seseorang yang tidak mudah berubah.

Penulis penyelidikan percaya bahawa penemuan mereka akan memberi manfaat kepada psikoterapi yang mempunyai pelanggan yang berhadapan dengan kemurungan, keresahan dan gangguan panik.

Menurut Zainal, para doktor boleh membantu pelanggan mereka memahami kitaran kasar yang disebabkan oleh sikap berputus asa terhadap aspirasi profesional dan peribadi. Berputus asa berkemungkinan boleh memberikan kelegaan emosi yang bersifat sementara, tetapi dapat meningkatkan risiko mendapat masalah apabila merasai penyesalan dan kekecewaan. Meningkatkan keyakinan dan daya tahan pesakit dengan melakukan tindakan tertentu untuk menjadikan impian berhasil, walaupun rintangan dapat menjana mood yang lebih positif dan sense of purpose.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Tempoh selepas melahirkan anak adalah waktu penjagaan penting yang perlu diberi keutamaan atau ibu berisiko meroyan selepas bersalin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penjagaan Ibu, Penjagaan Selepas Bersalin 02/02/2021 . 3 minit bacaan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Istilah serangan panik dan kegelisahan sering digunakan secara bergantian, tetapi ia sebenarnya berbeza dan mempunyai ciri-ciri yang tersendiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Kegelisahan, Kesihatan Mental 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Sukar Orgasme & Selalu Rasa Penat? Ini Tanda Awal Wanita Muda Alami Sakit Saraf MS!

  Multiple sclerosis (MS), sejenis penyakit neurologi autoimun yang menyebabkan keradangan sistem saraf pusat. Ini tanda-tanda awalnya dalam kalangan wanita..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Sistem Saraf & Otak, Sklerosis Berbilang 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Betul ke rasa gelisah boleh menjadi salah satu tanda nak period atau lebih dikenali sebagai sindrom pramenstruasi, PMS? Ikuti penjelasan lanjut mengenainya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 26/01/2021 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes bunuh

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  serangan panik

  Ini 5 Mitos PALING POPULAR Mengenai Serangan Panik, Rupanya Ia Tidak Seperti Yang Disangka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  gangguan cinta obsesif

  Cemburu BUKAN Tanda Sayang! Jika Berlebihan, Ini Tanda Gangguan Mental

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/02/2021 . 3 minit bacaan
  gangguan personaliti

  Kerap Marah-Marah Tanpa Sebab Dengan Pasangan? Anda Mungkin Alami Gangguan Personaliti Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan