Probiotik Atasi Masalah Perut Buncit?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Berdiet sudah, bersenam pun dah buat, macam-macam cara sudah dilakukan, tapi perut masih tetap buncit, macam mana ni? Pastinya masalah ini menjadi antara isu yang sering bermain di fikiran.

Lawan perut buncit dengan probiotik

Bagi yang berdepan dengan masalah perut buncit ini, terdapat satu kajian yang menyarankan pengambilan probiotik boleh membantu mengurangkan berat badan. Dikatakan mikroorganisma hidup yang terdapat dalam probiotik boleh membantu meningkatkan ‘bakteria baik dalam usus. Keadaan ini sekali gus membawa kepada pengurangan berat badan yang lebih baik. 

Kajian melibatkan 54 individu kanak-kanak berusia antara 6 hingga 14 tahun dengan masalah obesiti ini dilakukan oleh penyelidik daripada Fuzhou Children’s Hospital di China. Dalam kajian ini, setiap kanak-kanak diberikan suplemen, senaman dan pelan diet pemakanan.

Daripada 54 individu kanak-kanak terlibat dalam kajian yang berjalan selama 12 minggu ini; 30 individu dipilih secara rawak untuk mengambil pil probiotik, dan baki 24 individu dalam kumpulan plasebo. 

Berat badan berkurang

Menurut Ketua Penyelidikan Profesor Rui-Min Chen, kanak-kanak yang terlibat dalam kajian ini turut dianalisis dari aspek ukuran berat badan dan kesihatan metabolik mereka. Dan keputusan menunjukkan mereka yang mengambil pil probiotik kehilangan berat lebih tinggi berbanding tidak mengambilnya.

Lebih menarik lagi, kanak-kanak dalam kumpulan probiotik juga mempunyai tahap kesihatan metabolik lebih baik. Ia diukur melalui tahap gula dalam darah dan rintangan protein. Keadaan ini dapat membantu kanak-kanak mengurangkan risiko masalah berkaitan obesiti seperti diabetes jenis dua dan penyakit berkaitan jantung.

Profesor Chen menjelaskan lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk mengesahkan penemuan ini. Ini kerana kajian yang dilakukan setakat ini adalah melibatkan kumpulan kecil dan terhad kepada kawasan Fujian. Pasukan saintis ini merancang untuk melakukan ujian dengan lebih meluas bagi menganalisis bagaimana probiotik dapat berfungsi untuk mengubah usus. 

Terlalu samar

Terdapat pengkritik yang mengatakan ia adalah terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan bahawa probiotik memberikan kesan untuk mengurangkan berat memandangkan kajian yang dilakukan itu belum diterbitkan di dalam jurnal. Malah kajian tersebut tidak dikaji semula.

Bagi profesor mikrobiologi makanan di University of Reading, Glenn Gibson, “Probiotik yang digunakan dalam kajian tidak digambarkan dengan baik dan khusus. Hanya dinyatakan spesies sahaja.

“Tiada dos penggunaan probiotik dan jenis plasebo yang digunakan tidak dinyatakan. Nampak seperti tiada faecal microbiology yang dilakukan dalam kajian ini. Sedangkan ia adalah penting jika penyelidik mahu menyarankan mengenai kesan probiotik,” ujar Gibson. 

Probiotik secara umumnya boleh membantu meningkatkan kuantiti kepelbagaian bakteria di dalam usus, menjaga sistem pencernaan untuk berfungsi dengan lebih cekap. Ia adalah berbeza dengan prebiotik, di mana prebiotik berfungsi untuk membantu memberikan bakteria baik makanan di dalam saluran pencernaan.

Kesimpulannya

Walaupun akhirnya kita mengetahui bahawa masalah perut buncit tidak mungkin selesai dengan hanya pengambilan probiotik. Namun, jangan pula anda langsung tidak mengambil makanan yang mempunyai kandungan probiotik seperti yogurt. Ia bukan sahaja sihat tetapi baik untuk sistem usus. Dan yang paling penting, bersenam, okay?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

    Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

    Boleh Ke Probiotik Merawat Masalah Kulit Ekzema? Ini Jawapan Menurut Kajian

    Ekzema adalah masalah kulit yang merangkumi kegatalan, bengkak serta ruam merah. Kini, penggunaan probiotik semakin meluas dalam merawat kondisi ini.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 06/11/2020 . 3 minit bacaan

    Wanita Lebih Ramai Yang Gemuk Berbanding Lelaki, Benar Ke? Ini Dapatan Kajian!

    Ramai yang percaya bahawa wanita gemuk adalah lebih ramai berbanding lelaki! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Ahmad Farid
    Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/11/2020 . 3 minit bacaan

    Buah Epal Bukan Saja Bagus Untuk Kesihatan, Orang Nak Kurus Pun Boleh Amalkannya!

    Makan sebiji epal sehari mampu ‘menjauhkan’ seorang doktor. Ternyata ia benar kerana buah epal juga dikatakan dapat cegah obesiti. Jom baca artikel ini.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/10/2020 . 3 minit bacaan

    Orang Nak Kurus Tak Boleh Makan Malam? SALAH! 6 Snek Ini Buat Anda Kenyang & Mudah Tidur

    Demi dapatkan berat ideal, ramai paksa diri untuk berlapar ketika malam, tapi tahukah anda terdapat makanan diet malam yang boleh diamalkan?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/10/2020 . 3 minit bacaan

    Artikel lain untuk anda

    tidur berlebihan

    AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
    kerap kencing

    Sering Buang Air Kecil Bukan Hanya Sebab Pundi Kencing Aktif, Ada 6 Lagi Punca Lain!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
    cara kempiskan perut

    Jangan Kata Okay Jika Perut Boroi, Ada 4 Sebab Mengapa Anda Perlu Risau Mengenainya!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Ahmad Farid
    Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
    berat badan berlebihan

    Badan Gemuk Tapi Cergas & Cukup Stamina, Masih Perlu Ke Untuk Turunkan Berat Badan?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan