backup og meta

Apa Itu Kontraseptif Kecemasan?


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 19/08/2021

Apa Itu Kontraseptif Kecemasan?

Terima kasih kepada kemajuan perubatan, pil kontraseptif kecemasan boleh didapati secara meluas bagi mereka yang memerlukan pencegahan kehamilan serta-merta. Walau bagaimanapun, berapa banyak yang anda tahu mengenai pil ini? Tambahan pula, adakah apa yang kamu tahu mengenai kontraseptif kecemasan itu betul? Artikel di bawah akan membantu anda.

Apa itu kontraseptif kecemasan?

Pil kontraseptif kecemasan digunakan untuk mengelakkan kehamilan. Pil ini boleh diambil sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan kondom, pil pencegah kehamilan, atau jika kaedah pencegah kehamilan yang digunakan tidak berfungsi dengan baik. Pil ini perlu diambil dengan serta-merta selepas anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Apakah kesan sampingannya?

Bergantung kepada kesihatan dan mekanisme setiap orang, kesan sampingan pil ini adalah berbeza-beza. Ia termasuk pening, sakit payudara, sakit kepala, muntah-muntah, keletihan, keletihan, loya, atau sakit perut.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan tersebut biasanya ringan. Ia tidak membawa apa-apa risiko yang serius atau mengancam nyawa. Di samping itu, kesan-kesan sampingan tersebut akan hilang selepas beberapa ketika. Dalam erti kata lain, anda tidak perlu bimbang.

Adakah pil kontraseptif kecemasan akan menjejaskan haid yang akan datang?

pil kontraseptif kecemasan

Pil ini mungkin atau tidak memberi kesan kepada haid yang akan datang, bergantung kepada mekanisme badan anda.

Kebanyakan wanita yang mengambil pil kontraseptif kecemasan boleh mengalami haid mereka dalam tempoh 1 minggu dari tarikh yang dijangka. Di samping itu, aliran darah anda mungkin menjadi lebih ringan, lebih berat, serta lebih atau kurang menyakitkan daripada biasa. Oleh itu, jika anda mendapati bahawa haid anda mengalami sedikit perubahan, jangan bimbang.

Jika anda tidak mengalami haid dalam masa 1 minggu dari tarikh yang dijangkakan, atau jika anda mengesyaki bahawa anda hamil selepas mengambil pil, dapatkan bantuan perubatan.

Adakah pil kontraseptif kecemasan akan melindungi saya dari penyakit kelamin (STD)?

pil kontraseptif kecemasan

Bunyinya mungkin pelik, tetapi sesetengah orang sebenarnya berfikir bahawa pil kontraseptif ini boleh menghalang mereka daripada penyakit kelamin (STD).

Untuk menjelaskan kekeliruan ini, ini ini hanyalah semata-mata satu salah faham. Pil kontraseptif tidak menghalang anda daripada STD. Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit yang boleh membawa maut dengan menggunakan kondom baru setiap kali anda menjalani seks oral, faraj atau dubur.

Banyak perkara yang perlu anda tahu berkenaan pil kontraseptif kecemasan. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan atau soalan mengenai perkara ini, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor, atau pembekal penjagaan kesihatan dengan segera untuk mendapatkan nasihat perubatan, panduan dan jawapan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 19/08/2021

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan