Nak Dekat Minggu Ke-40, Tak Ada Tanda Bersalin? Ini 6 Cara Percepatkan Kelahiran!

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 20/05/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Seperti yang kita semua ketahui, tarikh kehamilan normal dikira pada minggu ke-40 kehamilan. Jika anda melebihi minggu ke-40, anda mungkin berasa tidak selesa, tidak sabar dan teruja menghadapi proses kelahiran. Walau bagaimanapun, jika tarikh induksi telah tiba dan bayi anda masih tidak memberikan apa-apa tanda, anda mungkin ingin memberikan mereka gerakan secara lembut. Selain campur tangan perubatan, terdapat juga beberapa cara semula jadi untuk memulakan kelahiran untuk dicuba di rumah.

Kelahiran anda adalah secara semula jadi dikawal tetapi anda mungkin memerlukan sedikit bantuan dalam beberapa keadaan. Sekiranya penyedia penjagaan kesihatan anda memutuskan anda dan bayi anda mendapat manfaat daripada kelahiran lebih awal daripada kelewatan, dia mungkin mencadangkan kelahiran secara paksa. Cara pertama untuk mempercepatkan kelahiran adalah dengan campur tangan perubatan dan yang lain adalah melalui beberapa tip di rumah.

Pendekatan induksi perubatan

1. Menggunakan ubat-ubatan

Doktor anda boleh menyebabkan kontraksi dengan memasukkan tablet atau gel ke dalam faraj atau melalui IV. Ubat-ubatan ini boleh termasuk:

 • Oksitosin (Oxytocin): Tubuh secara semula jadi menghasilkan hormon oksitosin untuk merangsang kontraksi. Pitocin dan Syntocinon adalah jenama ubat-ubatan oksitosin. Mereka boleh diberikan melalui IV pada dos yang rendah untuk merangsang kontraksi.
 • Prostaglandin: Supositori dimasukkan ke dalam faraj pada waktu petang, menyebabkan uterus ke kelahiran pada waktu pagi. Satu kelebihan kaedah ini adalah bahawa ibu bebas bergerak di sekitar bilik bersalin.

2. Artificial rupture of membranes (AROM)

Juga dikenali sebagai amniotomi (amniotomy), kaedah ini boleh dilakukan oleh bidan atau obstetrik untuk mempercepatkan kelahiran. Apabila kantung amniotik pecah, pengeluaran prostaglandin meningkat, mempercepatkan kontraksi. Untuk mendorong kelahiran, beberapa pembekal penjagaan kesihatan mungkin mencetuskan membran amniotik secara buatan.

Pendekatan induksi semula jadi

Sekiranya anda tidak mahu mempercepat/mengaruh kelahiran secara buatan, terdapat juga pelbagai kaedah cara semula jadi dan bukan perubatan untuk meremas serviks dan mendorong kelahiran. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk menilai keselamatan dan keberkesanan kaedah ini. Beberapa cara untuk memulakan kelahiran di rumah boleh termasuk:

 • Rangsangan puting: Ini adalah bentuk semula jadi induksi buruh yang anda boleh melakukannya sendiri dengan mudah dengan pam penyusuan elektrik. Rangsangan puting atau urutan payudara mungkin melepaskan hormon oksitosin, yang boleh menyebabkan kontraksi. Konsepnya adalah sama seperti ketika jururawat bayi sejurus selepas kelahiran yang membantu merangsang kontraksi dan memperlambat pendarahan.
 • Senaman: Berjalan atau mendaki tangga boleh mendorong kelahiran. Dengan cara ini membantu menggerakkan kepala bayi anda ke bawah, dalam tubuh anda. Apabila kepala bayi meletakkan tekanan pada serviks, kelahiran boleh bermula dengan lebih mudah. Cuba berjalan selama 15-20 minit atau naik satu atau dua tingkat. Keluar mendapatkan udara segar juga boleh memberi manfaat. Bersenam dengan cara ini juga boleh meningkatkan tenaga anda.
 • Suplemen herba: Minyak primrose petang, yang ditetapkan dalam bentuk kapsul yang diambil tiga kali sehari atau disapu secara langsung pada serviks, dipercayai membantu melancarkan serviks dan mempersiapkannya untuk kelahiran. Sementara itu, teh raspberry sering disyorkan pada minggu sebelum tarikh tamat.

Sebelum mencuba kaedah semula jadi, pastikan anda berbincang dengan bidan atau doktor anda. Ini amat penting jika terdapat sebarang komplikasi dalam kehamilan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  Rahsia Proses Bersalin Normal

  Bagi setiap wanita, menanti kehadiran cahaya mata atau kelahiran anak adalah satu peristiwa luar biasa yang akan diingati sepanjang hayatnya. Setiap kelahiran adalah satu pengalaman unik untuk setiap ibu dan anak ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  proses bersalin normal

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Masalah air ketuban sedikit boleh berpunca daripada perkembangan anak dalam kandungan. Jika tidak diberi perhatian, ia boleh menyebabkan komplikasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Apa yang anda faham tentang penyakit endometriosis? Ada kata ia masalah ketidaksuburan yang diwarisi, benarkah? Jom fahami tentang keadaan kesihatan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Darah Haid Banyak Lepas Guna Suntikan Elak Hamil? Ini 15 Kesan Sampingan Jika Suntik Depo

  Suntikan depo provera lazim digunakan bagi mengelakkan kehamilan daripada berlaku. Seperti ubat lain, ia turut mempunyai kesan sampingan seperti...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil perancang

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil pencegah kehamilan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan