home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Apa Itu Kontraseptif Kecemasan?

Apa Itu Kontraseptif Kecemasan?

Terima kasih kepada kemajuan perubatan, pil kontraseptif kecemasan boleh didapati secara meluas bagi mereka yang memerlukan pencegahan kehamilan serta-merta. Walau bagaimanapun, berapa banyak yang anda tahu mengenai pil kontraseptif kecemasan? Tambahan pula, adakah apa yang kamu tahu mengenai pil kontraseptif kecemasan itu betul? Artikel di bawah akan membantu anda.

Apa itu kontraseptif kecemasan?

Pil kontraseptif kecemasan digunakan untuk mengelakkan kehamilan. Pil ini boleh diambil sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan kondom, pil pencegah kehamilan, atau jika kaedah pencegah kehamilan yang digunakan tidak berfungsi dengan baik. Pil ini perlu diambil dengan serta-merta selepas anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Apakah kesan sampingan pil kontraseptif kecemasan?

Bergantung kepada kesihatan dan mekanisme setiap orang, kesan sampingan pil kontraseptif kecemasan adalah berbeza-beza. Ia termasuk pening, sakit payudara, sakit kepala, muntah-muntah, keletihan, keletihan, loya, atau sakit perut.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan tersebut biasanya ringan. Ia tidak membawa apa-apa risiko yang serius atau mengancam nyawa. Di samping itu, kesan-kesan sampingan tersebut akan hilang selepas beberapa ketika. Dalam erti kata lain, anda tidak perlu bimbang.

Adakah pil kontraseptif kecemasan akan menjejaskan haid yang akan datang?

Pil kontraseptif kecemasan mungkin atau tidak memberi kesan kepada hadi yang akan datang, bergantung kepada mekanisme badan anda.

Kebanyakan wanita yang mengambil pil kontraseptif kecemasan boleh mengalami haid mereka dalam tempoh 1 minggu dari tarikh yang dijangka. Di samping itu, aliran darah anda mungkin menjadi lebih ringan, lebih berat, serta lebih atau kurang menyakitkan daripada biasa. Oleh itu, jika anda mendapati bahawa haid anda mengalami sedikit perubahan, jangan bimbang.

Jika anda tidak mengalami haid dalam masa 1 minggu dari tarikh yang dijangkakan, atau jika anda mengesyaki bahawa anda hamil selepas mengambil pil kontraseptif kecemasan, dapatkan bantuan perubatan.

Adakah pil kontraseptif kecemasan akan melindungi saya dari penyakit kelamin (STD)?

Bunyinya mungkin pelik, tetapi sesetengah orang sebenarnya berfikir bahawa pil kontraseptif kecemasan boleh menghalang mereka daripada penyakit kelamin (STD). Untuk menjelaskan kekeliruan ini, ini ini hanyalah semata-mata satu salah faham. Pil kontraseptif kecemasan tidak menghalang anda daripada STD. Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit yang boleh membawa maut dengan menggunakan kondom baru setiap kali anda menjalani seks oral, faraj atau dubur.

Banyak perkara yang perlu anda tahu berkenaan pil kontraseptif kecemasan. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan atau soalan mengenai perkara ini, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor, atau pembekal penjagaan kesihatan dengan segera untuk mendapatkan nasihat perubatan, panduan dan jawapan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Emergency contraception. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/emergency-contraception Accessed March 16, 2017

Emergency contraception. https://100years.plannedparenthood.org/content/images/era-5/EdBro_EC_10panel_r3.pdf Accessed March 16, 2017

How Does Emergency Contraception Work? 5 Things To Know. https://www.bustle.com/articles/122967-how-does-emergency-contraception-work-5-things-to-know Accessed March 16, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x