Menggigil Antara Simptom Ketagihan Gula, Ini Cara Untuk Elak Ambil Makanan Manis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Makanan bergula dapat memberikan kenikmatan yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Malahan, menurut kajian, gula dapat memberikan tahap ketagihan yang lebih tinggi berbanding dengan kokain. Majoriti individu tahu bahawa glukosa merupakan sumber tenaga utama badan. Namun apa kata otak anda? Adakah glukosa merupakan sumber tenaga yang idealnya untuknya. Ikuti artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Peranan dopamin dalam ketagihan makanan bergula

“You are what you eat.”. Ini merupakan ungkapan yang memberikan konsep “Jika anda ingin hidup sihat, makanlah makanan yang sihat”. Diet obsogenik atau diet yang menyebabkan masalah obesiti memberikan ancaman kepada kesihatan manusia sejagat. Ia kebiasaannya berasaskan makanan yang tinggi kandungan gula dan lemak. 

Gula atau lebih tepat lagi, glukosa, merupakan sumber tenaga utama badan. Pada zaman dahulu kala, nenek moyang kita banyak mengambil buah-buahan sebagai makanan ruji kerana ia mudah didapati. Makanan yang berasaskan daging haiwan pula perlu diburu maka pengambilannya tidak sekerap buah-buahan. 

Buah-buahan yang sudah masak mempunyai kandungan gula yang tinggi. Oleh sebab itulah kemanisan menjadi indikator utama yang menentukan sama ada buah tersebut boleh dimakan ataupun tidak. Jika buah itu masam, maka ia tidak sesuai dimakan kerana berkemungkinan ia belum masak atau beracun. 

Bagi meningkatkan tahap kebarangkalian untuk hidup, otak membentuk sistem ganjaran bagi menggalakkan pengambilan gula sebagai sumber tenaga. Sistem ini digelar sebagai sistem dopamin mesolimbik. Ia akan merembeskan hormon dopamin bagi meningkatkan motivasi individu untuk terus mengambil makanan bergula. 

Perubahan otak kesan daripada pemakanan bergula

Jika dilihat pada fungsi otak manusia sekarang, majoriti saintis berpendapat bahawa ia sama dengan fungsi otak manusia dulu kala. Kita masih mempunyai kecenderungan untuk mengambil makanan bergula berbanding dengan yang lain. Cuba anda ubah gaya pemakanan anda kepada diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak atau protein. Anda akan mengalami simptom penarikan gula seperti menggigil, sakit kepala, ketidakstabilan emosi dan keinginan yang kuat (craving) terhadap makanan manis.

Pengaktifan sistem dopamin mesolimbik secara kerap akan menyebabkan adaptasi otak terhadap stimulasi. Proses ini dipanggil neuroplasticity dan jika ia melibatkan pemakanan bergula, kita akan mula berasa tidak seronok apabila mengambil jumlah gula pada kadar yang sama. Untuk mengaktifkan sistem tersebut, kita perlu menambah pengambilan gula bagi mendapatkan stimulasi dopamin yang sama dengan sebelum ini. 

Inilah permulaan kepada proses ketagihan. Hari demi hari, jumlah gula yang diperlukan untuk mendapatkan stimulasi yang sama meningkat. Namun penggunaan terma “ketagihan gula” merupakan topik perdebatan di antara ahli akademik kerana pada asasnya kita memerlukan makanan yang mengandungi glukosa untuk hidup.

Kurang keupayaan untuk menepis godaan makanan bergula

Bukan mudah untuk menolak pelawaan untuk makan, terutamanya jika makanan itu manis. Persepsi tersebut akan menyebabkan rembesan awal insulin bagi menyediakan badan untuk memproses gula dan ini akan meningkatkan tahap kelaparan seseorang. Namun, otak anda mempunyai sekumpulan saraf rencatan (inhibitory neurons) yang terletak pada lobus otak depan prefrontal. 

Saraf ini membolehkan anda untuk membuat sesuatu keputusan dan mengawal nafsu. Ia merangsang rembesan hormon GABA (Gamma Aminobutyric Acid) yang bertindak sebagai neurotransmiter perencat. Namun kajian yang dibuat oleh Amy C. Reichelt pada tahun 2015 telah mendapati bahawa pengambilan gula yang tinggi boleh mengubah aktiviti saraf rencatan tersebut. Tikus yang diberikan minuman gula tidak boleh mengawal kelakuan dan membuat keputusan seperti biasa. Ia menurunkan kebolehan seseorang itu untuk melawan impuls yang dianggap tidak elok seperti pengambilan gula berlebihan.

Dapatan kajian tersebut diperkuatkan dengan kajian yang dijalankan pada tahun 2017. Dalam kajian tersebut, subjek yang mengambil makanan tinggi gula dan lemak mengalami tahap ketagihan (craving) yang tinggi walaupun ketika itu mereka tidak lapar. Ini menunjukkan kekerapan mengambil makanan bergula boleh menentukan tahap ketagihan individu tersebut terhadap makanan bergula.

Konklusi

Jika anda berhasrat untuk berhenti mengambil gula, lakukannya secara berperingkat. Anda akan merasai kesan penarikan gula namun ia cuma sementara. Keadaan tersebut sama dengan mereka yang mula mengamalkan diet rendah karbohidrat. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan pengambilan gula pada kadar 5 peratus sehari bersamaan dengan 6 sudu teh. Pengamalan gaya pemakanan seimbang dan senaman secara kerap dapat membetulkan semula kesan neuroplastik otak. Jika anda merasakan kesan daripada penarikan gula terlalu serius, berjumpalah dengan doktor bagi mendapatkan pemeriksaan dan khidmat nasihat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Awas, JANGAN Ambil 7 Makanan Ini Jika Anda Ingin Elak Diabetes!

  Jika anda ingin menghindari diabetes, elak makanan yang mengandungi jumlah karbohidrat dan gula yang tinggi. Berikut merupakan antara makanan tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 08/03/2020 . 3 minit bacaan

  7 Tanda Anda Menghidap Kencing Manis Ketika Hamil, Terutamanya Jika Anda Ada Risiko Ini!

  Penting untuk bakal ibu cakna tentang tanda kencing manis ketika hamil ini agar anda mampu untuk membuat persediaan kehamilan yang rapi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 10/02/2020 . 4 minit bacaan

  Susah Nak Tidur Malam? Mungkin Ia Kerana Roti Putih Yang Anda Makan Tadi!

  Ramai cakap kafein punca susah tidur malam. Tapi mungkinkah roti putih juga menjadi punca insomnia? Yang lebih penting, susah tidur gejala penyakit apa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 31/12/2019 . 4 minit bacaan

  Apa Itu Penyakit Simpanan Glikogen Jenis 2? Jom Baca Artikel Ini Untuk Tahu!

  Penyakit simpanan glikogen jenis 2 (penyakit Pompe) adalah sejenis penyakit metabolik keturunan yang disebabkan oleh kekurangan enzim alfa-glukosidase.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 13/12/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat susu

  Susu Kambing VS Susu Lembu, Yang Mana Lebih Baik Untuk Si Kecil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/09/2020 . 3 minit bacaan
  pencuci mulut pesakit diabetes

  Nikmati Pencuci Mulut Tanpa Risau, Penghidap Kencing Manis Jenis 2, Ini Untuk Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  minuman isotonik

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan
  pemanis buatan

  Anda Pilih Sweetener Berbanding Gula? Ada 8 Jenis Pemanis Tiruan, Malah Lebih Manis Dari Gula Biasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 14/05/2020 . 3 minit bacaan