What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Renjatan Elektrik: Nasihat Bantuan Awal

  Renjatan Elektrik: Nasihat Bantuan Awal

  Apa yang perlu dilakukan jika seseorang terkena kejutan elektrik? Ia mungkin tidak jelas, tetapi jika seseorang mengalami renjatan elektrik, mereka menghadapi bahaya yang serius. Risiko kejutan elektrik berdasarkan jenis arus, ketinggian voltannya, bagaimana semasa mengalir melalui tubuh, kesihatan keseluruhan seseorang dan seberapa cepat seseorang itu dirawat.

  Kejutan elektrik boleh menyebabkan terbakar atau tidak boleh memberi tanda yang jelas pada kulit. Dalam mana-mana kes, arus elektrik melalui badan boleh menyebabkan kerosakan dalaman, penangkapan jantung atau kecederaan lain. Di bawah keadaan tertentu, walaupun sejumlah kecil elektrik boleh membawa maut.

  Langkah bantuan kepada individu terkena renjatan elektrik:

  Terdapat beberapa nasihat bantuan untuk renjatan elektrik:

  Langkah 1

  Jangan terus menyentuh orang cedera yang mengalami renjatan elektrik jika dia masih bersentuhan dengan arus elektrik, atau anda juga boleh menderita.

  Langkah 2

  Segera hubungi 999 atau nombor kecemasan setempat untuk mendapatkan bantuan segera sekiranya sumber elektrik adalah dawai atau kilat voltan tinggi. Jangan dekat dengan wayar voltan tinggi sehingga kuasa ditutup. Jauhinya sekurang-kurangnya 20 kaki (kira-kira 6 meter).

  Langkah 3

  Pastikan orang yang mengalami kecederaan elektrik pada kedudukan yang betul melainkan dia berada dalam bahaya yang melampau. Langkah pertama ialah asingkannya daripada sumber tenaga elektrik secepat mungkin. Pendekatan terbaik untuk melakukan ini ialah mematikan sumbernya, sebagai contoh, dengan mencabut peranti atau dengan mematikan kuasa utama di fusebox (unit pengguna). Sekiranya ini tidak boleh dilakukan, cuba untuk menghilangkan sumber tenaga elektrik dengan menggunakan sesuatu yang diperbuat daripada bahan penebat, seperti kayu.

  Langkah 4

  Selepas mengasingkan mangsa daripada bekalan elektrik, jika mangsa tidak sedar segera menghubungi ambulans. Hanya mereka yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran asas harus menjalankan pertolongan cemas.

  Langkah 5

  Apabila mangsa terjaga dan kelihatan semakin lebih baik, ia masih disyorkan untuk memantau keadaan mereka kerana kesan kejutan elektrik mungkin tidak begitu jelas. Dalam keadaan yang paling teruk, kejutan elektrik boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai electroporation, di mana sel dalam badan pecah, menyebabkan kematian tisu. Masalah lebih lanjut mungkin terdiri daripada luka terbakar yang mendalam, kerosakan otot, dan tulang patah.

  Langkah 6

  Gunakan RCD. Menggunakan RCD akan membantu melindungi anda daripada kejutan elektrik berbahaya. Walaupun bukan jaminan keselamatan yang lengkap, ia mengehadkan masa arus boleh mengalir melalui badan jika seseorang bersentuhan dengan sumber hidup elektrik. Kami sangat mencadangkan bahawa sesiapa yang menggunakan peranti elektrik di taman harus memastikan bahawa mereka dilindungi oleh RCD, sebaiknya satu dipasang di fusebox isi rumah utama.

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Eletrical shock: First aid. http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-electrical-shock/basics/art-20056695 Accessed: 8 February, 2017

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 19/07/2019
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Next article: