home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

3 Makanan Menggembirakan Anda

3 Makanan Menggembirakan Anda

Tiada makanan ajaib yang serta-merta boleh memberi anda kekuatan maksima. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan makanan tertentu dapat meningkatkan tahap kebahagiaan anda sebaik sahaja anda memakannya. Jika anda ‘feeling blue’, anda mungkin mahu mencuba beberapa tiga makanan ini bersorak diri:

Coklat gelap

Coklat gelap penuh dengan anti-oksidan yang berharga yang boleh merehatkan dinding saluran darah, mengekalkan tekanan darah yang sihat dan meningkatkan peredaran darah . Satu kajian mendapati bahawa dua minggu pengambilan harian kira-kira satu auns setengah coklat gelap merendahkan tahap hormon tekanan bagi yang menilai diri mereka sebagai terlampau tertekan. Selain itu, coklat gelap mengandungi magnesium, zat mineral. Ia telah terbukti membantu mengurangkan simptom PMS, termasuk keletihan, kemurungan, dan keresahan. Di samping itu, bahan-bahan semulajadi yang unik dalam coklat gelap mendorong otak anda untuk merasa keghairahan yang sama dengan cinta.

Cendawan

Cendawan dianggap sejenis makanan hebat (superfood) disebabkan jumlah yang tinggi nutrien dan keupayaan untuk mengawal perasaan. Cendawan kaya dengan selenium, yang kekurangan dikaitkan dengan risiko kemurungan, keresahan, dan keletihan yang lebih tinggi. Cendawan juga adalah satu-satunya sumber tumbuhan yang mengandungi vitamin D semula jadi, yang merupakan nutrien utama yang ramai tidak perolehinya dengan secukupnya. Satu kajian yang melihat orang dengan gangguan afektif bermusim, satu keadaan yang memberi kesan kepada 11 juta rakyat Amerika. Hasilnya mencadangkan bahawa orang yang mengambil vitamin D mengalami peningkatan mood. Untuk meningkatkan pengambilan vitamin D, tambah cendawan ke dalam hidangan utama anda.

Kopi

Peminum kopi kadang-kadang boleh muncul sebagai pemarah. Walau bagaimanapun, kajian sebenarnya berkaitan pengambilan kafein tetap kepada positif. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan kopi pada pagi mempunyai hubungan dengan tenaga, kebaikan, dan keseronokan. Kopi dikongsi dengan rakan dan rakan sekerja telah dikaitkan dengan kasih sayang, persahabatan, kepuasan, dan sifat yang baik. Apabila dinikmati santai, cawan kopi terdorong kepada tenang, kebahagiaan, dan kedamaian. Penyelidikan dalam JAMA Internal Medicine mencadangkan bahawa wanita yang meminum dua hingga tiga cawan kopi setiap hari adalah 15% kurang kemungkinan kemurungan lebih satu dekad, berbanding dengan orang yang minum satu cawan atau kurang setiap hari.

Apa yang anda makan mempunyai pengaruh yang besar kepada bagaimana anda rasa dan lihat. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, ia adalah dinasihatkan untuk mempunyai diet yang seimbang bukan hanya memberi tumpuan kepada mendapatkan makanan ajaib tunggal.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 Foods That Can Make You Happier. http://news.health.com/2015/04/27/6-foods-that-can-make-you-happier/ Assessed November 6, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor