Koro: Penyakit Kemaluan Hilang Yang Berasal Daripada Bahasa Malaysia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda bangun pada satu pagi dan sambil anda mandi, anda menyedari satu perkara yang cukup memeranjatkan – kemaluan anda telah mengecil berbanding saiz biasa! Apa yang lebih merisaukan tentang penemuan ini adalah anda khuatir ianya akan terus mengecil sehingga ianya hilang dan tidak lagi kelihatan. Akibat terlalu terkejut dan risau, anda pergi berjumpa dengan doktor untuk menceritakan masalah anda. Namun yang demikian, setelah anda menceritakan sejarah penyakit dan keadaan anda dan setelah doktor melakukan pemeriksaan dan ujian yang relevan, anda diberitahu bahawa tiada sebarang bukti berlakunya perubahan saiz mahupun sebarang kondisi yang mungkin menyebabkan berlakunya pengecilan saiz kemaluan anda.

Masalah Delusi

Inilah penyakit yang disebut sebagai Koro. Apa yang lebih menariknya, penyakit Koro ini mendapat nama daripada perkataan ‘Kura-kura’ dalam slanga bahasa Melayu dan secara khususnya, merujuk kepada kepala kura-kura. Apabila seseorang mengalami penyakit Koro, kemaluan mereka tidak pun mengecil, sebaliknya, mereka mengalami gangguan delusi bahawa kemaluan mereka telah dan semakin mengecil sehinggakan mereka mendapat serangan kegelisahan dan panik yang akut, walaupun pemeriksaan lanjut dari semasa ke semasa tidak menunjukkan sebarang bukti pengecilan. Keadaan ini tidak unik untuk lelaki sahaja, wanita juga boleh mengalami Koro dengan sangkaan bahawa vulva atau puting mereka yang semakin mengecil. Sesetengah daripada penghidap turut mempercayai bahawa mereka boleh mandul bahkan mati akibat daripada keadaan ini, selepas kemaluan/organ seksual mereka hilang sepenuhnya.

Koro dalam budaya lain

Koro adalah sejenis penyakit delusi yang khusus kepada sesetengah budaya dan telah pun wujud berkurun lamanya dalam kalangan budaya di negara-negara asia, khususnya di negara-negara Asia tenggara. Koro mula mendapat perhatian perubatan barat pada hujung abad ke 19 dan permulaan abad ke 20 melalui penemuan kes di Sulawesi. Dalam kalangan masyarakat Cina, ianya disebut sebagai Sou Yang dan asal-usul nya dapat dikenalpasti dalam antara buku perubatan tertua tamadun Cina, Huangdi Neiching, yang menyebut “Apabila yang (kemaluan lelaki) mengecut masuk ke abdomen, kematian bakal menyusul.”

Koro juga pernah berlaku pada skala yang besar, bersamaan dengan skala epidemik di beberapa negara seperti Singapura, Thailand, Indonesia dan bahagian selatan Cina. Namun yang demikian, wujud juga kes-kes rawak yang besar berlaku dia negara bukan Asia tenggara seperti Nepal, Sudan, Amerika, Kanada, Perancis dan juga Britain. Persoalan bagaimana penyakit mental atau delusi boleh menular pada skala yang besar adalah satu fenomena yang menarik dalam kajian penyakit mental kerana cukup jarang didengari, penyakit mental boleh menular apatah lagi mirip penyakit berjangkit pada skala epidemik.

Teori Mirror Neuron

Antara teori yang digunakan untuk menjelaskan bagaimana boleh berlaku wabak Koro berskala besar dalam satu komuniti atau negara adalah teori mirror neuron. Teori mirror neuron ini digunakan untuk menjelaskan bagaimana berlakunya fenomena histeria berskala besar dalam peradaban manusia. Mirror neuron, litar neuron yang terdapat di beberapa bahagian otak, yang terdapat dalam manusia dan primat adalah neuron yang diaktifkan apabila seseorang itu melakukan sesuatu perkara kemudian menyedari orang lain melakukan perkara yang sama, menyebabkan berlakunya resonans dalam aktiviti atau keadaan tersebut. Kesan resonans ini akhirnya berganda hinggalah menjadi satu histeria. Mirror neuron dikatakan sebagai satu mekanisma penting dalam kebolehan manusia untuk meniru dan mempelajari sesuatu dengan ketepatan yang menakjubkan di samping memainkan perana penting dalam assimilasi seseorang dalam kelompok sosial tertentu.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  3 Perbezaan Novel Coronavirus Dan SARS Coronavirus Yang Anda Perlu Tahu!

  Simptom jangkitan coronavirus mungkin hampir mirip dengan SARS coronavirus, tapi kedua-duanya amat berbeza. Ketahui dengan lebih lanjut di sini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 29/01/2020 . 3 minit bacaan

  Trauma Atau Kecederaan

  Trauma merujuk kepada kecederaan fizikal serius pada badan yang disebabkan oleh daya luaran. Ketahui lebih lanjut tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 13/12/2019 . 3 minit bacaan

  Teruk Sangat Ke Migrain Sampai Kena Ambil MC?

  Teruk sangat ke migrain sampai mereka yang merasainya terdorong untuk mengambil cuti sakit? Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 17/10/2019 . 2 minit bacaan

  Kes Zika Telah Dikenal Pasti Di Perak

  Setelah 4 tahun berada pada jumlah keseluruhan 8 kes (sejak tahun 2016), insiden kali ini meningkatkan bilangan tersebut kepada 9 kes zika.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 16/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cuaca panas

  Negara Dilanda Cuaca Panas Melampau, Ikut 10 Tip Ini Untuk Elak Jatuh Sakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 13/08/2020 . 3 minit bacaan
  pekerja malaysia

  Jalan Kaki 1.5 KM Merentasi Tambak Johor, Pekerja Malaysia Tekad Pulang Dari Singapura

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 07/04/2020 . 3 minit bacaan

  Sepanjang Musim COVID-19, Ini Bagaimana Rakyat China ‘Dipulau’ Di Seluruh Dunia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 12/02/2020 . 4 minit bacaan
  virus korona baharu

  GEMPAR! Kes Pertama Virus Korona Baharu Mula Babitkan Rakyat Malaysia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/02/2020 . 4 minit bacaan