Alzheimer dan Demensia: Mengapa Ingatan Terhadap Muzik Tidak Boleh Hilangkan?

  Alzheimer dan Demensia: Mengapa Ingatan Terhadap Muzik Tidak Boleh Hilangkan?

  Sesetengah muzik memberi inspirasi kepada anda untuk melangkah, ada yang memberi inspirasi kepada anda untuk keluar dan mengubah dunia. Dalam apa jua keadaan, wajar untuk mengatakan bahawa muzik menggerakkan seseorang dengan cara yang istimewa.

  Jika anda mendengar suatu muzik, otak anda akan melakukan sesuatu yang dinamakan sebagai Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR), yang membuatkan anda berasa seperti kesemutan atau menyengat di dalam otak atau kulit kepala anda. Ia adalah ‘buzz’ semula jadi, ganjaran semula jadi, yang digambarkan oleh sesetengah orang sebagai ‘orgasme kepala’.

  Grafik: World Economic Forum

  Peranan ASMR terhadap keadaan Alzheimer dan demensia

  Ternyata ASMR sangat istimewa. Menurut satu kajian yang baru-baru ini diterbitkan dalam The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, bahagian otak anda yang bertanggungjawab untuk ASMR tidak hilang kepada Alzheimer. Alzheimer cenderung untuk meletakkan seseorang kepada lapisan kekeliruan, dan kajian itu menegaskan bahawa muzik kadang-kadang boleh mengangkat seseorang keluar daripada kekeliruan Alzheimer dan mengembalikan mereka (sekurang-kurangnya satu bentuk) kepada normal walaupun hanya untuk seketika. ASMR adalah suatu yang berkuasa!

  Jeff Anderson, M.D., Ph.D., profesor madya dalam Radiologi di University of Utah Health dan penulis dalam kajian itu berkata, di dalam masyarakat kita, diagnosis demensia adalah semakin bertambah dan sumber cukai yang maksimum. Tiada siapa yang mengatakan bahawa bermain muzik akan menjadi ubat untuk penyakit Alzheimer, tetapi ia mungkin membuatkan simptom lebih mudah diurus, mengurangkan kos penjagaan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

  Baca juga:

   

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Why memories of music cannot be lost to Alzheimer’s and dementia https://www.weforum.org/agenda/2019/03/study-memories-of-music-cannot-be-lost-to-alzheimers-and-dementia/ Accessed on Mac 07, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor