Minyak Kelapa Dara dan Kehamilan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 12/09/2022

  Minyak Kelapa Dara dan Kehamilan

  Minyak kelapa dara adalah satu produk yang telah menjadi sinonim kepada masyarakat Malaysia. Namun penggunaannya sudah semakin berkurangan terutama sekali bagi ibu hamil semasa mengandungkan anak mereka kerana ramai yang menganggapnya satu produk yang agak lapuk untuk digunakan. Walaupun begitu, ramai yang tidak mengetahui manfaatnya yang besar terutama bagi kalangan ibu hamil semasa mengandungkan anak.

  Apakah minyak kelapa dara

  Minyak kelapa dara juga dipanggil sebagai ‘virgin coconut oil’ dalam bahasa Inggeris, dikenali dengan bau wanginya, rasa yang baik, bersifat antioksidan, asid lemak rantaian sederhana (MCFA) dan kandungan vitaminnya. Minyak kelapa pastinya bukanlah satu nama yang tidak dikenali, tetapi minyak kelapa dara mungkin kurang dikenali. Minyak kelapa dara adalah minyak yang diekstrak daripada kelapa tanpa menggunakan haba. Ia semakin popular di seluruh dunia berbanding dengan minyak kelapa biasa dan untuk alasan yang baik. Sebenarnya, ada satu bahan yang dipanggil minyak kelapa dara dan ia berbeza dari minyak kelapa biasa dengan sifatnya yang tersendiri. Perbezaan ini terutamanya terletak pada sumber (lebih khusus, bentuk fizikal sumber), kaedah pengekstrakan, dan faedah seterusnya.

  Pengekstrakan minyak kelapa dara

  minyak kelapa dara

  Perbezaan utama antara minyak kelapa biasa dan minyak kelapa dara terletak pada proses pengekstrakan mereka. Sebelum ini, minyak diekstrak oleh pemampatan sejuk atau pengilangan sejuk Kopra (nama lain untuk kernel kelapa kering) dengan kadar kelembapan sekitar enam peratus, dan selepasnya, minyak kelapa diekstrak dari santan yang diperolehi daripada kelapa segar. Selepas itu, menggunakan proses seperti penapaian, pemangkasan (pemisahan empar), penyejukan, dan tindakan enzim, minyak kelapa tersebut dipisahkan daripada air atau kelembapan. Dalam sesetengah kes, minyak kelapa segar ini direbus untuk mendapatkan minyak dengan menguapkan air atau kelembapan.

  Walau bagaimanapun, dalam kes minyak kelapa dara, bahan mentah dan proses pengekstrakan tidak boleh melibatkan sebarang penggunaan haba. Oleh itu, dalam syarikat-syarikat yang bagus dan bereputasi yang menghasilkan minyak kelapa dara, sangat berhati-hati dalam memastikan bahawa kernel kelapa dan bahan mentah, iaitu santan, tidak terdedah kepada panas atau cahaya matahari, sepanjang proses keseluruhan. Dalam sesetengah kes, minyak kelapa dara juga diekstrak secara langsung oleh pemampatan sejuk daging kelapa kering segar. Ini juga dikenali sebagai Micro-expelling.

  Minyak kelapa dara yang diekstrak oleh kaedah pemampatan sejuk dianggap lebih baik daripada yang diekstrak melalui kaedah penapaian memandangkan minyak yang diekstrak oleh penapaian mempunyai kandungan kelembapan yang lebih tinggi dan menjadi lebih cepat tengik. Sekiranya anda perlu mencairkannya (semasa musim sejuk), jangan letakkannya secara langsung dalam keadaan panas. Sebaliknya, masukkan dalam cawan kecil dan letakkan cawan tersebut dalam air suam.

  Perbezaan antara minyak kelapa biasa dan minyak kelapa dara

  • Rupa

  Minyak kelapa dara kelihatan sedikit berbeza daripada minyak kelapa biasa dan pembezaan ini tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Perbezaan ini disebabkan oleh kehadiran zarah koloid dan zarah lain dan kelembapan tertentu di dalamnya. Sebaliknya, minyak biasa bersifat halus dan kebanyakannya ditinggalkan dengan asid lemak di dalamnya. Secara idealnya, minyak kelapa dara harus jelas seperti air. Walau bagaimanapun, warnanya mungkin berbeza sedikit bergantung kepada pemprosesannya.

  • Kebaikan

  Minyak kelapa dara mempunyai rasa dan bau yang sangat baik kerana ia berasal dari kelapa segar dan tertakluk kepada haba yang sangat rendah dan cahaya matahari. Ia juga tidak diperhalusi. Ini mengekalkan semua kebaikan semulajadi minyak ini, termasuk kandungan vitamin E dan mineral yang tinggi, yang mana ianya hilang daripada minyak kelapa biasa semasa proses seperti pemanasan, penapisan, penghalusan, dan pemutihan, yang dilakukan untuk menjadikannya tidak berwarna dan tidak berbau. Selain itu, minyak kelapa dara adalah sangat berkesan sebagai agen pelembab. Ciri-ciri antioksidannya jauh lebih baik daripada minyak kelapa biasa.

  • Komposisi

  Kedua-dua jenis ini tidak banyak berbeza dalam komposisi, kecuali beberapa polifenol, vitamin, dan mineral yang menyumbang kepada rasa, wangian, dan kebaikan minyak kelapa didapati lebih banyak daripada minyak kelapa dara daripada minyak kelapa biasa. Tambahan pula, ia lebih kaya dengan asid lemak rantaian sederhana, kolesterol yang baik, dan hampir tidak mempunyai asid lemak trans.

  Kebaikan umum minyak kelapa dara

  Oleh kerana ia tidak terdedah kepada haba (walaupun terdedah, ia adalah hanyalah suhu panas yang sangat rendah), cahaya matahari, dan diekstrak dari kelapa segar (tidak kering) dengan proses pengekstrakan yang berbeza, minyak kelapa dara tentu lebih kaya dengan faedah daripada minyak kelapa biasa. Ia memiliki kandungan vitamin yang lebih tinggi, antioksidan (yang tidak diperolehi dalam minyak kelapa biasa), mineral, asid lemak rantaian sederhana, rasa, wangian, dan juga protein. Tarikh luput minyak kelapa dara adalah sangat panjang, jauh lebih lama daripada minyak lain yang boleh dimakan dan variannya sendiri, minyak kelapa RBD (Refined Bleached Deodorized). Juga, ia tidak mudah tengik.

  Harga minyak kelapa dara

  minyak kelapa dara

  Seperti yang kita semua tahu, perkara yang baik tidak pernah dan tidak akan menjadi murah. Minyak kelapa dara tidak terkecuali untuk peraturan itu. Ia lebih mahal daripada minyak kelapa biasa (kerana pengeluarannya lebih rumit dan mahal). Harga mungkin berbeza-beza bergantung kepada pengeluar, kualiti, dan kuantiti (runcit dan pukal).

  Filipina, Indonesia, Burma, Sri Lanka, India, dan negara tropika lain adalah pengeluar utama minyak kelapa dara. Minyaknya lebih murah di negara-negara ini berbanding Amerika Syarikat, Kanada, dan Eropah. Tanpa mengira harga, apabila anda membeli minyak kelapa dara, anda mesti mendapatkan jenama yang terkenal dan dipercayai. Terdapat banyak pemasar di pasaran yang hanya menambah rasa buatan kepada minyak kelapa biasa dan menjualnya sebagai minyak kelapa dara.

  Kebaikan umum minyak kelapa dara

  Kelapa cepat muncul sebagai pilihan makanan popular untuk wanita hamil. Minyak kelapa dan susu sangat bermanfaat untuk wanita mengandung dan menyusu. Minyak kelapa dara mempunyai manfaat seperti:

  • Penggunaan minyak kelapa dara pada trimester ketiga mengurangkan kematian perinatal dengan lebih daripada 50%.
  • Minyak kelapa dara mempunyai sifat anti-virus dan anti-kulat yang kuat. Oleh itu, ia berkesan untuk mencegah selsema, flu, dan jangkitan virus lain. Semasa kehamilan, ini mungkin menjadi perlindungan penting bagi anda, kerana kehamilan menimbulkan malapetaka pada sistem imun anda, menjadikan anda terdedah kepada pelbagai penyakit.
  • Dengan minyak kelapa dara, anda boleh meminimumkan pengambilan ubat-ubatan yang berlebihan, yang mempunyai kesan buruk terhadap anda dan bayi anda yang sedang berkembang.
  • Ia menyumbang kepada pembangunan dan penguatan sistem imun bayi anda. Satu lagi perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah minyak kelapa adalah adalah ramuan penting formula bayi. Ini mungkin kerana ia adalah sumber asid laurik.
  • Minyak kelapa dara dan susu mungkin semakin penting sekarang, tetapi mereka mempunyai sejarah yang panjang yang berkaitan dengan kehamilan dan kesuburan. Di India, kelapa dianggap sebagai ubat semulajadi untuk ketidaksuburan, dan di Thailand, ia adalah makanan padat pertama untuk bayi.
  • Air kelapa juga mempunyai banyak faedah. Kandungan elektrolit yang tinggi di dalam air menyumbang kepada peredaran darah yang lebih baik di dalam badan, dengan itu menghalang sakit kaki yang kebanyakannya dialami oleh ibu mengandung.

  Selamatkah penggunaan minyak kelapa dara semasa kehamilan?

  Minyak kelapa dara datang dengan beberapa faedah. Ia adalah alternatif semulajadi yang hebat untuk banyak krim kulit yang mahal dan pencuci rambut. Ia berfungsi sebagai penggalak imuniti dan merupakan pengganti sempurna untuk minyak goreng tradisional. Walau bagaimanapun, sebagai wanita yang mengandung, ia agak difahami untuk bertanya-tanya tentang kebimbangan kesihatan yang berkaitan dengan penggunaan minyak kelapa dara. Juga, anda mungkin ingin tahu berapa banyakkah jumlah yang dianggap baik dan selamat untuk digunakan.

  Bercakap tentang kuantiti, penggunaan sederhana minyak kelapa dara semasa mengandung cukup berfaedah. Minyak kelapa dara hampir mengandungi 100% tepu lemak dan mengikut Persatuan Jantung Amerika dan organisasi kesihatan lain, adalah dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan lemak tepu. Adalah penting untuk memahami bahawa tidak semua lemak tepu boleh memberi kesan buruk kepada tubuh anda. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan lemak tepu harus menghasilkan tidak lebih dari 5 hingga 6% daripada jumlah kalori harian anda.

  Minyak kelapa dara mengandungi asid laurik, iaitu asid lemak rantaian sederhana (MCFA). Lemak ini mempunyai kesan positif terhadap mengawal paras kolesterol anda. Ia juga mempunyai ciri-ciri antimikrob dan oleh itu, ia adalah lebih selamat untuk mengatakan bahawa asid laurik adalah lemak tepu yang ‘selamat’. Pengambilan minyak kelapa dara, tetapi secara sederhana, akan memastikan bahawa badan hamil anda menyerap vitamin larut lemak dan ini seterusnya akan membantu tubuh anda dan bayi anda yang belum lahir memperoleh nutrisi maksimum.

  Manfaat minyak kelapa dara semasa kehamilan

  minyak kelapa dara

  Minyak kelapa dara mempunyai manfaat yang pelbagai untuk wanita hamil. Berikut merupakan senarai manfaat yang boleh memanfaatkan ibu mengandung.

  • Mempunyai ciri anti-jangkitan

  Minyak kelapa dara adalah baik untuk mencegah kebanyakan jangkitan kulat, virus dan bakteria. Hanya kira-kira dua sudu sehari boleh memberi anda peningkatan imuniti semasa kehamilan, dengan itu melindungi anda dan bayi anda yang belum lahir dari selesema, selesema, dan penyakit umum yang lain.

  • Sumber Asid Laurik:

  Selepas susu ibu, minyak kelapa dara merupakan sumber asid laurik yang terbaik. Asid Laurik membantu dengan pengeluaran susu semasa dan selepas kehamilan supaya bayi anda mendapat susu ibu berkualiti tinggi yang akan menjadikannya sihat.

  • Boleh menggantikan tenusu:

  Semua produk tenusu dipenuhi dengan kebaikan. Walau bagaimanapun, tidak semua individu boleh memilikinya semasa mengandung. Kehamilan boleh menyebabkan beberapa keinginan makanan yang sangat pelik serta lencongan. Peralihan makanan kepada produk tenusu adalah biasa, dan bagi mereka yang tidak mempunyai susu dan produk tenusu lain, minyak kelapa boleh menjadi alternatif yang hebat dengan kualiti yang hampir sama.

  • Membantu Mengatasi Kesan Sampingan Kehamilan:

  Kehamilan boleh membawa banyak masalah kecil seperti morning sickness, sembelit atau pedih ulu hati. Minyak kelapa dara adalah penyelesaian semula jadi yang sempurna untuk semua kesan sampingan kehamilan. Minyak boleh mempunyai kesan yang sangat menenangkan pada perut anda dan menyumbang untuk mengurangkan kesan refluks asid. Kehamilan juga boleh ketidakselesaan pada waktu malam dengan tidak dapat tidur dan melelahkan. Anda boleh menggunakan minyak kelapa sebagai krim mata untuk mengurangkan kehadiran pusaran gelap di bahagian mata.

  • Membantu Menenangkan Untuk Ibu Menyusu:

  Antara masalah yang dihadapi ibu yang menyusu apabila mereka memilih untuk menyusu, salah satu yang paling menyusahkan adalah puting yang merekah dan puting masam. Penggunaan topikal minyak kelapa boleh menjadi sangat menenangkan.

  • Menyembuhkan kulit kepala kering

  Masalah biasa semasa kehamilan adalah kulit kepala kering. Anda boleh memerangi masalah ini dengan minyak kelapa dara. Hanya sapukan sedikit minyak pada kulit kepala anda dan tinggalkan semalaman. Hari berikutnya anda boleh membasuhnya dengan air suam. Ia akan menyuburkan kulit kepala anda dan mengekalkan kekeringan.

  • Merawat Tanda-tanda regangan:

  Kehamilan boleh meninggalkan anda dengan beberapa tanda regangan yang sangat buruk di seluruh perut anda. Tanda regangan berlaku kerana peregangan kulit dan otot yang mendasari untuk menampung bayi anda yang semakin meningkat. Ini cenderung menyebabkan kulit longgar selepas bersalin, menyebabkan semua tanda regangan yang hodoh. Penggunaan topikal minyak kelapa semasa mengandung dapat mencegah pembentukan stretch mark disamping minyak tersebut melembabkan kulit dan meningkatkan keanjalannya.

  Bagaimana minyak kelapa dara membantu bayi didalam kandungan?

  minyak kelapa dara

  Kandungan lemak tepu minyak kelapa dara akan membantu dalam pengumpulan lemak yang akan memberi tenaga yang mencukupi dan fungsi badan yang betul, yang diperlukan untuk kehamilan. Semasa mengandung, bayi anda mendapat nutrien penting dan kalori dari badan anda. Selepas bayi anda mendapat bekalannya, nutrien yang tersisa diserap oleh badan anda. Oleh itu, deposit lemak ini akan membantu memastikan anda bertenaga sambil memastikan bayi anda menerima bahagiannya. Oleh itu, dapatkan minyak kelapa dara (selepas berunding dengan doktor) dan gunakan minyak kelapa tersebut semasa kehamilan.

  Manfaat lain minyak kelapa dara

  • Minyak Kelapa Untuk Meningkatkan Kesuburan:

  Salah satu perkara penting untuk dijaga apabila anda cuba hamil adalah untuk mengekalkan lemak badan yang optimum kerana ia boleh memberi kesan kepada kesuburan anda. Adiposit atau sel lemak badan menghasilkan estrogen, yang penting untuk sistem pembiakan wanita yang sihat. Wanita yang tidak mempunyai lemak badan yang mencukupi akan mengalami masalah dengan ovulasi dan kesuburan. Di kalangan wanita gemuk, terdapat lebihan pengeluaran estrogen yang boleh menyebabkan masalah kesuburan.

  Kelapa mungkin mempunyai kesan positif ke atas kesuburan anda. Minyak mengandungi lemak tepu, sesuatu yang disaran untuk dielakkan oleh pakar pemakanan. Walau bagaimanapun, badan anda memerlukan sejumlah lemak tepu tertentu untuk menghasilkan kolesterol dan mengekalkan keseimbangan hormon yang sesuai. Kelapa adalah asid lemak rantaian sederhana, dan yang menjadikannya mudah untuk memetabolismakan minyak.

  • Merawat Jangkitan Yis Semasa Kehamilan:

  minyak kelapa dara

  Candida albicans adalah mikroorganisma yang menyerang yang menyebabkan jangkitan yis pada wanita. Candida biasanya terdapat di dalam tubuh kita dalam jumlah kecil, di kawasan yang hangat dan lembap. Jangkitan yis boleh terjadi apabila terdapat percambahan Candida. Peningkatan jumlah ini boleh berlaku kerana banyak sebab. Jangkitan yis tidak selalu teruk atau mengancam nyawa, tetapi ia boleh menyebabkan ketidakselesaan jika anda tidak merawatnya.

  Semasa kehamilan, beberapa perubahan hormon boleh menyebabkan perubahan dalam tahap pH vagina. Ini boleh menyumbang kepada peningkatan Candida, yang membawa kepada jangkitan yis. Gejala-gejala umum jangkitan ini termasuk gatal-gatal di kawasan kemaluan, sakit di dalam vagina, dan pelepasan keputihan dari vagina anda.

  Terdapat beberapa ubat over-the-counter untuk merawat jangkitan yis. Walau bagaimanapun, apabila anda hamil, anda mungkin mahu mengelakkan ubat-ubatan OTC, kerana ia mungkin mempunyai kesan negatif terhadap janin yang sedang berkembang. Jadi apa alternatif yang anda ada? Jawapannya terletak pada minyak kelapa.

  Minyak kelapa mempunyai sifat anti-kulat. Anda boleh menggunakan minyak secara langsung pada faraj anda. Jika tidak, tambah minyak kelapa pada diet harian anda. Tidak kira bagaimana anda menggunakannya, ia akan membantu mengubati jangkitan yis.

  Minyak kelapa dara bukan sahaja memberikan kesan positif terhadap wanita hamil, tetapi turut memberikan hasil yang baik kepada semua individu melalui penggunaannya. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak kelapa dara untuk memastikan tiada sebarang kesan sampingan terhadap tubuh terutamanya bagi wanita hamil.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 12/09/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan