home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kanser Tulang

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko|Diagnosis dan Rawatan|Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Definisi

Apa itu Kanser Tulang?

Kanser tulang adalah tumor malignan yang bermula pada tulang walaupun tidak semua tumor tulang adalah malignan. Sel-sel kanser dalam tulang membesar, memampatkan tisu tulang yang sihat dan mungkin mengancam hidup. Adalah penting untuk membezakan kanser tulang daripada kanser metastatik yang merebak ke tulang dari bahagian lain badan.

Jenis-jenis kanser tulang yang biasa termasuk:

 • Osteosarkoma: kanser bermula di tisu osteoid tulang. Tisu Osteoid mempunyai tekstur yang sama dengan tulang, tetapi kekurangan mineral. Jenis ini sering berlaku di lutut dan lengan atas.
 • Kondrosarkoma: kanser bermula pada tisu berawan. Tulang rawan termasuk tisu elastik lembut dan tahan lasak yang melitupi dan melindungi hujung tulang panjang pada sendi. Kondrosarkoma berlaku paling kerap di pinggul, kaki atas, dan bahu.
 • Kumpulan Tumor Sarkoma Ewing (ESFTs): kanser yang biasanya berlaku pada tulang tetapi mungkin juga muncul dalam tisu lembut (otot, lemak, tisu serabut, salur darah, atau tisu sokongan lain). Ia paling biasa berlaku di sepanjang tulang belakang, pelvis, di kaki dan lengan.

Terdapat empat peringkat kanser tulang, seperti:

 • Di peringkat I, kanser tulang adalah terhad kepada tulang tanpa tersebar ke bahagian lain badan. Sel-sel kanser di peringkat ini kurang agresif dan tidak memampatkan sel normal.
 • Di peringkat II, sel-sel kanser lebih agresif daripada sebelumnya, tetapi masih terbatas pada tulang.
 • Di peringkat III, kanser tulang berlaku di dua atau lebih tempat pada tulang yang sama. Tumor peringkat III boleh jadi sama ada tahap rendah atau tinggi.
 • Pada peringkat IV, kanser telah menyebar ke luar tulang ke bahagian lain badan, seperti tulang lain atau organ dalaman. Sel-sel kanser sangat agresif dan menjejaskan fungsi sel normal.

Apakah kebarangkalian Kanser Tulang?

Kanser tulang jarang berlaku. Ia hanya meliputi kurang daripada 1 peratus daripada semua jenis kanser. Jenis-jenis kanser tulang yang berlainan mungkin akan berlaku pada populasi tertentu:

 • Osteosarkoma paling biasa berlaku kepada mereka yang berusia antara usia 10 dan 19, tetapi boleh berlaku pada orang yang berusia lebih dari 40 tahun. Mereka yang mempunyai keadaan lain, seperti penyakit Paget (keadaan benigna dengan perkembangan sel-sel tulang baru yang tidak normal), berisiko menghidap kanser ini .
 • Kondrosarkoma yang paling biasa berlaku pada orang dewasa yang berusia lebih dari 40 tahun.
 • ESFTs sering berlaku pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 19 tahun. Ia lebih biasa pada lelaki berbanding perempuan.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kanser Tulang?

Rasa sakit adalah simptom kanser tulang yang paling biasa, tetapi tidak semua kanser tulang menyebabkan rasa sakit. Simptom-simptom lain yang mungkin:

 • Bengkak dan kelembutan berhampiran kawasan terjejas
 • Tulang patah
 • Keletihan
 • Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom-simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Adalah terbaik untuk membincangkan dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Kanser Tulang?

Sebenarnya, punca sebenar kanser tulang tidak ditemui. Penyelidik hanya tahu bahawa kanser tulang adalah kesilapan dalam DNA sel yang menandakan sel tumbuh dan dibahagikan dengan tidak terkawal. Sel-sel normal di dalam badan mengikuti jalan pertumbuhan, pembahagian, dan kematian yang teratur, tetapi sel-sel kanser darah tidak begitu. Mereka tidak mati secara automatik.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kanser Tulang?

Terdapat banyak faktor yang meningkatkan risiko kanser tulang, seperti:

 • Sindrom genetik yang diwarisi: sindrom genetik jarang yang diturunkan dalam keluarga akan meningkatkan risiko kanser tulang, termasuk sindrom Li-Fraumeni dan retinoblastoma keturunan.
 • Penyakit tulang Paget: ini adalah keadaan pra-kanser yang benigna. Ia mengganggu proses kitar semula normal badan anda, di mana tisu tulang baru secara beransur-ansur akan menggantikan tisu tulang lama. Dalam satu jangka masa, penyakit ini boleh menyebabkan tulang yang terjejas menjadi rapuh. Penyakit Paget lebih kerap berlaku pada orang dewasa, terutama pada usia 50 tahun.
 • Pendedahan kepada radiasi.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kanser Tulang didiagnosis?

Pada mulanya, doktor akan bertanya keadaan dan sejarah keluarga anda. Jika disyaki bahawa anda mempunyai kanser tulang, doktor akan mengesyorkan beberapa pemeriksaan fizikal atau boleh mengarahkan ujian makmal dan ujian diagnostik lain. Ujian yang paling biasa untuk kanser tulang termasuk:

 • Sinar-X: ujian ini membolehkan keabnormalan pada tulang anda untuk ditunjukkan pada imej tanpa sebarang insisi/hirisan. Tanda-tanda kanser tulang mungkin termasuk tulang yang bergerigi, lubang di tulang, tumor di sekitar kecacatan di tulang. Jika tanda-tanda ini muncul, anda mungkin memerlukan biopsi untuk menentukan sama ada anda mempunyai kanser tulang atau tidak.
 • Imbasan tulang: sedikit bahan radioaktif disuntik ke dalam saluran darah dan bergerak melalui aliran darah; kemudian ia dikumpulkan dalam tulang dan dikesan oleh pengimbas. Doktor boleh mendiagnosis keadaan anda dengan menilai imbasan.
 • Imbasan tomografi (CT atau CAT) berkomputer: ia menggabungkan beberapa imej sinar-X yang diambil dari sudut berbeza. Imej imbasan CT memberikan maklumat yang lebih terperinci daripada sinar-X biasa.
 • Prosedur pengimejan magnetik (MRI): ujian ini adalah sama dengan sinar-X , tetapi menggunakan magnet kuat yang dihubungkan dengan komputer.
 • Imbasan tomografi emisi positron (PET): sejumlah kecil glukosa radioaktif disuntik ke dalam salur darah, dan pengimbas digunakan untuk menghasilkan imej berkomputer yang terperinci, yang kemudiannya imej berkomputer kawasan di dalam badan di mana glukosa digunakan akan muncul.

Bagaimana pesakit Kanser Tulang dirawat?

Kanser tulang boleh dirawat dengan banyak cara, sesetengah daripada cara tersebut boleh digabungkan untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Pilihan rawatan bergantung kepada sifat-sifat kanser, serta kesihatan umum pesakit.

 • Pembedahan: tumor dikeluarkan dengan teknik pembedahan khas. Ia mengambil masa yang lama untuk pesakit sembuh selepas pembedahan.
 • Kemoterapi: rawatan ini menggunakan ubat-ubatan antikanser yang dapat membunuh sel kanser. Doktor sering mencadangkan kombinasi ubat antikanser.
 • Terapi radiasi juga dipanggil radioterapi, teknik ini menggunakan sinar-x tenaga tinggi untuk membunuh sel-sel kanser. Rawatan ini boleh digunakan secara kombinasi dengan pembedahan. Rawatan ini mungkin sangat berbahaya kepada tubuh pesakit selepas rawatan,di mana ia boleh mengakibatkan beberapa komplikasi.
 • Bedah beku: sel-sel kanser dibekukan dengan nitrogen cair, dan akan mati selepas suatu tempoh masa. Teknik ini kadangkala boleh digunakan bagi menggantikan pembedahan konvensional untuk memusnahkan tumor.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kanser Tulang?

Gaya hidup dan remedi di rumah yang berikut mungkin membantu anda menghadapi kanser tulang:

 • Dapatkan maklumat lanjut: belajar tentang kanser tulang dapat mengurangkan kebimbangan anda dan memberikan anda keyakinan untuk menghadapinya. Terdapat sumber-sumber di mana anda boleh mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai tentang kanser tulang: rundingan dengan doktor, internet, akhbar, dan media sosial lain; atau anda boleh bertanya kepada doktor mengenai sokongan di kawasan setempat anda.
 • Jadilah optimistik: psikologi boleh mempengaruhi hasil rawatan dengan ketara. Anda boleh mengekalkan emosi optimistik anda dengan banyak cara: bercakap dengan seseorang yang boleh dipercayai, kekal rapat dengan keluarga dan rakan anda, bermain dengan haiwan peliharaan atau hanya membaca buku, apa sahaja yang membuat anda berasa selesa. Anda perlu mempercayai bahawa keadaan anda akan menjadi lebih baik, dan anda masih dapat menikmati hidup anda ketika hidup dengan kanser.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Bone Cancer. http://www.cancer.gov/types/bone/bone-fact-sheet. Accessed July 22, 2016.
Bone cancer. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-cancer/home/ovc-20126418. Accessed July 22, 2016.
Signs and symptoms of bone cancer. http://www.cancer.org/cancer/bonecancer/detailedguide/bone-cancer-signs-symptoms. Accessed July 22, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal
Disemak pada 28/03/2018
x