Eh..Lesung Pipit Belakang Badan. Tapi Ada Kaitan Dengan Genetik Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Selalu tengok individu dengan lesung pipit ni nampak comel je. Tetapi pernah dengar tak pasal lesung pipit belakang badan? Haaa…jom ketahui lebih lanjut mengenainya dalam perkongsian artikel ini.

Lesung Pipit Belakang Badan

Lesung pipit belakang badan atau back dimples adalah satu lekukan pada bahagian bawah belakang badan anda. Lekukan ini berada di atas sendi berhampiran pelvis dan antara tulang belakang serta di atas bahagian pinggul anda. Ia wujud apabila ligamen pendek yang melekat pada tulang belakang iliac – iaitu bahagian pinggir luar tulang iliac – serta kulit anda. 

Back dimples ini juga turut dikenali dengan nama dimples of Venus (lesung pipit Venus) yang berasal dari Venus, dewi kecantikan Romawi. Ia bukanlah satu nama formal, tetapi istilah ini digunapakai dalam komuniti perubatan. 

Lesung pipit belakang badan ini lebih kerap berlaku kepada individu wanita. Ia tidak akan terjadi melalui senaman, kerana tiada otot yang boleh dibentuk pada bahagian tersebut. Walau bagaimanapun, kehilangan berat badan boleh menampakkan back dimples lebih jelas kelihatan. 

Genetik atau tidak?

Dimples of Venus dikatakan wujud disebabkan faktor genetik. Walau bagaimanapun, tiada bukti konkrit untuk mengesahkan mengenai hal ini. Terdapat sedikit kajian yang dilakukan mengenai isu ini, tetapi para penyelidik masih belum dapat memastikan genetik apa yang mungkin berkaitan dengan back dimples ini. 

Namun, terdapat bukti yang menunjukkan bahawa back dimples mungkin mempunyai sifat genetik dominan. 

Fakta atau mitos 

Banyak mitos yang mengatakan bahawa lesung pipit belakang badan ini memberikan kelebihan kepada aspek kehidupan seks individu yang memilikinya. Antara contoh mitosnya adalah berkaitan orgasma

Ada yang mempercayai individu wanita yang mempunyai back dimples ini akan mengalami orgasma lebih mudah. Ini kerana lesung pipit belakang badan ini dikatakan sebagai tanda peredaran yang baik pada bahagian pelvis.

Malahan terdapat mitos yang mengatakan, individu dengan dimples of Venus, khususnya individu wanita, boleh mencapai orgasma mudah apabila pasangan menekan lekukan tersebut. Betul ke semudah itu?

Malangnya tiada sebarang penyelidikan untuk mengesahkan mengenainya. Back dimples ini wujud disebabkan ligamen yang melekatkan tulang kepada kulit. Ia langsung tidak mempunyai kaitan dengan peredaran darah di bahagian tersebut.

Cuma apa yang boleh dikatakan, kebanyakan individu lelaki mendapati kewujudan dimples of Venus membuatkan individu wanita yang mempunyainya tampak lebih menarik.

Akhir kata

Mempunyai lesung pipit belakang badan ini adalah seperti satu ‘aksesori tambahan’ kepada badan anda. Ia wujud kerana ligamen pendek yang menghubungkan pelvis kepada kulit dan tidak mempunyai kaitan dengan orgasma. 

Namun tiada apa yang perlu dibimbangkan kerana ia langsung tidak mendatangkan sebarang implikasi kepada kesihatan. Jadi jika anda mempunyainya, berbanggalah kerana ia membuatkan anda tampak lebih menarik dan unik!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga: