6 Kesilapan Seks Encik Suami Selalu Buat Sampai Isteri Kecewa! #4 WAJIB Dielak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sebagai kaum Adam, kita haruslah menjadi ketua bagi setiap hal dalam rumah tangga termasuklah ketika beraksi di kamar tidur. Namun, kadangkala lelaki juga pasti akan melakukan kesilapan seks sekali gus menyebabkan aktiviti seksual bersama pasangan menjadi kurang memberangsangkan.

Ingin tahu apakah kesilapan seks yang biasa dilakukan oleh lelaki? Jom kita sama-sama ikuti artikel ini dengan lebih mendalam lagi!

Kesilapan seks yang biasa dilakukan lelaki!

seks

#1. Menyangka hubungan intim hanya bermula di kamar tidur

Menurut Ian Kerner, Pakar Terapi Seks, seorang lelaki boleh turn on dalam masa sekelip mata sahaja, namun ini bukan satu kebiasaan bagi seorang wanita.

Disebabkan itu, kaum Adam sering menyangka bahawa seks hanya bermula di kamar tidur. Pun begitu, ia adalah satu kesilapan yang wajar dielakkan.

Sebaliknya, perbuatan foreplay seperti berpelukan, berciuman, berpegangan tangan perlulah dilakukan dengan lebih awal. Mungkin ketika kalian sedang menonton televisyen di ruang tamu? Atau ketika kalian sedang bersama-sama mencuci pinggan-mangkuk di dapur?

#2. Sudah tahu semuanya tentang isteri

Sudah lumrah sifat seorang lelaki, ego memang sukar untuk diketepikan. Disebabkan itu, ramai lelaki yang menyangka segala tentang isteri telah diketahui.

Pun begitu, makin ramai wanita yang melakukan orgasma palsu kerana tidak mahu pasangan mereka berkecil hati. Puncanya, adalah kerana lelaki tidak mahu atau tidak peduli untuk bertanya.

Sebaiknya, encik suami wajarlah bersikap terbuka, berkomunikasi dan berkompromi dengan isteri berkenaan hubungan seks kalian di ranjang. Jangan berdegil dan berasa diri anda sudah terlalu pakar kerana telah berkahwin bertahun-tahun.

#3. Tidak mempunyai perancangan alternatif

“Jangan sesekali kalian sangka jika ia berkesan sekali, ia akan berkesan untuk waktu yang lain juga”, jelas Pakar Terapi Seks, Sari Cooper. Apa maksudnya?

Kebanyakan lelaki akan berpegang teguh kepada pendiriannya ketika melakukan hubungan intim yakni gemar melakukan posisi seks dan lokasi seks yang sama sahaja setiap kali.

Ini adalah tidak wajar kerana wanita juga sangat menghargai variasi dalam hubungan seks. Oleh itu, perancangan alternatif perlu ada untuk menghangatkan lagi keintiman kalian!

hubungan intim

#4. Menyangka penetrasi akan membuat pasangan klimaks ketika seks

Wahai lelaki, ini adalah kesilapan seks yang selalu dilakukan oleh kalian tanpa sedar.

Tahukah anda, 80% wanita tidak akan mampu mencapai orgasma jika hanya bersandarkan kepada penetrasi zakar ke dalam faraj semata-mata?

Oleh itu, sila betulkan kesilapan ini dan mula melakukan foreplay menggunakan alat permainan seks untuk memastikan pasangan sudah terangsang sebelum hidangan utama bermula!

Menurut Pakar Psikologi, Lonnie Barbach, si suami perlu membantu isteri dengan merangsang tubuh badan mereka pada faraj dan payudara khususnya sebelum memasukkan alat kemaluan kalian. Ini akan membantu mereka mencapai orgasma dengan lebih mudah kelak.

#5. Menyangka seks cuma bergantung kepada prestasinya semata-mata

Hakikatnya, kehangatan seks mungkin boleh terjejas sekiranya kaum Adam hanya merisaukan tentang kebolehan ereksi dan ejakulasi mereka semata-mata.

Ini kerana ia akan membuat fokus seorang lelaki itu tertumpu kepada dirinya seorang lantas melupakan kemahuan atau keperluan pasangannya.

Ini adalah tidak wajar dilakukan. Sekiranya suami mengalami masalah kemampuan seks, sila beritahu pasangan anda agar jalan penyelesaian dapat difikirkan berdua.

Mungkin dengan bersikap terbuka, isteri anda akan dapat memahami? Jadi, jangan sesekali menyangka anda seorang adalah watak penting dalam projek malam hari kalian ini. Dapatkan pandangan dan bantuan dari pasangan anda juga!

#6. Hanya merangsang faraj dan bukannya klitoris

Wahai kaum Adam, ketahuilah bahawa anatomi tubuh badan seorang wanita dengan lelaki adalah berbeza. Jikalau anda boleh turn on dengan mudah hanya dengan rangsangan zakar, tapi ia tidak sama untuk wanita.

Ini kerana rangsangan pada faraj mereka sahaja adalah tidak mencukupi. Oleh itu, suami perlu belajar untuk merangsang bahagian g-spot isteri terutamanya pada klitoris.

Ketahuilah bahawa sentuhan pada bahagian luar faraj sahaja tidak akan merangsang wanita secara total. Maka, tumpukanlah pada klitorisnya juga.

Encik suami, sila elakkan kesilapan seks ini!

kesilapan seks lelaki

Sekarang, kita semua sudah tahu kesilapan seks yang biasa dilakukan oleh lelaki. Maka, ambil iktibar dan sila elakkan daripada melakukan sebarang kesilapan seks lelaki biasa lakukan seperti yang dinyatakan ini.

Dengan ini, sudah tentu hubungan intim kalian juga mampu menjadi lebih hangat bukan? Kesannya, kalian akan mendapat kehidupan seks yang lebih sihat dan sejahtera!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

Kenapa keinginan seks atau libido wanita hamil ada naik turunnya semasa tempoh kehamilan? 5 perkara ini mungkin punca utamanya yang tidak anda ketahui.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 16/10/2020 . 3 minit bacaan

Tiub Fallopio Tersumbat? Usah Risau, Ini Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan Hanya Di Rumah

Dalam sistem pembiakan seseorang wanita, tiub fallopio adalah tempat berlakunya persenyawaan di mana sperma akan cuba memasuki sel telur.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/10/2020 . 3 minit bacaan

Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

Rasanya ramai yang tahu kita tidak digalakkan buat seks semasa haid tanpa tahu sebabnya bukan? Jom sama-sama ikuti artikel ini dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

Nak Hamil Kena Tahu Bila Waktu Subur, Tapi Tahu Tak Tanda Subur Setiap Wanita Berbeza?

Tanda-tanda ovulasi wanita mungkin berbeza bagi setiap individu, ada juga yang tidak mengalami sebarang gejala ketika ia berlaku.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Kehamilan, Rancang Kehamilan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

suami isteri

Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
penyakit gonorea

Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
penyakit radang pelvik

Malu Nak Jumpa Doktor, Penyakit Radang Pelvik Boleh Sembuh Sendiri Tanpa Rawatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
masalah kesuburan wanita

Tak Tahu Sudah Lepas Waktu Subur Atau Belum? Kenal Pasti 5 Tanda Ovulasi TIDAK Berlaku

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan