Zakar Terlalu Besar? Relax, Lakukan 4 Cara Ini Agar Dapat Enjoy Seks!!!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/11/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Johan adalah seorang lelaki berusia lingkungan 40-an yang berjaya dalam kerjaya dan memiliki raut wajah yang agak tampan. Namun, dia masih belum bersedia mendirikan rumah tangga kerana terdapat satu kebimbangan yang sering menghantui fikirannya kerana dia mempunyai zakar yang besar!

Walaupun ia kedengaran seperti sesuatu yang seharusnya dibanggakan oleh mana-mana lelaki, dia risau jika itu akan menyebabkannya tidak mampu menjalani kehidupan seks yang normal apabila berkahwin kelak. Mengikut logik akal, kebimbangannya ini ada sebabnya juga bukan?

Rasanya, bukan Johan seorang sahaja yang mengalami masalah ini. Akan tetapi, ia tidak sepatutnya menjadi satu kerisauan sehingga anda jadi takut untuk berkahwin. Sebenarnya, ada cara lelaki dengan zakar besar boleh menikmati seks! Jom sama-sama kita ikuti artikel kalau ingin tahu caranya. 

Apa saiz zakar yang normal? 

kesilapan seks lelaki

Sebelum pergi dengan lebih mendalam lagi, wajarlah untuk kita tahu mengenai saiz alat kemaluan lelaki yang normal terlebih dahulu.

Ini adalah fakta yang menarik untuk anda. Tahukah anda bahawa saiz alat kemaluan lelaki yang normal adalah 5.2 inci panjang dan 4.6 inci diameter apabila mengalami ereksi ? Ini adalah menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2015 terhadap kira-kira 15,000 lelaki.

Akan tetapi, kita perlu tahu bahawa manusia terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik lantas membezakan fizikal kita secara lahiriahnya. Jadi, ukuran ini sebenarnya tidak boleh digunakan sebagai penanda saiz alat kemaluan yang normal atau tidak.

Sebenarnya, anda sendiri boleh menentukan sama ada saiz alat kemaluan anda terlalu besar, normal atau terlalu kecil. Pun begitu, tiada apa yang perlu anda risaukan dengan saiz kerana walau apapun saiz zakar anda, pasti ada cara untuk menikmati seks bersama pasangan.

Bagaimana lelaki dengan zakar besar boleh menikmati seks?

zakar

Menurut Dr Jennifer Landa, pakar kesihatan seksual yang berpangkalan di BodyLogicMD, Orlanda Florida, lelaki yang mempunyai alat kemaluan yang besar juga boleh menikmati seks yang sihat dan sejahtera. Berikut merupakan rahsianya:

#1. Lebihkan masa untuk adegan ringan-ringan

Perbuatan seperti berpeluk, bercium, bersentuhan atau seks oral akan membuat pasangan wanita anda lebih terangsang sekali gus ‘membasahkan’ faraj mereka.

Dengan ini, penetrasi akan lebih mudah dilakukan kelak meskipun saiz alat kemaluan anda terlalu besar. Jadi, ajak pasangan anda untuk bermanja-manja sebelum hidangan utama.

#2. Gunakan alat pelincir ketika bersenggama

Seperti mana yang kita semua tahu, zakar yang terlalu besar akan menyebabkan kesukaran ketika proses penetrasi walaupun faraj pasangan anda sudah basah sepenuhnya.

Jadi, penggunaan alat pelincir sangat membantu. Anda boleh gunakan alat pelincir yang diperbuat dari bahan alami seperti minyak kelapa untuk mendapatkan aura yang semula jadi.

#3. Pastikan saiz kondom sesuai dengan zakar

Lelaki yang mempunyai alat kemaluan bersaiz besar perlu tahu saiz kondom anda. Anda sudah pasti tidak mahu zakar anda berasa ‘tercekik’ akibat saiz kondom yang terlalu ketat bukan?

Jadi, sila pilih saiz kondom yang sesuai agar ia tidak mudah koyak atau bocor ketika proses penetrasi anda dan pasangan sedang giat berlangsung ya!

#4. Lakukan posisi seks yang tidak memberi tekanan

Apa maksudnya? Sebagai lelaki dengan saiz alat kemaluan yang besar, anda dan pasangan perlu melakukan posisi seks yang tidak memberi tekanan kepada wanita. Apa yang boleh dibuat adalah biarkan pasangan wanita anda yang mengawal proses penetrasi. Antara posisi yang sesuai untuk dilakukan adalah:

  • Woman on top
  • Reverse cowgirl

Pun begitu, ia tidak bermakna anda dan pasangan tidak boleh melakukan posisi lain seperti missionary, spooning, doggy style dan lain-lain.

Cuma, anda mungkin perlu lebih ‘lembut’ dalam melakukan penetrasi agar pasangan anda tidak terlalu tertekan dengan tusukan padu dari alat kemaluan anda yang bersaiz besar.

Jangan bimbang, kalian masih boleh buat seks!

Dalam erti kata lain, Johan dan lelaki lain yang mempunyai zakar bersaiz besar tidak perlu terlalu bimbang dengannya sehingga menangguhkan niat anda untuk berkahwin dan melakukan hubungan seks.

Sebaliknya, anda perlu bersyukur dengan apa yang anda ada. Cuma, jangan terlalu berbangga sehingga terlupa untuk berlembut dengan pasangan ketika berasmara pula nanti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ladies, Pernah Tak Alami Bibir Faraj Membengkak? 5 Kondisi Ini Boleh Jadi Penyebabnya

Faraj merupakan bahagian tubuh utama wanita yang mempunyai fungsi unik tersendiri. Namun, kondisi vulva bengkak boleh berlaku pada sesetengah individu.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 20/11/2020 . 3 minit bacaan

Hubungan Intim Bersama Pasangan Boleh Tingkatkan Kesihatan Jantung Anda, Betul Ke?

Ada individu yang bertanya, adakah terdapat manfaat seks untuk kesihatan jantung? Dan, berbahaya ke untuk melakukan seks jika mempunyai penyakit jantung?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 19/11/2020 . 3 minit bacaan

Saiz Zakar Penting Untuk Wanita Pilih Pasangan Hidup? Jangan Terkejut Dengan Jawapan Ini

Soalan yang sering menimbulkan banyak kontroversi; “Adakah saiz penis merupakan faktor penting bagi wanita dalam kriteria pasangan hidup?”. Jawapannya...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 17/11/2020 . 3 minit bacaan

Selalu Mengalami Keputihan Berwarna Coklat Sebelum Haid, Ini Petanda Kanser Serviks?

Pernah mengalami keputihan berwarna coklat apabila apabila hampir dengan hari haid? Jika ya, anda mungkin tertanya-tanya sama ada ia normal atau sebaliknya.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 13/11/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

hubungan seksual

Mudah Saja Nak Dapatkan Prostat Yang Sihat, Salah Satunya Kena Banyak Minum Kopi- Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
bulu alat kemaluan

Jangan Biarkan Alat Sulit Seperti Hutan Belantara, Ini 5 Kaedah Buang Bulu Bawah, Elak Rengsa

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
seks dan teknologi

Kehidupan Seks Terjejas Dengan Adanya Teknologi? Apa Kesannya Pada Hubungan Intim?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 24/11/2020 . 3 minit bacaan
jangkitan kulat

Ibu Hamil, Jangan Ambil Mudah Jika Ada Jangkitan Kulat Pada Faraj! BAHAYA Kepada Bayi

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 24/11/2020 . 3 minit bacaan