Diet Ketogenik Boleh Menyebabkan Masalah Psoriasis Lebih Teruk

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Diet ketogenik merupakan pelan pemakanan yang populardalam kalangan mereka yang ingin menurunkan berat badan. Selain itu, diet ini juga dikatakan dapat mempercepatkan proses pembakaran lemak. 

Oleh itu, diet ini dianggap sebagai salah satu alternatif terapeutik buat penyakit seperti sawan, sindrom metabolik dan kencing manis.

Namun, buat pesakit psoriasis, pembahagian nutrien makro dalam diet ketogenik perlu dirancang dengan baik. Ini kerana kajian mendapati bahawa pelaksanaan diet ketogenik tertentu boleh menyebabkan masalah kulit psoriasis semakin teruk. Ikuti artikel ini untuk penerangan selanjutnya. 

Fahami diet ketogenik

Diet ketogenik adalah pelan pemakanan rendah karbohidrat dan tinggi lemak bagi mempercepatkan proses pembakaran lemak badan. Ia merupakan paradoks yang telah dibuktikan keberkesanannya melalui kajian-kajian saintifik.

Bayangkan anda makan lemak untuk bakar lemak. Bagaimana mekanisme di sebalik diet tersebut? Mari kita imbas kembali proses fisiologikal normal badan berkaitan dengan pencernaan karbohidrat untuk memahami diet ketogenik.

Apabila tahap gula di dalam darah tinggi kesan daripada pemakanan tinggi karbohidrat, insulin akan dirembeskan. Insulin memainkan peranan penting dalam memastikan glukosa dapat masuk ke dalam sel supaya ia boleh digunakan sebagai sumber tenaga.

Namun, ia menghalang fungsi enzim lipase yang berperanan untuk menggunakan lemak badan kerana kehadiran insulin memberikan implikasi bahawa badan mempunyai banyak glukosa.

Jika badan kehabisan sumber tenaga tersebut tetapi tahap insulin masih lagi tinggi, hormon kelaparan akan dirembeskan bagi menggalakkan pengambilan makanan. Lemak tidak akan digunakan selagi hormon insulin kekal tinggi di dalam badan.

Jika tahap insulin menjadi rendah kesan daripada penurunan glukosa di dalam darah dalam tempoh masa tertentu, sumber tenaga akan diambil daripada lemak badan. Ia akan melalui proses penukaran kepada keton di organ hati sebelum ia boleh digunakan sebagai sumber tenaga utama.

Ini merupakan tujuan pengambilan lemak yang tinggi dan karbohidrat yang rendah dalam pelan diet ketogenik. Ia untuk mengekalkan tahap insulin yang rendah di dalam badan bagi membolehkan penggunaan lemak sebagai sumber tenaga. Ini akan menyebabkan penurunan berat badan.

Kesan diet ketogenik kepada pesakit psoriasis

diet ketogenik

Fasa ketosis merupakan fasa proses pembakaran lemak. Ia berlaku apabila badan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga utama melalui keton dan bukannya glukosa.

Pengambilan nutrien makro lemak setinggi 70% dan karbohidrat serendah 5% sehari menggalakkan pembakaran lemak badan pada kadar yang lebih cepat berbanding mereka yang mengamalkan diet yang tinggi karbohidrat. 

Walaupun diet ketogenik dianggap mempunyai kelebihan antiradang, kajian pada masa lalu telah menyarankan keburukan pengambilan lemak tepu bagi mereka yang mempunyai masalah psoriasis.

Antara simptom yang timbul kesan daripada pemakanan tersebut adalah tompok kulit kemerah-merahan beserta sisik pada keseluruhan badan.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2019 oleh sekumpulan saintis yang diketuai oleh Felix Locker melibatkan penggunaan tikus putih telah mendapati bahawa sebahagian makanan boleh menyebabkan simptom kulit psoriasis menjadi lebih teruk. 

Kesan MCT kepada kulit pesakit psoriasis

Dalam kajian tersebut, tikus putih diberikan diet ketogenik (80% lemak, 15% protein dan 5% karbohidrat)  selama 10 hari dan kesan diet tersebut kepada kulit telah direkodkan.

Tikus yang mengambil makanan yang kaya dengan trigliserida berantai sederhana (medium-chain triglycerides (MCT)) seperti minyak kelapa, bahan tenusu dan minyak jagung mempunyai perubahan kulit yang teruk.

Walau bagaimanapun, tikus yang mengambil diet ketogenik yang seimbang, mengandungi makanan yang berasaskan trigliserida berantai panjang (long-chain triglycerides (LCT)) tidak mempunyai perubahan kulit ke arah yang lebih teruk.

Makanan seperti ikan, kekacang, minyak soya, daging dan avokado adalah sebahagian daripada pelan pemakanan mereka. 

Menurut Roland Lang, salah seorang saintis daripada kajian tersebut, peningkatan MCT dalam pemakanan boleh menyebabkan tikus putih tersebut untuk mengeluarkan lebih banyak protein proradang yang dipanggil sitokin (cytokines).

Ini menyebabkan pengumpulan salah satu komponen sel darah putih yang dipanggil sebagai neutrofil menyebabkan penyakit psoriasis ini semakin teruk. Walaupun diet ketogenik ini tidak menyebabkan kesan negatif kepada populasi umum, mereka yang menghidap psoriasis perlu lebih berhati-hati.

Konklusi

proses pembakaran lemak

Walaupun kajian ini menunjukkan kesan negatif MCT kepada penghidap psoriasis, kesan diet tersebut cuma jelas dalam populasi tikus putih. Tiada kajian terhadap manusia yang pernah dijalankan bagi mengesahkan kesan diet tersebut kepada penghidap psoriasis.

Kebiasaannya, jumlah lemak yang diambil oleh mereka yang mengamalkan diet ketogenik tidak setinggi 80%.  Namun jika anda merupakan penghidap psoriasis, pastikan anda lebih berhati-hati dalam memilih makanan jika anda ingin mengamalkan pelan pemakanan ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini 5 Perkara Yang Mesti Pesakit Diabetes Lakukan Setiap Masa, Setiap Hari! Jangan Lalai

  Kami senaraikan beberapa perkara atau aktiviti penjagaan diri bagi pesakit kencing manis agar penyakit diabetes yang dialaminya dapat dikawal dengan baik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 14/10/2020 . 4 minit bacaan

  Dialisis, Rawatan Untuk Pesakit Buah Pinggang Yang Berkos Tinggi, Ada Alternatif Lain Ke?

  Mungkin ramai sudah tahu tentang apa itu dialisis namun belum arif tentang siapa yang perlu buat rawatan ini bukan? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Urologi, Penyakit Buah Pinggang 05/10/2020 . 3 minit bacaan

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Sekiranya anda berusia lebih 50 tahun dan tidak sekuat dulu, itu tidak menghairankan. Ini mungkin petanda anda alami atrofi otot, kemerosotan otot badan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Mungkin ramai yang ada kencing manis jenis 2 namun tidak tahu tip untuk mengawalnya bukan? Jadi jom klik artikel ini untuk baca dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kencing Manis, Diabetes Jenis 2 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah selulit

  Selulit & Stretch Marks Berbeza, Ya! Ini 3 Cara Untuk Mencegahnya, Mudah Sahaja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahan masakan

  Nak Makanan Sedap Tapi Perlu Kawal Gula, Lemak? Pesakit Diabetes Boleh Guna 13 Bahan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  nasi konjac

  Ingin Cepat Kurus Dengan Cara Yang Sihat? Gantikan Nasi Dengan Konjac Bermula Hari Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  diabetes

  Membongkar 4 Mitos Tentang Terapi Insulin

  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan