Siti Nurhaliza & Elizad Bersedia Jalani Rawatan IVF Balik, Anda Tahu Apa Persediaan Perlu Dibuat?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/08/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Baru-baru ini (10 Februari 2020), penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza (lebih dikenali sebagai Tokti) sekali lagi menjalani prosedur rawatan kesuburan in-vitro (IVF) dalam usaha untuk menambah cahaya mata. Beliau telah dikurniakan anak perempuan, Siti Aafiyah Khalid menerusi rawatan kesuburan IVF sebelum ini. 

Bukan itu sahaja, Siti Elizad, pelakon dan pengacara televisyen juga turut mengumumkan bakal mengurangkan aktiviti seninya bagi memberikan tumpuan untuk prosedur rawatan kesuburan yang sama seperti Tokti. 

Rawatan kesuburan bukanlah sesuatu yang asing buat masyarakat pada masa kini berikutan masalah ketidaksuburan yang semakin meningkat. Sebelum menjalani prosedur tersebut, seseorang individu itu perlu mempersiapkan diri dari pelbagai aspek. 

Artikel ini akan membincangkan perihal persediaan fizikal dan mental sebelum menjalani rawatan IVF.

Teruskan membaca untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Fahami prosedur rawatan IVF

rawatan kesuburan ivf

Ramai bakal ibu yang resah ketika menjalani prosedur IVF. Mana tidaknya, bukan semua tahu dan faham akan langkah-langkah yang diambil oleh doktor bagi melakukan rawatan tersebut.

Oleh sebab itulah penting untuk anda bertanyakan soalan kepada doktor seusai penerangan berkenaan dengan prosedur IVF.

Jangan malu kerana ia bukan sahaja akan mempengaruhi tahap keselesaan anda semasa rawatan sedang berjalan, malah tahap keyakinan anda terhadap prosedur itu sendiri.

Secara asasnya, rawatan kesuburan IVF terdiri daripada 5 langkah yang melibatkan persenyawaan telur wanita di dalam makmal. Jika berjaya, embrio yang terhasil akan dimasukkan ke dalam rahim ibu. Proses-proses tersebut adalah:

 • Rangsangan dan pemantauan – Prosedur IVF melibatkan penggunaan lebih daripada satu telur ibu untuk disenyawakan dengan sperma suami. Tindakan ini boleh meningkatkan kebarangkalian untuk hamil. Namun pada setiap kitaran haid, wanita hanya mampu menghasilkan satu telur. Bagi merangsang badan untuk menghasilkan telur yang banyak, ubat kesuburan akan diberikan. Badan anda akan dipantau menggunakan mesin ultrasound serta ujian darah bagi mengetahui bila masa yang sesuai untuk mengambil telur yang dihasilkan oleh ovari. 
 • Prosedur keluarkan telur – Setelah jumlah telur yang terhasil mencukupi, ia akan dikeluarkan melalui prosedur yang dipanggil sebagai aspirasi folikel. Prosedur tersebut merupakan pembedahan kecil yang melibatkan penggunaan ubat bius. Mesin ultrasound akan digunakan bagi mendapatkan telur menggunakan jarum.
 • Persenyawaan – Telur yang diekstrak keluar akan disenyawakan dengan sperma suami. Jika tiada embrio yang terhasil, doktor boleh memilih untuk menggunakan kaedah suntikan sperma (ICSI).
 • Penghasilan embrio – Telur yang telah berjaya disenyawakan akan dipantau semasa ia mengalami proses pembahagian dan berkembang menjadi embrio. Pada ketika ini, ia mungkin akan diuji jika mempunyai sebarang masalah genetik.
 • Proses implantasi – Apabila embrio sudah cukup besar, ia akan dilepaskan ke dalam rahim ibu. Kehamilan cuma akan berlaku sekiranya embrio tersebut berjaya melekat pada dinding rahim ibu. Ia mengambil masa di antara 6 hingga 10 hari.

Apa persediaan fizikal sebelum melalui rawatan kesuburan IVF?

rawatan kesuburan ivf

Sebelum menjalani rawatan IVF, bergantung kepada tahap kesihatan fizikal anda, doktor mungkin akan mempreskripsikan senaman atau gaya pemakanan bagi meningkatkan kebarangkalian untuk prosedur tersebut berjaya. 

Secara mudahnya, diet yang perlu diamalkan oleh mereka yang hendak melalui prosedur IVF adalah lebih kurang sama dengan mereka yang sedang hamil. 

 1. Kurangkan pengambilan minuman berkafein. Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyarankan pengambilan kafein 200 mg sehari (maksimum) kepada wanita hamil.
 2. Elakkan daripada mengambil makanan laut yang mengandungi merkuri.
 3. Berhenti daripada mengambil alkohol.
 4. Ambil vitamin pranatal untuk meningkatkan kualiti telur yang terhasil. Jika kehamilan berlangsung, pengambilan vitamin pranatal juga boleh mengelakkan terjadinya kecacatan tiub saraf bayi.
 5. Jika anda ingin mengambil vitamin tambahan, tanya kepada doktor anda terlebih dahulu. Pengambilan vitamin tanpa pengawasan doktor boleh menyebabkan masalah kesihatan kepada anda dan janin yang membesar kelak.

Tiada peraturan khusus yang direka untuk mereka yang sedang menjalani rawatan kesuburan untuk mendapatkan anak. Namun, amalan gaya pemakanan seimbang boleh membantu meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan cahaya mata.

Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, cuba untuk turunkan berat badan terlebih dahulu. Lakukan senaman, tidur secukupnya dan elakkan daripada membuat keputusan seperti berpindah rumah atau bertukar kerja. Ia boleh menyebabkan tekanan perasaan dan boleh mempengaruhi kesihatan fizikal anda.

Jika anda ingin bersenam, lakukannya secara bersederhana. Secara amnya, WHO menyarankan aktiviti senaman berintensiti sederhana dilakukan selama 150 minit seminggu. Beri tumpuan kepada senaman yang bertujuan untuk menghilangkan stres. Elakkan daripada bersenam lebih daripada 4 jam seminggu. 

Sudah bersedia jalani rawatan kesuburan IVF? Persiapkan mental anda pula

rawatan kesuburan

Harapan anda berkenaan dengan rawatan kesuburan IVF memainkan peranan yang penting terhadap tahap kesihatan mental anda kelak. Ia perlu relevan dan keputusan yang anda harapkan perlu selari dengan keadaan kesihatan anda sekarang.

Perkara yang paling penting yang perlu pasangan suami isteri sedar adalah rawatan IVF tidak selalunya berkesan. Ia mempunyai kadar keberkesanan yang tinggi namun terdapat juga beberapa pasangan yang perlu melalui lebih daripada satu kitaran sebelum disahkan hamil.

Oleh yang sedemikian, penting untuk anda berbincang dengan pasangan sebelum memulakan rawatan kesuburan IVF. Antara persoalan yang boleh dibincangkan adalah:

 • Bagaimana jika kehamilan kembar berlaku?
 • Apa yang perlu anda lakukan jika prosedur ini tidak berjaya pada kitaran pertama? 
 • Bagaimana pula dengan embrio lebihan? Apa yang perlu kita lakukan?
 • Adakah anda mampu menanggung kos untuk melakukan prosedur IVF?
 • Jika tidak berjaya, adakah anda ingin mengambil anak angkat?

Konklusi

Perancangan sebelum melakukan prosedur IVF penting bagi memastikan kedua-dua pasangan bersedia menghadapi kesukaran yang bakal melanda. Rawatan kesuburan, walaupun mempunyai kadar kejayaan yang tinggi, adalah situasi paling sukar buat kedua-dua pasangan.

Pastikan anda membuat persiapan fizikal dan mental sebelum menjalani ujian IVF.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Wanita Tanpa Waktu Subur Sukar Hamil, Tapi Ini Cara Mudah Dapatkan Ovulasi, Hanya Di Rumah!

Kenapa wanita yang sedang menjalani rawatan kesuburan perlu mendapatkan suntikan hormon hCG? Adakah terdapat kesan sampingan yang boleh berlaku?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Rancang Kehamilan 05/08/2020 . 3 minit bacaan

Mengapa Wanita Tidak Subur Masih Perlu Ambil Pil Perancang, Ini Sebabnya!

Doktor kata ada masalah kesuburan tetapi kenapa masih perlu ambil pil kontraseptif? Buat anda yang mengalami isu ketidaksuburan, ini penjelasannya...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 28/07/2020 . 3 minit bacaan

Penyakit Radang Usus (IBD) Sebabkan Wanita Tidak Subur, Fakta Atau Auta?

Penyakit radang usus atau IBD merupakan masalah keradangan yang berlaku pada mana-mana bahagian pada sistem pencernaan. Adakah ia boleh pengaruhi kesuburan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 16/07/2020 . 3 minit bacaan

9 Kaedah Semulajadi Untuk Merawat Tiub Fallopio Tersumbat, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

Masalah sukar hamil mungkin ada kaitan dengan tiub fallopio tersumbat. Namun adakah rawatan semula jadi dapat bantu mengatasinya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 11/06/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

sindrom iritasi usus

Bolehkah Saya Makan Telur Jika Mempunyai Sindrom Iritasi Usus, Ada Kesan Negatif Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
testis lelaki

Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
telur wanita

Wanita Sudah Ada Telur Sejak Lahir? Ini Fakta Menarik Tentang Ovum, Dari Dalam Rahim Sampai Menopaus

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
sperma berkualiti

Senaman Adalah KUNCI Sperma Berkualiti & Berkuantiti! Berapa Kerap Lelaki Perlu Buat Ya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 19/08/2020 . 3 minit bacaan