Probiotik Atasi Masalah Perut Buncit?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Berdiet sudah, bersenam pun dah buat, macam-macam cara sudah dilakukan, tapi perut masih tetap buncit, macam mana ni? Pastinya masalah ini menjadi antara isu yang sering bermain di fikiran.

Lawan perut buncit dengan probiotik

Bagi yang berdepan dengan masalah perut buncit ini, terdapat satu kajian yang menyarankan pengambilan probiotik boleh membantu mengurangkan berat badan. Dikatakan mikroorganisma hidup yang terdapat dalam probiotik boleh membantu meningkatkan ‘bakteria baik dalam usus. Keadaan ini sekali gus membawa kepada pengurangan berat badan yang lebih baik. 

Kajian melibatkan 54 individu kanak-kanak berusia antara 6 hingga 14 tahun dengan masalah obesiti ini dilakukan oleh penyelidik daripada Fuzhou Children’s Hospital di China. Dalam kajian ini, setiap kanak-kanak diberikan suplemen, senaman dan pelan diet pemakanan.

Daripada 54 individu kanak-kanak terlibat dalam kajian yang berjalan selama 12 minggu ini; 30 individu dipilih secara rawak untuk mengambil pil probiotik, dan baki 24 individu dalam kumpulan plasebo. 

Berat badan berkurang

Menurut Ketua Penyelidikan Profesor Rui-Min Chen, kanak-kanak yang terlibat dalam kajian ini turut dianalisis dari aspek ukuran berat badan dan kesihatan metabolik mereka. Dan keputusan menunjukkan mereka yang mengambil pil probiotik kehilangan berat lebih tinggi berbanding tidak mengambilnya.

Lebih menarik lagi, kanak-kanak dalam kumpulan probiotik juga mempunyai tahap kesihatan metabolik lebih baik. Ia diukur melalui tahap gula dalam darah dan rintangan protein. Keadaan ini dapat membantu kanak-kanak mengurangkan risiko masalah berkaitan obesiti seperti diabetes jenis dua dan penyakit berkaitan jantung.

Profesor Chen menjelaskan lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk mengesahkan penemuan ini. Ini kerana kajian yang dilakukan setakat ini adalah melibatkan kumpulan kecil dan terhad kepada kawasan Fujian. Pasukan saintis ini merancang untuk melakukan ujian dengan lebih meluas bagi menganalisis bagaimana probiotik dapat berfungsi untuk mengubah usus. 

Terlalu samar

Terdapat pengkritik yang mengatakan ia adalah terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan bahawa probiotik memberikan kesan untuk mengurangkan berat memandangkan kajian yang dilakukan itu belum diterbitkan di dalam jurnal. Malah kajian tersebut tidak dikaji semula.

Bagi profesor mikrobiologi makanan di University of Reading, Glenn Gibson, “Probiotik yang digunakan dalam kajian tidak digambarkan dengan baik dan khusus. Hanya dinyatakan spesies sahaja.

“Tiada dos penggunaan probiotik dan jenis plasebo yang digunakan tidak dinyatakan. Nampak seperti tiada faecal microbiology yang dilakukan dalam kajian ini. Sedangkan ia adalah penting jika penyelidik mahu menyarankan mengenai kesan probiotik,” ujar Gibson. 

Probiotik secara umumnya boleh membantu meningkatkan kuantiti kepelbagaian bakteria di dalam usus, menjaga sistem pencernaan untuk berfungsi dengan lebih cekap. Ia adalah berbeza dengan prebiotik, di mana prebiotik berfungsi untuk membantu memberikan bakteria baik makanan di dalam saluran pencernaan.

Kesimpulannya

Walaupun akhirnya kita mengetahui bahawa masalah perut buncit tidak mungkin selesai dengan hanya pengambilan probiotik. Namun, jangan pula anda langsung tidak mengambil makanan yang mempunyai kandungan probiotik seperti yogurt. Ia bukan sahaja sihat tetapi baik untuk sistem usus. Dan yang paling penting, bersenam, okay?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tempe: Makanan Wajib Golongan Vegetarian

  Tempe adalah makanan sihat dan merupakan makanan wajib untuk golongan vegetarian. Ingin tahu sebabnya? Sila ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/08/2019 . 8 minit bacaan

  Tak Sangka Bukan Hanya Enak, Tapi Tapai Turut Memiliki 12 Khasiat Ini

  Tapai adalah sejenis makanan tradisional yang sebenarnya sangat bermanfaat untuk kita. Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/08/2019 . 8 minit bacaan

  Usus, Bakteria Usus dan Cara Mengekalkan Kesihatan Usus Anda

  Tahukah anda bahawa usus tidak memerlukan input dari otak untuk berfungsi? Ya, usus tidak memerlukan impuls otak untuk melaksanakan proses penghadaman.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 31/01/2019 . 8 minit bacaan

  Susah Turun Berat Badan & Mulut Berbau, Petanda Toksin Berlebihan Dalam Badan

  Apabila tahap toksin melebihi keupayaan tubuh untuk membuangnya, ia terkumpul dan disimpan sehingga ia boleh dikeluarkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 22/01/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kanser kolorektal

  Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Kanser Kolorektal, Apa Yang Harus Dielakkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu kerak usus

  Kerak Usus Punca SEBENAR Perut Boroi? Jangan Terus Percaya, Baca Ini Dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  5 Masalah Kesihatan Yang Sering Dialami Kaum Adam, No #4 Paling Kasihan Sebab Selalu Jadi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/04/2020 . 3 minit bacaan
  cara turun berat badan

  Rahsia Langsing Che Puan Syamim: 9 Tahun Tak Sentuh Nasi – Ini Tip Efektif Turun Berat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/03/2020 . 3 minit bacaan