backup og meta

Jangan Tak Tahu, Ini 5 Manfaat Sebenar Karbohidrat Yang Anda Sering Terlepas Pandang!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 10/09/2020

  Jangan Tak Tahu, Ini 5 Manfaat Sebenar Karbohidrat Yang Anda Sering Terlepas Pandang!

  Karbohidrat merupakan salah satu daripada makronutrien polimer semula jadi yang penting untuk kestabilan fungsi badan manusia selain lemak dan protein. Ketahui dengan lebih lanjut berkenaan karbohidrat dan kelebihan karbohidrat melalui penulisan di bawah ini.

  Apa itu karbohidrat?

  Pengambilan nutrien ini dalam kuantiti yang banyak mampu membekalkan tenaga yang lebih banyak, dengan syarat, ianya digunakan.

  Oleh sebab itu, atlet profesional dan mereka yang kerap menyertai larian jarak jauh akan mengambilnya dalam jumlah yang banyak bagi memenuhi keperluan tenaga harian mereka.

  Begitu juga sebaliknya, pengambilan yang rendah boleh menyebabkan seseorang itu berasa lemah dan tidak bermaya.

  Selain itu, ianya juga penting bagi membentuk struktur-struktur kompleks yang menjadi bahan binaan sel-sel badan.

  Dari segi strukturnya, sebatian organik ini terdiri daripada tiga elemen asas iaitu karbon, hidrogen dan oksigen.

  Karbohidrat dapat dikelaskan kepada tiga paras yang berbeza berdasarkan paras rantaiannya. Ketiga-tiga paras tersebut adalah:

  • Monosakarida – Monosakarida ialah kumpulan struktur gula yang paling asas dan kecil. Dalam erti kata lain, ianya adalah batu-bata kepada struktur polimer yang lebih kompleks. Gula asas atau gula mudah dalam kumpulan monosakarida ini tidak boleh lagi dipecahkan melalui proses hidrolisis kepada unit yang lebih kecil. Contoh gula asas dalam kumpulan ini adalah glukosa, galaktosa, fruktosa, ribosa, dan deoksiribosa.
  • Oligosakarida – Berada satu tahap lebih tinggi dalam bentuk struktur berbanding kumpulan monosakarida adalah oligosakarida. Ianya adalah kumpulan yang membabitkan gabungan lebih daripada satu struktur gula asas, serendah-rendah gabungan dua unit, sehinggalah setinggi lapan unit monosakarida. Dalam pembentukan rantaian monosakarida yang lebih panjang dan kompleks ini, setiap unit terikat dengan yang lain melalui ikatan glikosida. Oligosakarida boleh dibahagikan kepada kumpulan disakarida, trisakarida, dan seterusnya menurut bilangan unit monosakarida yang terdapat dalam molekulnya. Contoh Oligosakarida yang mungkin anda pernah dengari termasuklah maltosa, laktosa dan juga sukrosa.
  • Polisakarida – Polisakarida merupakan kelas karbohidrat yang mempunyai lebih daripada lapan unit monosakarida, menjadikannya berada pada hierarki tertinggi dalam struktur rantaian gula. Polisakarida seterusnya dapat dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan homopolisakarida (contohnya kanji, glikogen dan selulusa) dan juga kumpulan heteropolisakarida (contohnya heparin).

  Adakah saya tidak perlukan karbohidrat untuk sihat?

  Dengan peningkatan dalam trend gaya hidup sihat, terdapat banyak maklumat di dalam internet yang mencadangkan diet-diet tertentu bagi mengurangkan risiko penyakit kronik pada seseorang.

  Diet yang paling popular adalah yang berteraskan diet rendah karbohidrat, khususnya bagi jenis yang ringkas.

  Walaupun membuang atau mengurangkan refined carbs itu adalah bagus, kebanyakan orang menafsir semua jenis gula sebagai tidak bagus dan perlu dielakkan.

  Ini sangat berbahaya kerana badan kita sangat memerlukan khasiat ataupun zat ini demi memastikan fungsi tubuh yang normal dan optimum.

  Kaedah yang betul adalah dengan mengambil gula yang sihat sahaja. Berikut adalah 5 sebab mengapa anda perlukannya:

  Kelebihan karbohidrat 1: membantu meningkatkan mood

  Penyelidik mengesyaki bahawa karbohidrat menggalakkan pengeluaran serotonin, iaitu kimia otak yang sangat baik.

  Dalam satu kajian Arkib Perubatan Dalaman, orang yang mengikuti diet karbohidrat yang sangat rendah selama setahun iaitu yang hanya dibenarkan 20 hingga 40 gram karbohidrat setiap hari.

  Jumlah kira-kira hanya 1/2 cawan beras ditambah satu keping roti mengalami lebih banyak kemurungan, keresahan dan kemarahan daripada mereka yang diberi diet rendah lemak, tinggi karbohidrat yang memberi tumpuan kepada tenusu rendah lemak, biji-bijian, buah-buahan dan kekacang.

  Kelebihan karbohidrat 2: membantu mencegah kenaikan berat

  Penyelidik Universiti Brigham Young di Utah mengikuti tabiat pemakanan wanita pertengahan selama hampir dua tahun dan mendapati bahawa mereka yang meningkatkan pengambilan serat secara amnya kehilangan berat badan.

  Manakala wanita yang mengurangkan pengambilan serat dalam diet mereka berat badan bertambah.

  Kebanyakan karbohidrat mengandungi serat makanan, yang sebenarnya merupakan karbohidrat kompleks yang tidak dapat ditemui.

  Kelebihan karbohidrat 3: baik untuk jantung

  kelebihan karbohidrat

  Penyelidikan menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan serat larut (sejenis serat yang terdapat dalam makanan kaya karbohidrat seperti oat dan kacang) dengan 5 hingga 10 gram setiap hari boleh menyebabkan penurunan 5% kolesterol LDL yang “jahat”.

  Begitu juga, orang yang makan lebih banyak bijirin (beras perang, bulgur, quinoa) juga cenderung mempunyai kolesterol LDL yang lebih rendah dan kolesterol HDL “baik” yang lebih tinggi.

  Kelebihan karbohidrat 4: mengekalkan ketajaman minda

  Berdasarkan garis panduan Persatuan Dietetik Amerika, dalam satu kajian dari Tufts University, selepas wanita yang berlebihan berat badan menjalani diet “karbohidrat rendah” selama seminggu, mereka diberitahu untuk menghapuskan karbohidrat sepenuhnya dari diet mereka dan itu adalah lebih memburukkan ujian memori berfungsi (contohnya, mengapa saya berjalan ke bilik ini?).

  Dan memori visuospatial (mengingati lokasi pada peta) berbanding rakan lain yang mengikuti diet rendah kalori.

  Kelebihan karbohidrat 5: membantu menyingkirkan lemak

  Menurut kajian dari Journal of Nutrition, pengambilan sarapan yang dibuat dengan karbohidrat “slow-release“, seperti oatmeal atau bijirin 3 jam sebelum bersenam dapat membantu membakar lebih banyak lemak.

  Ini kerana pengambilan karbohidrat “slow-release” tidak meningkatkan gula dalam darah setinggi pengambilan karbohidrat halus, seperti roti putih bakar.

  Sebaliknya,tahap insulin tidak bertambah tinggi dan kerana insulin memainkan peranan dalam memberi isyarat kepada tubuh anda untuk menyimpan lemak, dengan tahap yang lebih rendah dapat membantu anda membakar lemak.

  Ini sekali gus boleh mengurangkan berat badan anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 10/09/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan