Zakar Terlalu Besar? Jangan Risau, Ini 4 Cara Betul Untuk Kalian Enjoy Seks!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Johan adalah seorang lelaki berusia lingkungan 40-an yang berjaya dalam kerjaya dan memiliki raut wajah yang agak tampan. Namun, dia masih belum bersedia mendirikan rumah tangga kerana terdapat satu kebimbangan yang sering menghantui fikirannya kerana dia mempunyai zakar yang besar!

Walaupun ia kedengaran seperti sesuatu yang seharusnya dibanggakan oleh mana-mana lelaki, dia risau jika itu akan menyebabkannya tidak mampu menjalani kehidupan seks yang normal apabila berkahwin kelak. Mengikut logik akal, kebimbangannya ini ada sebabnya juga bukan?

Rasanya, bukan Johan seorang sahaja yang mengalami masalah ini. Akan tetapi, ia tidak sepatutnya menjadi satu kerisauan sehingga anda jadi takut untuk berkahwin. Sebenarnya, ada cara lelaki dengan zakar besar boleh menikmati seks! Jom sama-sama kita ikuti artikel kalau ingin tahu caranya. 

Apa saiz zakar yang normal? 

zakar

Sebelum pergi dengan lebih mendalam lagi, wajarlah untuk kita tahu mengenai saiz alat kemaluan lelaki yang normal terlebih dahulu.

Ini adalah fakta yang menarik untuk anda. Tahukah anda bahawa saiz alat kemaluan lelaki yang normal adalah 5.2 inci panjang dan 4.6 inci diameter apabila mengalami ereksi ? Ini adalah menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2015 terhadap kira-kira 15,000 lelaki.

Akan tetapi, kita perlu tahu bahawa manusia terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik lantas membezakan fizikal kita secara lahiriahnya. Jadi, ukuran ini sebenarnya tidak boleh digunakan sebagai penanda saiz alat kemaluan yang normal atau tidak.

Sebenarnya, anda sendiri boleh menentukan sama ada saiz alat kemaluan anda terlalu besar, normal atau terlalu kecil. Pun begitu, tiada apa yang perlu anda risaukan dengan saiz kerana walau apapun saiz zakar anda, pasti ada cara untuk menikmati seks bersama pasangan.

Bagaimana lelaki dengan zakar besar boleh menikmati seks?

kesilapan seks lelaki

Menurut Dr Jennifer Landa, pakar kesihatan seksual yang berpangkalan di BodyLogicMD, Orlanda Florida, lelaki yang mempunyai alat kemaluan yang besar juga boleh menikmati seks yang sihat dan sejahtera. Berikut merupakan rahsianya:

#1. Lebihkan masa untuk adegan ringan-ringan

Perbuatan seperti berpeluk, bercium, bersentuhan atau seks oral akan membuat pasangan wanita anda lebih terangsang sekali gus ‘membasahkan’ faraj mereka.

Dengan ini, penetrasi akan lebih mudah dilakukan kelak meskipun saiz alat kemaluan anda terlalu besar. Jadi, ajak pasangan anda untuk bermanja-manja sebelum hidangan utama.

#2. Gunakan alat pelincir ketika bersenggama

Seperti mana yang kita semua tahu, zakar yang terlalu besar akan menyebabkan kesukaran ketika proses penetrasi walaupun faraj pasangan anda sudah basah sepenuhnya.

Jadi, penggunaan alat pelincir sangat membantu. Anda boleh gunakan alat pelincir yang diperbuat dari bahan alami seperti minyak kelapa untuk mendapatkan aura yang semula jadi.

#3. Pastikan saiz kondom sesuai dengan zakar

Lelaki yang mempunyai alat kemaluan bersaiz besar perlu tahu saiz kondom anda. Anda sudah pasti tidak mahu zakar anda berasa ‘tercekik’ akibat saiz kondom yang terlalu ketat bukan?

Jadi, sila pilih saiz kondom yang sesuai agar ia tidak mudah koyak atau bocor ketika proses penetrasi anda dan pasangan sedang giat berlangsung ya!

#4. Lakukan posisi seks yang tidak memberi tekanan

Apa maksudnya? Sebagai lelaki dengan saiz alat kemaluan yang besar, anda dan pasangan perlu melakukan posisi seks yang tidak memberi tekanan kepada wanita. Apa yang boleh dibuat adalah biarkan pasangan wanita anda yang mengawal proses penetrasi. Antara posisi yang sesuai untuk dilakukan adalah:

 • Woman on top
 • Reverse cowgirl

Pun begitu, ia tidak bermakna anda dan pasangan tidak boleh melakukan posisi lain seperti missionary, spooning, doggy style dan lain-lain.

Cuma, anda mungkin perlu lebih ‘lembut’ dalam melakukan penetrasi agar pasangan anda tidak terlalu tertekan dengan tusukan padu dari alat kemaluan anda yang bersaiz besar.

Jangan bimbang, kalian masih boleh buat seks!

Dalam erti kata lain, Johan dan lelaki lain yang mempunyai zakar bersaiz besar tidak perlu terlalu bimbang dengannya sehingga menangguhkan niat anda untuk berkahwin dan melakukan hubungan seks.

Sebaliknya, anda perlu bersyukur dengan apa yang anda ada. Cuma, jangan terlalu berbangga sehingga terlupa untuk berlembut dengan pasangan ketika berasmara pula nanti.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sedang Hangat Beraksi, Tiba-tiba Sakit Kepala Berdenyut? Ini Sebab Mengapa Ia Berlaku!

  Ada sesetengah individu yang mengalami sakit kepala berdenyut akibat aktiviti seks. Apakah sebab ia berlaku agaknya? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Masalah Neurologikal 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Nafsu Seksual Wanita Terjejas Angkara Prosedur Ikat Rahim? Usah Risau, Ini 9 Perkara Kena Tahu

  Sesetengah wanita memilih ikat peranakan kerana tidak mahu hamil lagi. Tapi ada yang mengatakan ia boleh menjejaskan keinginan seksual, adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Meruang Masa Mengandung, Boleh Ke? 5 Sebab Ini Akan Buat Anda Berfikir 2x Sebelum Lakukannya

  Nak douching atau meruang ketika hamil? Jika ya, 5 masalah kesihatan selepas meruang ini, mungkin membuatkan anda menimbang semula keputusan itu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?

  Ada kajian yang kata wanita 40an lebih aktif & puas secara seksual. Adakah ia benar atau tidak? Jom ikuti artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan seks mengecewakan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  masalah zakar

  Zakar Memang TIADA Tulang, Tapi Kes Lelaki Berumur 63 Tahun Ini Tunjuk Sebaliknya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/09/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu herpes

  Tahan Nafsu Jika Terjangkiti Herpes, Boleh Ke Bersama Dengan Pasangan? Ini Jawapan Pakar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit klamidia

  Benarkah Jangkitan Klamidia Boleh Jadi Punca Kepada MATI PUCUK? Ini Jawapannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan