Dalam Situasi Buruk: Berhati-hati dan Bertindak Secara Positif

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Perkara buruk yang berlaku kepada anda adalah lumrah kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Apa yang berlaku kepada anda tidak penting, tetapi sikap anda terhadap keadaan ini adalah lebih penting. Albert Ellis, seorang ahli psikologi Amerika, menyatakan bahawa cara seseorang berfikir dan bertindak balas kepada peristiwa-peristiwa ditentukan dengan sangat besar oleh pandangan dan pemikiran mereka tentang peristiwa, bukan peristiwa itu sendiri. Cuba kekal positif dan berhati-hati dengan 10 cara berikut, walaupun keadaan kelihatan buruk.

Luangkan lebih banyak masa dengan seseorang yang optimis

Kehidupan merangkumi banyak hubungan. Setiap hari, anda bertemu dan bercakap dengan banyak orang. Untuk kekal positif, anda harus mengelakkan seseorang yang sentiasa menjengkelkan anda dengan kemurungannya. Sebaliknya, anda mungkin suka menghabiskan lebih banyak masa dengan mereka yang percaya dan sering membuat anda tersenyum. Nasihat mereka atau pemikiran yang bersemangat dapat membantu meredakan kesedihan anda.

Fikirkan sejauh mana anda melangkah

Anda mungkin berurusan dengan kes yang sangat buruk sekarang, tetapi anda perlu memikirkan apa yang telah anda lalui dan belajar pada masa itu. Kesukaran membuatkan anda lebih kuat dan gagal adalah satu pelajaran praktikal. Anda juga boleh melihat pencapaian anda yang dapat mengatasi perasaan yang tidak baik.

Dapatkan pertolongan

Jika anda perlukan, jangan teragak-agak untuk menghubungi seseorang untuk mendapatkan bantuan dan nasihat. Ketahui bahawa selalunya ada seseorang di pihak anda yang benar-benar menyokong anda. Itu boleh menenangkan fikiran anda dan membawa anda kembali positif.

Mendalami perasaan anda

Walaupun kaedah ini berbunyi janggal, ia boleh membuatkan anda berasa baik. Anda harus membiarkan emosi sedih dan menangis dengan kuat jika anda mahu. Selepas itu, anda boleh mengurangkan beban di bahu dan keluar daripada keadaan negatif.

Baca secara meluas mengenai keadaan anda

Membaca cerita orang lain dengan situasi yang sama seperti anda adalah cara yang berguna untuk memberi anda lebih banyak harapan dan usaha untuk mengurangkan keletihan dan kemurungan. Saintis mengatakan bahawa bacaan boleh membantu melepaskan tekanan sehingga kira-kira 70%.

Dapatkan harapan positif sepanjang masa

Jika anda melihat segala-galanya dengan pandangan negatif, anda pastinya akan mendapat keputusan yang buruk pada akhirnya. Ini kerana pandangan anda boleh diganggu dengan harapan yang tidak menjanjikan. Oleh itu, anda harus berusaha untuk berharap dari awal lagi.

Dapatkan kesempurnaan daripada persepektif anda

Anda manusia, jadi anda tidak sempurna. Adalah difahami jika anda tidak dapat mengawal keadaan tertentu dalam kehidupan. Perkara yang paling penting ialah anda telah mencuba yang terbaik dan melakukan 100 peratus usaha untuk mengejar impian anda.

Abaikan penghakiman orang (judgemental)

Ramai orang di luar sana yang begitu biadap dan menghukum seseorang. Mereka ketawa terhadap kesakitan yang anda alami tetapi ini adalah hidup anda dan anda mempunyai pilihan untuk melupakannya atau tidak. Mereka tidak hidup dalam hidup anda dan mereka tidak boleh menghabiskan seluruh hidup mereka mentertawakan anda. Anda tidak boleh membuang masa anda, tenaga anda, dan juga air mata anda memikirkan penghakiman mereka.

Menilai keadaan buruk anda

Tanya diri anda beberapa soalan, termasuk “Apa yang berlaku kepada saya?” Dan “Apa yang menyebabkan kekecewaan ini?”. Kemudian kategorikan isu buruk yang anda alami dan lihat punca utama yang mencetuskannya. Anda boleh melawan emosi negatif anda dengan lebih mudah.

Pandang ke hadapan dengan bangga

Perkara paling menakutkan dalam hidup anda bukan kegagalan, tetapi pilihan anda untuk menyerah. Fikirkan tentang pengajaran yang anda dapat daripada masalah sebelumnya dan teruskannya, suatu hari nanti anda akan melihat kembali peristiwa ini dengan kebijaksanaan, kekuatan, dan keberanian anda.

Setiap isu membawa dua kesan, biasanya berdasarkan pandangan anda sendiri. Anda harus terus memaksimumkan kesedaran dan positiviti anda serta percaya bahawa perkara yang buruk dapat menjadi peristiwa berinspirasi yang menarik.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Tambah Kawan? Ikuti 10 Trick Psikologi Ini

  Terfikir untuk tambahkan kawan dalam lingkungan sosial anda? Cuba 10 trick psikologi yang kami sediakan ini, ia pasti membuatkan anda dikejar ramai orang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 14/01/2020 . 4 minit bacaan

  Ehem! Ini 7 Tanda Anda Tertarik Secara Seksual Dengan Seseorang, Tak Payah Sorok Memang Nampak!

  Setiap orang pasti pernah mengalami tekanan seksual terhadap seseorang. Ingin tahu lebih lanjut mengenai perkara ini? Jom baca artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/11/2019 . 4 minit bacaan

  Individu Narsisis Lebih Rintang Kemurungan – Kajian

  Menurut penilaian 3 kajian berbeza berkaitan dengan ciri-ciri personaliti, narsisis jenis grandiose didapati memiliki kekuatan mental yang lebih teguh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Keadaan Kekurangan, Diskriminasi Berlaku Lebih Cepat – Kajian

  Menurut kajian yang oleh Cornell University, diskriminasi dan tingkah laku bias lebih mudah berlaku apabila berada dalam keadaan kekurangan atau kegawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesihatan emosi

  Hari Toleransi Sedunia: Sejauh Manakah Anda Harus Bersabar Dengan Perilaku Toksik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  pakar psikiatri

  Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan
  menjadi ibu

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan