“Melupakan” Lebih Banyak Menggunakan Aktiviti Otak Berbanding “Mengingati”

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Melupakan sesuatu lebih mudah daripada kekal mengingatinya. Tetapi benarkah pernyataan tersebut? Kajian terbaharu mendedahkan bahawa dengan memilih untuk melupakan sesuatu berkemungkinan memerlukan lebih banyak usaha mental berbanding untuk mengingatinya berdasarkan penemuan melalui kajian neuroimaging, proses menghasilkan imej struktur atau aktiviti otak atau bahagian lain sistem saraf dengan teknik seperti pengimejan resonans magnetik atau tomografi berkomputer.

Kajian bertajuk “More is Less: Increased Processing of Unwanted Memories Facilitates Forgetting” telah dijalankan oleh penyelidik di The University of Texas at Austin dan telah diterbitkan pada Mac 2019 dalam Journal of Neuroscience. Dalam kajian tersebut, penyelidik menyatakan bahawa untuk melupakan sesuatu perkara atau pengalaman yang tidak dikehendaki, lebih banyak perhatian diperlukan untuk memberi fokus terhadapnya. Hasil kajian yang mengejutkan ini memanjangkan kajian terdahulu berkenaan lupa yang disengajakan, yang memberi tumpuan kepada mengurangkan perhatian kepada maklumat yang tidak diingini dengan mengarahkan perhatian dari pengalaman yang tidak diingini atau menekan kembali pengambilan memori.

Jarrod Lewis-Peacock, pengarang utama kajian yang juga pensyarah di universiti tersebut menyatakan, telah banyak kajian dilaksanakan yang menunjukkan bahawa kita mempunyai kebolehan untuk melupakan sesuatu secara seukarela, tetapi bagaimana otak kita melakukannya masih menjadi satu persoalan. Sebaik sahaja kita menemui cara bagaimana memori dilemahkan dan merangka cara untuk mengawalnya, kita boleh mereka rawatan untuk membantu manusia menyingkirkan sebarang memori yang tidak diingini olehnya. Beliau turut menyatakan bahawa memori tidak bersifat statik dan memori adalah binaan dinamik otak yang sentiasa dikemaskini, diubah dan disusun kembali melalui pengalaman. Otak sentiasa mengingati dan melupakan maklumat, dan kebanyakannya berlaku semasa tidur.

Dengan menggunakan neuroimaging untuk menjejaki corak aktiviti otak, penyelidik telah menunjukkan beberapa imej pemandangan dan wajah kepada sekumpulan individu dewasa sihat, mengarahkan mereka untuk samada mengingati mahupun melupakan setiap gambar. Kajian tersebut bukan sahaja mengesahkan bahawa manusia mampu untuk mengawal apa yang mereka lupakan, tetapi kejayaan melupakannya dengan sengaja memerlukan aktivti otak “tahap yang sederhana” dikawasan deria dan persepsi, iaitu memerlukan lebih banyak aktiviti berbanding apa yang diperlukan untuk proses mengingati. Tracy Wang, pengarang utama kajian dan felo pasca kedoktoran psikologi di universiti yang sama menyatakan, aktiviti otak di tahap yang sederhana adalah kritikal bagi mekanisme “melupakan” ini. Sekiranya aktiviti itu terlalu kuat, ia akan menguatkan memori; sekiranya ia terlalu lemah, aktiviti otak tidak dapat membuat sebarang perubahan.

Penyelidik turut menemui bahawa responden lebih mudah untuk melupakan gambar pemandangan berbanding gambar wajah, yang mana boleh membawa lebih banyak informasi yang bersifat emosi. Penyelidik turut menyatakan sedang membuat kajian bagaimana mekanisme didalam otak kita memberi respon terhadap pelbagai jenis maklumat yang berbeza dan ia memerlukan lebih banyak kajian pada masa hadapan. Kajian-kajian seperti ini membantu kita memahami bagaimana kita memproses maklumat, dan menyingkirkannya sebarang memori bersifat emosi yang terlalu kuat yang memberikan kesan yang terlalu besar terhadap kesihatan dan kesejahteraan manusia.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Minuman Teh Beri Manfaat Kepada Struktur Otak

  Mereka yang suka minum teh cenderung untuk mempunyai tahap kesihatan otak yang baik. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 06/01/2020 . 4 minit bacaan

  Pesakit Koma Ibarat Hidup Menanti Mati, Adakah Dia Boleh Dengar Apa Yang Kita Cakap?

  Dahulu, penulis sering tertanya-tanya, apakah rasanya jika berada dalam keadaan otak koma? Adakah mereka tidak sedar? Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Keadaan Kekurangan, Diskriminasi Berlaku Lebih Cepat – Kajian

  Menurut kajian yang oleh Cornell University, diskriminasi dan tingkah laku bias lebih mudah berlaku apabila berada dalam keadaan kekurangan atau kegawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Kesan Bunyi Bising Terhadap Aktiviti Otak

  “Arghh...bisingnya. Macam mana nak buat kerja ni?!!” Pastinya pernah melalui situasi seperti itu bukan? Ada ke kesan bunyi bising terhadap aktiviti otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Artikel lain untuk anda

  bunuh diri

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan
  menjaga-pasangan-dengan-masalah-nyanyuk

  Bagaimana Menjaga Pasangan Dengan Masalah Nyanyuk?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/01/2020 . 5 minit bacaan
  memori jangka pendek

  Mudah Terlupa? Sebenarnya Memori Boleh Lebih Teruk Pada Waktu Pagi! Ini Sebabnya…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/01/2020 . 3 minit bacaan