Umur Panjang Jika Selalu Senyum? Malah Ia Boleh Menghindari Anda Dari Sakit Kronik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/10/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Senyuman yang melebar mampu memberikan keupayaan kepada individu untuk melihat kehidupan mereka daripada sudut positif. Ini meningkatkan kebarangkalian buat mereka untuk menghindari penyakit-penyakit kronik sekali gus menikmati kualiti hidup yang lebih baik berbanding dengan mereka yang sukar untuk tersenyum. Namun, apakah kata sains berkenaan dengan fenomena ini? Ikuti artikel ini untuk mengetahui hubungan di antara senyum dan kelanjutan usia.

Senyuman Duchenne

Anda sering terdengar suara-suara positif yang menyuruh anda untuk tersenyum tatkala kesedihan menempuhi cabaran dan dugaan hidup. Katanya senyum mampu meningkatkan hormon endorfin dan dopamine yang sering dikaitkan dengan perasaan gembira dan memberikan galakan psikologi untuk melakukan sesuatu. Kajian-kajian yang telah dijalankan pada masa lalu telah membuktikan bahawa mereka yang mudah tersenyum mempunyai tahap kesihatan yang baik. Ini mendorong kepada kelanjutan usia. Siapa tak mahu hidup lama, kan? Nabi Muhammad pun sentiasa tersenyum walaupun disakiti.

Pada tahun 2010, Abel dan Kruger telah menjalankan kajian melibatkan penganalisaan senyuman 230 gambar pemain besbol Liga Major melalui rekod pemain 1952. Pemboleh ubah lain seperti jisim berat badan, tempoh karier besbol, status perkahwinan dan taraf pendidikan turut diambil kira. Mereka membahagikan pemain-pemain besbol tersebut kepada 3 kumpulan; mereka yang tidak tersenyum, mereka yang senyum separa dan mereka yang mempunyai senyuman Duchenne

Senyuman Duchenne melibatkan penggunaan otot zigomatik major (merangkumi tulang pipi ke sudut mulut) dan otot obicularis oculi yang mengangkat pipi menyebabkan mata kelihatan sepet. Paten senyuman ini sering dikaitkan dengan emosi positif dan ia dianggap sebagai senyuman yang tidak dibuat-buat. Senyuman separa (Pan Am smile) pula hanya menggunakan otot zigomatik major, seringkali digelar sebagai senyuman botoks. Namanya diambil bersempena dengan syarikat penerbangan Pan American World Airways, di mana setiap pramugari dan pramugara memperagakan paten senyuman yang sama. Ia merupakan senyuman yang sering digunakan apabila sesi bergambar buat mereka yang sukar untuk tersenyum.

Dapatan kajian Abel dan Kruger tersebut menunjukkan bahawa mereka yang tidak tersenyum hidup sehingga berumur 72.9 tahun secara purata manakala mereka yang senyum separa hidup sehingga berusia 75 tahun. Mereka yang mempunyai senyuman Duchenne hidup sehingga purata usia 79.9 tahun. 

Stres kronik 

Menurut Profesor Psikologi dan Tingkah Laku Sosial Universiti California, Sarah Pressman, kegembiraan hidup dapat memberikan kebaikan fisiologi yang tidak dapat diekstrak daripada amalan gaya hidup sihat yang lain seperti bersenam. Senyuman dapat melegakan tekanan emosi dan ini telah dibuktikan melalui kajian yang melibatkan penggunaan video berbabak sedih daripada filem Steel Magnolias. Filem ini ditonton oleh 72 subjek. Aktiviti jantung mereka dipantau dan mereka dirakam untuk melihat sama ada mereka tersenyum sewaktu babak sedih tersebut. Dapatan kajian tersebut menunjukkan 50 subjek tersebut tersenyum sekurang-kurangnya sekali sepanjang babak filem tersebut.

Hasilnya? Mereka yang tersenyum mempunyai degupan nadi yang normal dua kali lebih cepat daripada mereka yang tidak tersenyum. Ini menunjukkan senyuman bukan sahaja boleh menyebabkan kestabilan emosi, malah ia boleh mendorong kepada pemulihan kardiovaskular. Kajian pada tahun 2011 juga menunjukkan bahawa mereka yang kurang tersenyum mempunyai risiko kematian dua kali ganda lebih tinggi untuk tempoh 5 tahun yang akan datang berbanding dengan mereka yang sering tersenyum.

Konklusi

Harus diingat bahawa tiada hubungan langsung antara panjang usia dengan senyum.

Namun, kita tidak boleh menafikan manfaat senyum kepada setiap individu. Jika tidak, takkan boleh muncul pepatah lama, senyum itu sedekah!

Senyum bukan sahaja boleh membuatkan anda gembira, malah ia boleh membantu mengekalkan taraf kesihatan pada tahap optimum.

Jadi, senyumlah!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Ada masanya anda mungkin akan cepat marah-marah tanpa sebab. Itu tandanya anda perlukan sedikit masa bersendirian untuk mendapatkan ketenangan diri!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pernah Dengar Kencing Manis 1.5? Baca Ini, Mana Tahu Dalam Diam Anda Mengalaminya!

  Kencing manis (diabetes) merupakan penyakit kronik yang lazim didiagnosis di Malaysia. Namun, tahukah anda, ada diabetes jenis 1.5?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Diabetes 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sakitnya Rasa Putus Cinta, Apa Kesan Patah Hati Pada Kesihatan Diri?

  Hidup ini umpama roda, kadang kita dilambung dengan kebahagiaan dan kadang kita dilanda kesedihan seperti momen kita mengalami patah hati.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 06/07/2020 . 3 minit bacaan

  Terkenal Dengan Kes Bunuh Diri, Jepun Kini Catat Penurunan 20% Kesan Perintah Berkurung

  Baru-baru ini, laporan kes bunuh diri di Jepun menurun sebanyak 20% ekoran perintah berkurung yang dikenakan oleh kerajaan sepanjang musim COVID. Kenapa ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 29/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  muka stress

  Jangan Selalu Stres, Kalau Tak Nak Muka Berubah Jadi Macam Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  masalah pernafasan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri di jepun

  Kes Bunuh Diri Di Negara Jepun Adalah Tinggi! Adakah Isolasi Sosial Jadi Punca Utama?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  menyanyi dan menari

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan