Adakah Mood Menjejaskan Deria Rasa?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda terfikir mengapa makanan kegemaran anda tidak rasa baik seperti yang diharapkan apabila anda cuba minggu lepas? Adakah anda melayan perasaan semasa makan? Walaupun konsep ini masih agak baru, kajian mengenai bagaimana mood mempengaruhi rasa  telah dijalankan di seluruh dunia. Ia seolah-olah bahawa rasa anda boleh dimanipulasi oleh perasaan pada masa tersebut.

Kajian permainan hoki

Dijalankan oleh saintis makanan di Universiti Cornell, kajian itu, sebenarnya, mendedahkan bahawa apabila kita sedih atau mengalami perasaan negatif secara umum, kita cenderung untuk mendapatkan makanan manis. Kajian ini melibatkan penggunaan aiskrim terhadap peminat hoki. Terutamanya, apabila pasukan itu menang, peminatnya menikmati aiskrim dengan lebih baik, tetapi apabila pasukan itu kalah, peminat merasai rasa sedikit masam. Selain itu, makanan yang mempunyai rasa kurang menyeronokkan dianggap rasa lebih teruk lagi, oleh itu beralih kepada yang lain. Penemuan ini menunjukkan bahawa kadang-kadang kesedihan membuatkan kita kurang memilih makanan kita yang hanya rasa sedap  tetapi tidak memberikan manfaat kesihatan jangka panjang. Dalam erti kata lain, kita lebih cenderung secara rambang memilih makanan membawa pengalaman lazat yang serta-merta. Itu juga menunjukkan bahawa orang yang mempunyai pilihan makanan yang sihat adalah orang yang mempunyai keadaan fizikal yang positif.

Cinta menjadikannya lebih manis

Calon doktor di Belanda telah membuat kesimpulan itu dengan rakan-rakannya. Mereka menjalankan penyelidikan dengan tiga eksperimen. Mereka mempunyai pelajar menulis tentang pengalaman sama ada dia adalah seorang yang penyayang atau cemburu atau topik umum. Kemudian, mereka merasai gula-gula manis dan masam atau pahit manis yang mereka telah habiskan masa membuat persediaan terlebih dahulu. Selepas merasa, mereka minta pelajar untuk menilai tahap kemanisan, kemasaman dan kepahitan. Menariknya, mereka yang menulis tentang cinta percaya gula-gula adalah manis dan bukannya mereka yang menulis tentang pengalaman cemburu atau topik umum. Tambahan pula, hakikat bahawa menulis tentang pengalaman cemburu sahaja seolah-olah tidak mempunyai apa-apa pengaruh ke atas deria kepahitan.

Jadi, adakah mood menjejaskan deria rasa? Kemungkinan Ya. Walaupun tidak banyak kerja yang telah dilakukan mengenai konsep itu, orang mungkin telah separa sedar mengalami ini. Penemuan ini boleh membantu memperkenalkan bagaimana rasa boleh dimanipulasi dan dengan itu menyediakan beberapa cara untuk saintis dan ahli psikologi untuk merawat pesakit dengan masalah kesihatan mental.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  2 Sebab PENTING Kenapa Anda Perlu Cepat Kahwin Atau Dapatkan Pasangan, Patutlah!

  Sekiranya anda berada dalam perkahwinan yang membahagiakan hidup anda, anda kurang berisiko untuk mendapat demensia ketika anda semakin berusia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 20/09/2019 . 2 minit bacaan

  Obesiti dan Kaitannya Dengan Masalah Emosi Kanak-kanak

  Obesiti dan masalah emosi seperti perasaan keresahan dan mood yang rendah, cenderung untuk berkembang seawal usia 7 tahun.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/04/2019 . 3 minit bacaan

  Apakah Punca Emosi? Apakah Trauma Emosi?

  Emosi, juga dikenali sebagai perasaan, termasuk pengalaman-pengalaman seperti cinta, benci, marah, percaya, gembira, panik,  takut dan kesedihan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Makanan Menaikkan Emosi

  Emosi naik turun adalah satu perkara biasa yang berlaku disebabkan pelbagai faktor. Berikut adalah 7 makanan menaikkan emosi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Artikel lain untuk anda

  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan
  bipolar

  Bagaimana Gangguan Bipolar Boleh Menjejaskan Aktiviti Seks Saya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/11/2019 . 2 minit bacaan

  Ini 4 Sebab Kenapa Anak Lelaki Lebih Perlu Sokongan Emosi Dari Ibu Ayah, Berbanding Anak Perempuan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/11/2019 . 3 minit bacaan
  berdua

  Lakukan 5 Perkara Ini Sementara Masih Berdua

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2019 . 3 minit bacaan