backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Renjatan Elektrik: Nasihat Bantuan Awal

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/10/2022

  Renjatan Elektrik: Nasihat Bantuan Awal

  Apa yang perlu dilakukan jika seseorang terkena kejutan elektrik? Ia mungkin tidak jelas, tetapi jika seseorang mengalami renjatan elektrik, mereka menghadapi bahaya yang serius. Ada beberapa langkah yang perlu dilakukan sebagai rawatan terkena renjatan elektrik. 

  Risiko kejutan elektrik berdasarkan jenis arus, ketinggian voltannya, bagaimana semasa mengalir melalui tubuh, kesihatan keseluruhan seseorang dan seberapa cepat seseorang itu dirawat.

  Kejutan elektrik boleh menyebabkan terbakar atau tidak boleh memberi tanda yang jelas pada kulit. Dalam mana-mana kes, arus elektrik melalui badan boleh menyebabkan kerosakan dalaman, penangkapan jantung atau kecederaan lain.

  Di bawah keadaan tertentu, walaupun sejumlah kecil elektrik boleh membawa maut.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info berkenaan Habit Sihat, anda boleh klik di sini.

  Rawatan terkena renjatan elektrik

  rawatan terkena renjatan elektrik

  Terdapat beberapa rawatan terkena renjatan elektrik:

  Langkah 1

  Jangan terus menyentuh orang cedera yang mengalami renjatan elektrik jika dia masih bersentuhan dengan arus elektrik, atau anda juga boleh menderita.

  Langkah 2

  Segera hubungi 999 atau nombor kecemasan setempat untuk mendapatkan bantuan segera sekiranya sumber elektrik adalah dawai atau kilat voltan tinggi. Jangan dekat dengan wayar voltan tinggi sehingga kuasa ditutup.

  Jauhinya sekurang-kurangnya 20 kaki (kira-kira 6 meter).

  Baca juga:

  Langkah 3 rawatan terkena renjatan elektrik

  rawatan terkena renjatan elektrik

  Pastikan orang yang mengalami kecederaan elektrik pada kedudukan yang betul melainkan dia berada dalam bahaya yang melampau. Langkah pertama ialah asingkannya daripada sumber tenaga elektrik secepat mungkin.

  Pendekatan terbaik untuk melakukan ini ialah mematikan sumbernya, sebagai contoh, dengan mencabut peranti atau dengan mematikan kuasa utama di fusebox (unit pengguna).

  Sekiranya ini tidak boleh dilakukan, cuba untuk menghilangkan sumber tenaga elektrik dengan menggunakan sesuatu yang diperbuat daripada bahan penebat, seperti kayu.

  Langkah 4

  Selepas mengasingkan mangsa daripada bekalan elektrik, jika mangsa tidak sedar segera menghubungi ambulans. Hanya mereka yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran asas harus menjalankan pertolongan cemas.

  Langkah 5 rawatan terkena renjatan elektrik

  rawatan terkena renjatan elektrik

  Apabila mangsa terjaga dan kelihatan semakin lebih baik, ia masih disyorkan untuk memantau keadaan mereka kerana kesan kejutan elektrik mungkin tidak begitu jelas.

  Dalam keadaan yang paling teruk, kejutan elektrik boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai electroporation, di mana sel dalam badan pecah, menyebabkan kematian tisu.

  Masalah lebih lanjut mungkin terdiri daripada luka terbakar yang mendalam, kerosakan otot, dan tulang patah.

  Langkah 6

  Gunakan RCD. Menggunakan RCD akan membantu melindungi anda daripada kejutan elektrik berbahaya. Walaupun bukan jaminan keselamatan yang lengkap, ia mengehadkan masa arus boleh mengalir melalui badan jika seseorang bersentuhan dengan sumber hidup elektrik.

  Kami sangat mencadangkan bahawa sesiapa yang menggunakan peranti elektrik di taman harus memastikan bahawa mereka dilindungi oleh RCD, sebaiknya satu dipasang di fusebox isi rumah utama.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/10/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan