Elak Terkena Renjatan Elektrik Semasa Musim Banjir

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Monsun timur laut bakal melanda dan mereka yang tinggal di kawasan pantai timur Semenanjung Malaysia akan berdepan dengan bencana banjir. Persiapan perlu dilakukan namun kita selalu terlupa aspek keselamatan perkakasan elektrik dalam menghadapi musim banjir. Teruskan membaca untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan risiko renjatan elektrik.

Risiko renjatan elektrik

renjatan elektrik

Selalu kita lihat, kesan yang diuar-uarkan pada animasi kartun apabila seseorang itu tersentuh perkakasan elektrik yang terkena air, mereka akan terenjat dan bertukar menjadi abu. Risiko ini adalah benar (kecuali part mereka bertukar menjadi abu dan masih hidup) dan sering kali meningkat terutamanya apabila masyarakat bergotong-royong membersihkan kawasan banjir selepas surutnya bencana alam tersebut.

Tidak dinafikan bahawa isu perkakas tersebut bukanlah satu perkara yang menjadi kerisauan dalam kalangan mereka yang menghadapi bencana banjir. Namun kesannya boleh membawa maut. Masih ingatkah anda, pada tahun 2015 di Nilai, seorang remaja berusia 16 tahun maut setelah terpijak lopak air yang terdapat kabel TNB di dalamnya? Itu adalah merupakan satu contoh kesan terhadap mereka yang terkena renjatan. Ini bermakna barangan elektrik dan air tidak boleh bercampur!

Menurut panduan yang dikeluarkan oleh Occupational Safety and Health Administration (OSHA), arus elektrik berukuran 1 milliamps (MA) boleh menyebabkan sensasi sesemut (tingling sensation) dan jika arus tersebut mencecah 75 MA, ia boleh menyebabkan pemfibrilan ventrikel (serangan jantung) yang boleh membawa maut. Perkara ini boleh terjadi kesan daripada pergerakan arus tersebut menerusi jantung. Jika seseorang itu terenjat, kebiasaannya sukar untuk mereka melepaskan punca renjatan tersebut kerana otot mereka mula mengecut dan tangan mereka akan menggenggam dengan lebih kuat.

Maka, buat individu yang menghadapi bencana banjir perlu lebih berwaspada agar kemalangan akibat daripada renjatan dapat dihindari.

Pastikan anda lakukan ini semasa atau selepas musim banjir untuk elak renjatan elektrik

renjatan elektrik

Berikut adalah merupakan antara langkah-langkah yang boleh dilaksanakan dalam memastikan diri anda selamat daripada terkena renjatan.

  1. Jangan melangkah masuk ke dalam bilik yang dimasuki air jika terdapat pelbagai jenis barangan elektrik, wayar dan alur keluar elektrik (electrical outlet).
  2. Jangan cuba untuk mematikan kuasa melalui kotak pemutus ketika anda sedang berdiri di dalam air. Dapatkan bantuan profesional untuk mematikan kuasa tersebut.
  3. Ketika anda sedang basah, rintangan elektrik pada permukaan tersebut menjadi rendah. Ini akan meningkatkan risiko untuk anda terkena renjatan. Maka, jangan sentuh sebarang perkakasan eletrik atau wayar pada waktu tersebut.
  4. Pastikan perkakasan elektrik berada pada jarak sekurang-kurangnya 10 kaki daripada permukaan yang basah. Jangan sesekali menggunakan peralatan tersebut ketika ia basah.
  5. Dapatkan bantuan pakar untuk memeriksa peralatan elektrik yang terkena air. Peralatan tersebut berkemungkinan perlu dibaiki atau ditukar supaya ia dapat berfungsi dengan baik.
  6. Sewaktu musim banjir, kebiasaannya, syarikat pembekal sumber tenaga elektrik akan mematikan punca kuasa untuk tujuan keselamatan. Pastikan anda mematikan suis yang terdapat pada kotak pemutus untuk mengelakkan pengaktifan secara mengejut kelak, sewaktu anda tidak bersedia untuk menghidupkan arus. Namun berbalik kepada langkah yang kedua, dapatkan bantuan profesional jika anda berada di dalam air.

Konklusi 

Banyak keputusan perlu dibuat terutamanya apabila berakhirnya musim banjir. Kebanyakan peralatan boleh rosak maka perlulah diingatkan kepada semua individu, untuk memindahkan barangan elektrik ke kawasan yang lebih tinggi pada fasa persediaan musim banjir untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Hati-hati Melancong Dengan Kereta Ketika Musim Banjir!

Jika anda sedang dalam perjalanan melancong dengan kereta dan kawasan tersebut banjir, apa yang anda perlu lakukan? Klik artikel untuk tahu selanjutnya.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Berita, Berita Tempatan 24/10/2019 . 3 minit bacaan

Macam Mana Nak Pastikan Kebersihan dan Keselamatan Makanan Ketika Banjir Melanda?

Akibat kesan banjir, sumber makanan akan menjadi lebih mudah tercemar. Oleh itu, bagaimana untuk menentukan bahawa sesuatu makanan itu selamat atau tidak?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 22/10/2019 . 2 minit bacaan

7 Perkara Perlu Elak Semasa Hujan Lebat & Ribut Petir!

Ada beberapa perkara yang kita perlu elak semasa ribut petir melanda. Nak tahu apa perkara tersebut? Jom baca artikel ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 22/10/2019 . 4 minit bacaan

Alamak, Banjir Dan Bekalan Elektrik Terputus! Apa Nak Buat Ni?

“Alahai, dahlah banjir, kena bergelap pulak sebab bekalan elektrik terputus, nak minta tolong siapa ni? Jadi apakah patut dilakukan? Lanjutkan Hello Doktor!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa

Artikel lain untuk anda

bencana alam

Bencana Alam Bukan Saja Musnahkan Alam & Harta Benda, Malah Juga Kesihatan, Jaga-jaga, Ya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 12/10/2020 . 3 minit bacaan
pentingkah-insurans-perjalanan-bercuti

Pentingkah Insurans Perjalanan Ketika Bercuti?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 17/12/2019 . 4 minit bacaan
banjir

Bencana Banjir Boleh Tingkatkan Kes Denggi?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 03/11/2019 . 2 minit bacaan
banjir

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum, Semasa dan Selepas Banjir?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 25/10/2019 . 2 minit bacaan