4 Pencegahan Kehamilan Baru yang Anda Perlu Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Dengan kemajuan teknologi, sebilangan besar pencegahan kehamilan telah disediakan untuk wanita dan lelaki yang ingin tidak mempunyai anak. Walau bagaimanapun, banyak lagi ciptaan yang akan datang, dan berbeza dengan produk kontrasepsi biasa yang mana dibuat khusus untuk wanita, kaedah pencegahan kehamilan baru ini didedikasikan untuk populasi lelaki.

Kondom wanita

Kondom wanita adalah pencegahan yang telah wujud selama beberapa waktu. Walau bagaimanapun, ia masih kurang digunakan berbanding kondom lelaki.

Kondom wanita adalah kantung plastik yang tipis dan fleksibel. Sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan lelaki, sebahagian kondom akan dimasukkan ke dalam vagina wanita untuk mencegah sperma memasuki rahim. Daripada mencegah kebarangkalian mendapat bayi, kondom wanita berfungsi dengan cara yang sama seperti kondom lelaki, yang bermakna ia dapat membantu mengurangkan risiko mendapat STD atau HIV.

Kondom wanita boleh ditanggalkan dan ia bertujuan untuk dilupuskan selepas sekali penggunaannya.

Vasalgel

Vasalgel adalah kontraseptif bukan hormon lelaki yang kini telah dikaji dan dibangunkan oleh sebuah organisasi yang dinamakan Yayasan Parsemus. Ia dikenali sebagai FDA pertama (panel Pentadbiran Makanan dan Ubat) yang meluluskan kontraseptif lelaki sejak penciptaan kondom.

Vasalgel pada dasarnya adalah polimer yang akan disuntik di bawah kulit bahagian tertentu tubuh, seperti tiub yang membawa sperma lelaki melalui skrotum, bukan di zakar atau buah zakar seperti yang dikhabarkan oleh sesetengah orang. Walaupun selepas disuntik, Vasalgel sememangnya akan menghalang sperma sementara masih membenarkan bendalir lain melaluinya.

Selepas memasuki tubuh, Vasalgel akan menyekat sperma, dan jika seseorang ingin mempunyai anak selepas suntikan, maka suntikan kedua akan dapat membubarkan polimer.

Gendarussa 

Gendarussa adalah alternatif kepada Vagalsel. Ini adalah kontraseptif bukan hormon yang telah melalui ujian manusia fasa II di Indonesia.

Gendarussa adalah bahan aktif yang terpencil dan disintesis secara kimia, kemudian dibuat ke dalam bentuk kapsul. Gendarussa mempunyai keupayaan untuk mengganggu enzim pertama di kepala sperma, sehingga sukar untuk sperma menembus ovum. Dengan kata lain, kaedah ini berfungsi secara hipotesis dengan melumpuhkan keupayaan untuk menyuburkan telur sperma.

Clean Sheets Pill

Walaupun kontraseptif yang disenaraikan di atas adalah yang utama kerana ia mempunyai sokongan daripada ujian klinik, terdapat banyak lagi yang boleh anda pilih, termasuk Clean Sheets Pill, yang direka untuk membenarkan orgasme ketika menghalang ejakulasi.

Clean Sheets Pill dibangunkan di London, UK. Oleh kerana ia melibatkan bioteknologi, para penyelidik masih membangunnya.

Jika produk boleh dimuktamadkan dan didapati selamat pada tubuh manusia tanpa apa-apa kesan sampingan, ia akan membebaskan lelaki dan wanita daripada ketakutan untuk mempunyai anak yang tidak diingini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Memahami Mengenai Diafragma

  Diafragma (diafragma) adalah cawan silikon yang fleksibel yang direka khas untuk dimasukkan ke dalam faraj untuk menutupi serviks sebelum hubungan seks agar dapat mengelakkan sperma daripada telur. Ini adalah kaedah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Bila Anak Bertanya tentang Seks

  Menjelang usia 3-4 tahun, kanak-kanak sudah mula mengenal bahagian tubuhnya serta menyedari terdapat perbezaan antara anatomi tubuhnya dengan orang lain yang berlainan jantina. Ini bererti anda patut mempersiapkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 24/09/2018 . 3 minit bacaan

  Apa yang Perlu Anda Tahu Mengenai Kontraseptif

  Bagi setiap wanita, sama ada sudah berkahwin atau bujang, beberapa pendekatan kontraseptif yang ada termasuk: Implan Suntikan Peranti intrauterine (IUD) Kontraseptif kecemasan Pil Gelang faraj Kaedah penghalang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kontrasepsi 19/09/2018 . 2 minit bacaan

  Siapa Yang Patut Ambil Suntikan Kontraseptif? Ada 9 Golongan Yang Ditekankan!

  Anda pernah terdengar atau terbaca tentang suntikan perancang keluarga atau kontraseptif? Apa yang anda patut tahu tentangnya? Jom klik artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Cubaan Hamil, Kehamilan 14/08/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sindrom ovari polisistik

  Alami Gejala PCOS? Boleh Cuba Kaedah Kawalan Kelahiran Ini Untuk Kurangkannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Main Sarung Saja! Ini Cara Betul Guna Kondom, Baru Enjoy Masa Beraksi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  tabiat

  Ini 5 Tabiat Yang Mendorong Wanita Untuk Dapat Kanser Payudara, Ubah Sebelum Terlambat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 10/05/2019 . 2 minit bacaan

  5 Cara Pemakaian Kondom Yang Salah Dan Patut Dielak, Atau Buruk Padahnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 15/02/2019 . 2 minit bacaan