Gemuk Selepas Berkahwin? Ini 6 Punca SEBENAR Yang Anda Perlu Tahu & Elak!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Setiap individu mengidamkan untuk memiliki bentuk badan yang menarik walaupun selepas berkahwin terutamanya buat yang bergelar wanita. Pun begitu, sangat ramai orang yang kita kenal akan menjadi gemuk selepas berkahwin. Adakah ia sesuatu yang boleh dianggap normal?

Sudah menjadi norma masyarakat kita, pertambahan berat badan seringkali dikaitkan dengan kebahagiaan. Namun, tidak wajar untuk kita menggunakan alasan bahagia sebagai punca berat badan bertambah selepas berkahwin. Jadi, sama-sama kita ikuti artikel ini untuk mengetahui punca sebenarnya!

Punca sebenar gemuk selepas berkahwin

gemuk

Ramai mengatakan berat badan akan bertambah selepas berkahwin kerana bahagia bersama pasangan melayari bahtera rumahtangga. Ya, pernyataan ini mungkin ada benarnya. Namun begitu, terdapat punca yang lebih spesifik dan dapat dijelaskan oleh sains. Berikut merupakan punca gemuk selepas berkahwin yang sebenar:

#1. Tiada masa untuk aktiviti fizikal

Semasa zaman bujang, anda mungkin masih memiliki masa senggang yang boleh digunakan untuk aktiviti fizikal seperti bersenam atau bersukan. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan perut menjadi puncit dan badan menjadi gemuk agar saham anda tidak jatuh.

Selepas berkahwin, masa senggang ini tidak lagi digunakan untuk aktiviti fizikal kerana anda mungkin sibuk menghabiskan masa dengan pasangan melakukan aktiviti yang selalu dilakukan oleh pasangan yang sedang mabuk cinta seperti menonton wayang, bersiar-siar di taman bunga bahkan makan di restoran yang romantis.

Sebaiknya, anda dan pasangan perlu menyeimbangkan kehidupan romantis anda dengan aktiviti fizikal agar rumahtangga kekal bahagia dan sihat!

#2. Emosi tidak stabil

Dalam kehidupan berumahtangga, pasangan tidak akan dapat lari daripada pelbagai jenis konflik dan masalah. Daripada konflik dan masalah itu kemudiannya akan lahir pelbagai emosi yang negatif antaranya stres, cemburu, dan kecewa sekali gus menyebabkan pemakanan tidak dijaga.

Kebanyakan individu terutamanya wanita cenderung untuk makan bagi mengubati perasaan mereka yang sedang terluka. Ini hanya akan menjejaskan berat dan bentuk badan mereka sekaligus menyebabkan pasangan mula hilang minat untuk bersama anda.

Disebabkan itu, proses ini akan berulang selagi anda masih tidak menyedari kelakuan itu akan menyebabkan kerugian kepada anda dan pasangan. Kesannya, anda berisiko untuk menajdi gemuk.

#3. Kehamilan buat suami isteri gemuk bersama

Ini merupakan punca yang sukar untuk dielakkan kerana setiap pasangan mendambakan cahaya mata yang comel untuk memeriahkan rumahtangga mereka. Ketika hamil, kebanyakan wanita cenderung untuk mempunyai selera yang tinggi atau mengidam makanan yang pelik-pelik dan tidak bernutrisi.

Bukan sahaja wanita, lelaki juga akan lebih kerap makan untuk menghabiskan makanan yang tidak dapat dihabiskan oleh isterinya lalu menyebabkan kedua-dua mereka mengalami pertambahan berat badan. Dalam erti kata yang lebih mudah, kehamilan boleh mengakibat anda dan pasangan menjadi gemuk bersama.

gemuk

#4. Tidak suka akan pembaziran

Kos sara hidup kini sangat tinggi dan pembaziran adalah sesuatu yang sangat perlu dielakkan. Kebanyakan individu yang sudah berkeluarga sama ada sudah mempunyai anak atau belum sangat benci akan pembaziran.

Ini seterusnya menyebabkan mereka saling menghabiskan makanan sesama ahli keluarga mereka. Akibatnya, berat badan dalam kalangan ahli keluarga terutamanya ibu dan bapa akan menjadi gemuk.

#5. Isteri ingin memenuhi selera suami

“Ambil hati suami, mula dari perutnya”. Ungkapan ini seringkali diujarkan untuk memberi pesanan kepada isteri agar sentiasa memenuhi selera suami agar kebahagiaan dapat dicapai.

Disebabkan itu, para isteri gemar memasak pelbagai jenis hidangan demi memenuhi selera suami mereka begitu juga sebaliknya. Akibatnya, berat badan pasangan suami dan juga isteri akan mula bertambah.

#6. Keselesaan dan kepastian buat badan menjadi gemuk

Sebelum berkahwin, kebanyakan individu terutamanya wanita sangat mementingkan bentuk badan mereka dalam usaha menarik perhatian bakal pasangan mereka.

Namun begitu, semua ini akan berubah selepas berkahwin kerana mereka sudah mula berasa selesa dan pasti dengan kedudukan mereka yang sudah tidak akan terancam.

Ini membuatkan mereka semakin malas untuk kelihatan menarik di hadapan pasangan bahkan mula makan tanpa sebarang had kerana mereka tidak lagi peduli akan berat badan mereka.

Konklusi

Kesimpulannya, isu pertambahan berat badan atau gemuk selepas perkahwinan sebenarnya merupakan isu yang sangat perlu diberi perhatian yang lebih khusus.

Ini kerana berat badan yang tidak ideal bukan sahaja akan menyebabkan anda tidak lagi kelihatan menarik di hadapan pasangan, ia juga akan menyumbang kepada pelbagai kondisi kesihatan seperti obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi dan lain-lain lagi.

Sebaiknya, sentiasa peka dan waspada terhadap berat badan anda walaupun selepas berkahwin bagi menjamin hidup yang lebih sihat dan sejahtera.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Tahukah anda, kanak-kanak yang minum susu penuh krim kurang berpotensi mengalami obesiti berbanding kanak-kanak yang minum susu rendah lemak! Ini buktinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hilangkan Dagu Berlapis, Nak Jawline On Point? Ini 6 Senaman Yang Boleh Diamalkan!

  Sesetengah wanita sangat khuatir akan penampilan diri seperti muka yang bulat, dagu berlapis dan tubuh badan yang berisi. Ini cara atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?

  Ada kajian yang kata wanita 40an lebih aktif & puas secara seksual. Adakah ia benar atau tidak? Jom ikuti artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Seorang Yang Aktif Berhubungan Seksual? Jangan Sorokkan Ia Daripada Doktor Ya!

  Ramai individu yang menyorokkan hubungan kelamin suami isteri daripada doktor mereka. Ini adalah sesuatu yang tidak bagus. Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tip hubungan seks

  Kepuasan Seks Kian Menurun? Mungkin Ini Masanya Untuk Cuba 2 Teknik Mustahak Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  4 Kitaran Tindak Balas Seksual Yang Kita Semua Mungkin Tidak Tahu Jika Belum Baca Ini!

  4 Kitaran Tindak Balas Seksual Yang Kita Semua Mungkin Tidak Tahu Jika Belum Baca Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan seks mengecewakan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu herpes

  Tahan Nafsu Jika Terjangkiti Herpes, Boleh Ke Bersama Dengan Pasangan? Ini Jawapan Pakar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan