Vaksin Influenza Terbaharu Berasaskan Sel Kultur

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Mutakhir ini, penularan virus Influenza di Malaysia berada di tahap yang sangat membimbangkan. Influenza (flu) merupakan sejenis virus yang menyerang sistem pernafasan seseorang. Penyakit ini akan menimbulkan gejala seperti demam, batuk, pening kepala, sakit tekak, sakit kepala dan hidung berair.

Flu adalah berbeza dengan selsema biasa. Ini kerana virus ini akan menyerang secara tiba-tiba dan mempunyai mudarat yang lebih membimbangkan. Lebih menakutkan, penyakit ini boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat dengan kadar segera. Selain pengambilan ubat-ubatan, pengambilan vaksin merupakan cara yang paling terbaik untuk mencegah virus ini daripada hadir dalam kehidupan anda.

Penularan virus ini di Malaysia

Terdapat dua kumpulan utama virus ini iaitu virus Influenza A dan Influenza B serta satu kumpulan yang kurang menjejaskan manusia iaitu Influenza C. Antara strain virus influenza yang kini kerap menjangkiti badan manusia adalah H1NI dan H3N2 daripada kumpulan virus Influenza A. Bagi kumpulan virus Influenza B pula, contoh virus yang kain menular adalah Yamagata dan Victoria.

Di Malaysia, influenza sangat mudah merebak disebabkan iklim yang sesuai untuk penularannya iaitu iklim tropika. Kes yang paling kerap disahkan dalam negara adalah berkaitan dengan Influenza A di mana 22.3% berpunca daripada H1NI dan 14.7 berpunca daripada H3N2.

Apakah langkah terbaik mengatasi virus ini?

Datuk Dr Christopher Lee ada menyatakan dalam ucapannya ketika majlis pelancaran vaksin terbaharu berasaskan sel kultur di Kuala Lumpur, formulasi vaksin influenza perlu dikaji semula dan dikemaskini setiap tahun demi mengikuti perkembangan evolusi virus influenza. Dalam pada itu, beliau turut menekankan tentang kepentingan pengambilan vaksin Influenza bagi menjamin perlindungan yang lebih baik.

Beliau yang juga merupakan Ketua Pakar Perunding Unit Berjangkit dan Jabatan Perubatan Hospital Sungai Buloh, menyatakan tentang teknologi terkini penghasilan vaksin berasaskan sel kultur merupakan langkah terbaik bagi mencegah penularan virus Influenza. Ini kerana teknologi kultur sel bukan lagi sesuatu yang baharu dan sudah terbukti keberkesannya dalam dunia perubatan menerusi penggunaanya terhadap virus-virus lain.

Adakah vaksin ini mujarab dan selamat untuk digunakan?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), vaksin Influenza berasaskan sel kultur dapat menyingkirkan adaptasi telur yang berlaku dalam vaksin Influenza berasaskan telur. Keadaan ini kemudiannya akan menghasilkan vaksin yang mengandungi virus yang lebih mirip kepada virus Influenza yang sedang tersebar sekaligus meningkatkan tahap keberkesanan vaksin.

Dato’ Dr Musa Mohd Nordin, Pakar Runding Pediatrik dan Neonatologi, Hospital Pakar KPJ Damansara dan Mantan Presiden Persatuan Islam Malaysia (IMAM) turut menyokong penciptaan vaksin terbaharu ini. Beliau dalam ucapannya ketika majlis pelancaran vaksin terbaharu berasaskan sel kultur di Kuala Lumpur menyatakan bahawa pembiakan virus Iinfluenza dalam sel kultur tidak bergantung kepada bekalan telur. Ini membolehkan mereka yang alah kepada telur mendapatkan vaksin ini dengan selamat.

Menurut beliau lagi, daripada kajian yang sedia ada dan terbitan daripada FDA (US Food & Drug Administration), menunjukkan bahawa vaksin ini lebih berkesan dan kurang kesan sampingan jika dibandingkan dengan vaksin yang sedia ada. Dan juga tiada terdapat sel-sel unsur haiwan di dalam vaksin ini kerana telah melalui beberapa proses saringan dan penyucian yang rapi dan teliti.

Vaksin SKYCellflu Qudrivalent

Vaksin yang dihasilkan oleh syarikat inovasi kesihatan global, AJ Biologics ini merupakan virus yang terbukti keberkesannya. Menurut ujian klinikal yang telah dijalankan, vaksin ini memaparkan tahap keimunogenan yang baik terhadap kempat-empat strain Influenza. Ujian ini juga menunjukkan kadar seroperlindungan yang melebihi 90% untuk kanak-kanak dan remaja manakala bagi individu dewasa dan warga tua pula, kadar seroperlindungan pula melebihi 95%.

Selain sudah terbukti keberkesannya, vaksin ini berpotensi memberi tahap perlindungan yang lebih tinggi daripada vaksin-vaksin yang lain. Dalam pada itu lagi, vaksin ini juga dihasilkan tanpa menggunakan pengawet dan antibiotik. Ini membuatkan vaksin ini tulen dan selamat untuk digunakan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Pandai-pandai Rawat Jerawat Dengan BAKING SODA! Buruk Kesannya Nanti

  Jerawat berlaku apabila liang pori tersumbat dengan kotoran dan minyak. Pelbagai kaedah telah dicuba bagi merawatnya, termasuk menggunakan soda penaik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Inflamasi Buah Pinggang Disebabkan Glomerulonephritis, Jom Ambil Tahu Mengenai Kondisi Ini!

  Penyakit glomerulonephritis merupakan sejenis gangguan buah pinggang. Penyakit ini berlaku apabila glomeruli terluka atau mengalami inflamasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Urologi, Urologi 23/01/2021 . 5 minit bacaan

  Apa Itu Penyakit Saluran Kencing “Ureter”? Ini Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Boleh Membantu Anda

  Penyakit ureter atau saluran kencing boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tidak kiralah lelaki atau wanita. Malah, bayi juga boleh diserang penyakit ini. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Urologi, Urologi 23/01/2021 . 6 minit bacaan

  Terkejut Bila Keluar Darah Semasa Kencing? Ini Simptom, Punca Dan Rawatan Awal Yang Boleh Dilakukan

  Pernahkah anda dengar mengenai air kencing berdarah atau hematuria? Kondisi ini selalunya mempunyai punca yang tidak serius dan boleh dirawat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Urologi, Urologi 23/01/2021 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rawatan skizofrenia

  Ini 5 Kaedah Rawatan Alternatif Bagi Gangguan Skizofrenia, Terbukti Boleh Kurangkan Simptom

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  bunyi bising

  Anda Risau Bayi Tidur Berdengkur? Ini 5 Punca Lazim Yang Perlu Ibu Bapa Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat untuk diet

  Tak Perlu Lagi Tahan Nafsu Makan, 5 Jenis Makanan Tinggi Karbohidrat Ini Bagus Untuk KURUS!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  ooforektomi

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan