Vaksin Influenza Terbaharu Berasaskan Sel Kultur

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Mutakhir ini, penularan virus Influenza di Malaysia berada di tahap yang sangat membimbangkan. Influenza (flu) merupakan sejenis virus yang menyerang sistem pernafasan seseorang. Penyakit ini akan menimbulkan gejala seperti demam, batuk, pening kepala, sakit tekak, sakit kepala dan hidung berair.

Flu adalah berbeza dengan selsema biasa. Ini kerana virus ini akan menyerang secara tiba-tiba dan mempunyai mudarat yang lebih membimbangkan. Lebih menakutkan, penyakit ini boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat dengan kadar segera. Selain pengambilan ubat-ubatan, pengambilan vaksin merupakan cara yang paling terbaik untuk mencegah virus ini daripada hadir dalam kehidupan anda.

Penularan virus ini di Malaysia

Terdapat dua kumpulan utama virus ini iaitu virus Influenza A dan Influenza B serta satu kumpulan yang kurang menjejaskan manusia iaitu Influenza C. Antara strain virus influenza yang kini kerap menjangkiti badan manusia adalah H1NI dan H3N2 daripada kumpulan virus Influenza A. Bagi kumpulan virus Influenza B pula, contoh virus yang kain menular adalah Yamagata dan Victoria.

Di Malaysia, influenza sangat mudah merebak disebabkan iklim yang sesuai untuk penularannya iaitu iklim tropika. Kes yang paling kerap disahkan dalam negara adalah berkaitan dengan Influenza A di mana 22.3% berpunca daripada H1NI dan 14.7 berpunca daripada H3N2.

Apakah langkah terbaik mengatasi virus ini?

Datuk Dr Christopher Lee ada menyatakan dalam ucapannya ketika majlis pelancaran vaksin terbaharu berasaskan sel kultur di Kuala Lumpur, formulasi vaksin influenza perlu dikaji semula dan dikemaskini setiap tahun demi mengikuti perkembangan evolusi virus influenza. Dalam pada itu, beliau turut menekankan tentang kepentingan pengambilan vaksin Influenza bagi menjamin perlindungan yang lebih baik.

Beliau yang juga merupakan Ketua Pakar Perunding Unit Berjangkit dan Jabatan Perubatan Hospital Sungai Buloh, menyatakan tentang teknologi terkini penghasilan vaksin berasaskan sel kultur merupakan langkah terbaik bagi mencegah penularan virus Influenza. Ini kerana teknologi kultur sel bukan lagi sesuatu yang baharu dan sudah terbukti keberkesannya dalam dunia perubatan menerusi penggunaanya terhadap virus-virus lain.

Adakah vaksin ini mujarab dan selamat untuk digunakan?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), vaksin Influenza berasaskan sel kultur dapat menyingkirkan adaptasi telur yang berlaku dalam vaksin Influenza berasaskan telur. Keadaan ini kemudiannya akan menghasilkan vaksin yang mengandungi virus yang lebih mirip kepada virus Influenza yang sedang tersebar sekaligus meningkatkan tahap keberkesanan vaksin.

Dato’ Dr Musa Mohd Nordin, Pakar Runding Pediatrik dan Neonatologi, Hospital Pakar KPJ Damansara dan Mantan Presiden Persatuan Islam Malaysia (IMAM) turut menyokong penciptaan vaksin terbaharu ini. Beliau dalam ucapannya ketika majlis pelancaran vaksin terbaharu berasaskan sel kultur di Kuala Lumpur menyatakan bahawa pembiakan virus Iinfluenza dalam sel kultur tidak bergantung kepada bekalan telur. Ini membolehkan mereka yang alah kepada telur mendapatkan vaksin ini dengan selamat.

Menurut beliau lagi, daripada kajian yang sedia ada dan terbitan daripada FDA (US Food & Drug Administration), menunjukkan bahawa vaksin ini lebih berkesan dan kurang kesan sampingan jika dibandingkan dengan vaksin yang sedia ada. Dan juga tiada terdapat sel-sel unsur haiwan di dalam vaksin ini kerana telah melalui beberapa proses saringan dan penyucian yang rapi dan teliti.

Vaksin SKYCellflu Qudrivalent

Vaksin yang dihasilkan oleh syarikat inovasi kesihatan global, AJ Biologics ini merupakan virus yang terbukti keberkesannya. Menurut ujian klinikal yang telah dijalankan, vaksin ini memaparkan tahap keimunogenan yang baik terhadap kempat-empat strain Influenza. Ujian ini juga menunjukkan kadar seroperlindungan yang melebihi 90% untuk kanak-kanak dan remaja manakala bagi individu dewasa dan warga tua pula, kadar seroperlindungan pula melebihi 95%.

Selain sudah terbukti keberkesannya, vaksin ini berpotensi memberi tahap perlindungan yang lebih tinggi daripada vaksin-vaksin yang lain. Dalam pada itu lagi, vaksin ini juga dihasilkan tanpa menggunakan pengawet dan antibiotik. Ini membuatkan vaksin ini tulen dan selamat untuk digunakan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Ingin Menjalin Hubungan Cinta? Atasi Kegelisahan Anda Dengan 7 Langkah Ini

  Anda sedang menjalinkan hubungan cinta, tetapi ada masanya wujud kebimbangan dan kegelisahan perhubungan yang membuatkan anda ragu. Kenapa ia berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Darah Haid Boleh Berwarna Oren & Kelabu? Hati-hati, Ini Petanda Masalah Kesihatan!

  Mestilah warna darah haid merah, kan? Tapi benarkah darah haid hanya berwarna merah? Jaga-jaga, warna berbeza petanda masalah kesihatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Percaya Atau Tidak, Ubat Kesuburan Ini Boleh Tingkatkan Peluang Untuk Dapat Anak Kembar!

  Terfikir cara mendapatkan anak kembar? Anda boleh mencuba petua anak kembar yang satu ini, dengan menggunakan ubat kesuburan Clomid.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Jika Wanita Gemar Tindik Telinga, Tapi Sebelum Bertindik, Ini Yang Anda Perlu Tahu!

  Jangan sesuka hati tindik telinga atau kawasan lain tanpa mengetahui bahaya ini terlebih dahulu ya? Jom klik untuk baca lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara cuci berus gigi

  Ini 7 Tip Jaga Berus Gigi, Salah Satunya Kena Rendam Dalam Cecair Pengkumur Mulut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  mengesan kehamilan PCOS

  Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit gonorea

  Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  sebab mati pucuk

  Ubat Rambut Gugur Boleh Sebabkan Mati Pucuk? Jaga-jaga, Ada 4 Lagi Punca MENGEJUTKAN!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan