home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Berlari Menguatkan Tulang Anda?

Bagaimana Berlari Menguatkan Tulang Anda?

Berlari telah terbukti dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Ia mengekalkan bentuk tubuh anda dan menguatkan bukan sahaja jantung dan arteri anda tetapi juga tulang anda.

Berlari membuatkan tulang anda semakin kuat

Untuk setiap langkah larian, anda meletakkan tekanan besar pada tulang apabila kaki anda menyentuh tanah. Disebabkan ini berlari disebut sebagai aktiviti berimpak tinggi kerana tekanan yang dikenakan pada tulang dan sendi anda semasa berlari lebih tinggi daripada aktiviti lain (contohnya, berjalan). Tulang adalah tisu hidup, yang bermaksud ia dapat bertindak balas terhadap tekanan dengan bertambah kuat agar dapat menyokong seluruh tubuh anda seperti sepatutnya.

Berlari meningkatkan ketumpatan tulang

Kesan berlari pada tulang anda juga akan mempengaruhi ketumpatannya. Ketumpatan tulang anda menentukan jumlah tulang mineral pada tulang anda. Orang yang mempunyai risiko ketumpatan tulang yang rendah mengalami osteoporosis, satu keadaan di mana tulang seseorang melemahkan dan memecah dengan sendiri. Walaupun aktiviti berdampak rendah, seperti berjalan, tidak mempunyai kesan ke atas ketumpatan tulang, berjalan meningkatkan ketumpatan tulang anda dengan ketara. Amalan berjalan pada usia muda dipercayai merangsang pengeluaran mineral tulang, dengan itu mencegah kehilangan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Jarak yang disyorkan untuk keputusan positif ialah 20 hingga 30 km setiap minggu. Adalah dinasihatkan untuk pelari tidak melebihi had kerana terlalu banyak senaman boleh meningkatkan tahap kortisol dalam darah seseorang. Kortisol berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tisu tulang anda. Menurut kajian, pelari yang mencapai 90 km seminggu sebenarnya mempunyai ketumpatan tulang lebih rendah berbanding orang yang menjalani kehidupan yang tidak aktif.

Bagaimana berlari untuk tulang anda

Tulang anda akan digunakan untuk berjalan dan berhenti berkembang. Oleh itu, anda perlu secara beransur-ansur meningkatkan jumlah aktiviti anda dari semasa ke semasa sehingga anda mencapai jumlah yang disyorkan. Jika anda baru sahaja mula, jangan cuba melengkapkan laluan sejauh 20 kilometer pada percubaan pertama. Tubuh anda memerlukan jumlah masa yang tepat untuk menyesuaikan diri, terutamanya jika ia terlalu lama tidak aktif. Tergesa-gesa hanya akan menyebabkan kecederaan dan masalah kesihatan yang buruk.

Untuk mencapai kesan maksimum, anda perlu merancang rutin berjalan dan mengekalkannya. Perubahan hanya boleh dibuat selepas beberapa minggu. Oleh kerana berlari tidak dapat mempengaruhi semua tulang dalam tubuh anda, anda perlu menggabungkannya dengan latihan senaman berat yang lain untuk meningkatkan ketumpatan tulang di tempat lain.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How Does Running Affect Bones? http://www.livestrong.com/article/480225-how-does-running-affect-bones/ Assessed October 3, 2016.

Running & Your Bone Density. http://www.livestrong.com/article/368647-running-your-bone-density/ Assessed October 3, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 19/04/2019
x