Adakah Ketawa Memperbaik Keadaan Kesihatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Ketawa adalah ubat yang terbaik. Seperti kata pepatah, kita ketawa apabila kita berasa gembira, dan secara amnya, kita rasa positif. Ketawa mendekatkan seseorang kepada yang lain; walaupun orang yang tidak dikenali boleh berkongsi ketawa yang baik. Bukan sahaja ia membuatkan kita merasa bahagia, ketawa sememangnya memperbaiki kesihatan kita, seperti yang didapati oleh pakar.

Manfaat fizikal

Jika kita memeriksa secara perubatan perubahan biologi kita apabila kita ketawa, kita boleh melihat banyak perkara yang menarik berlaku di dalamnya. Ketawa membantu otot kita berehat dan mengurangkan ketegangan fizikal. Ia juga boleh mengurangkan pengeluaran hormon tekanan dan meningkatkan pengeluaran sel-sel imun. Endorfin juga dihasilkan apabila kita ketawa. Bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan, kajian menunjukkan bahawa kira-kira 10 hingga 15 minit sehari ketawa sebenarnya boleh membakar sehingga 40 kalori. Satu lagi faedah yang besar adalah bagaimana ketawa bertindak balas terhadap kemarahan. Andai anda sedang bergaduh dan jika anda melihat sisi lucu itu, ia sebenarnya membantu anda menyelesaikan masalah dengan cara yang agak lancar tanpa perlu memasukkan kepahitan dan kebencian dalam konflik tersebut.

Manfaat mental

Dengan pengeluaran endorfin, kita berasa lebih baik. Oleh itu, kesihatan emosi kita menjadi lebih baik. Kita merasa lebih bahagia dan lebih positif mengenai sesuatu. Dalam erti kata lain, kita mendapat perspektif yang berbeza dalam situasi yang sukar. Walaupun jika anda sakit, anda sedih, atau anda berada dalam kesakitan, ketawa yang baik dengan rakan-rakan meningkatkan minda dan menggalakkan anda untuk merasionalkan masalah anda seperti mengapa anda tidak perlu merasa sedih. Jelas sekali, anda tidak boleh terus bersikap tidak puas hati semasa anda ketawa. Dan tiba-tiba, selepas ketawa membolehkan anda untuk memahami keadaan dengan cara yang kurang tekanan.

Manfaat sosial

Selain daripada orang ketawa jahat yang anda lihat di dalam filem di mana penjahat sering bangga diri dalam perbuatan nakal mereka, kebanyakan masa apabila kita berfikir tentang ketawa, kita kaitkan ketawa dengan kehadiran ramai orang. Fikirkan kali terakhir anda ketawa yang baik, adakah anda bersendirian atau dengan orang lain? Walaupun orang yang tidak dikenali boleh ketawa bersama-sama memandangkan keadaan sosial. Malah, terdapat satu eksperimen di mana seorang lelaki hanya ketawa tanpa sebab sekalipun dan orang beransur-ansur menyertai. Seperti menguap, ketawa adalah berjangkit dan ia membawa orang lebih dekat. Dengan cara yang sama, ketawa terbukti menjadi elemen utama dalam mewujudkan hubungan yang sihat. Ia adalah sukar untuk memikirkan bagaimana pasangan boleh kekal dengan hanya ketawa jarang berlaku.

Berasa sedikit tertekan? Ia seolah-olah seperti anda perlu ketawa lagi. Luangkan dengan keseronokan dan orang lucu dan lepaskan sedikit kawalan anda. Menikmati apa jenaka yang anda boleh mendengar. Apabila kita mendengar orang ketawa, ia tidak mudah untuk menahan diri anda untuk tidak menyertai mereka. Ini juga merupakan sebab mengapa ramai sitcom TV mengandungi ketawa direkodkan. Jika kita menontonnya dengan orang lain, kita lebih cenderung untuk ketawa walaupun adegannya mungkin tidak begitu lucu. Dan jika kita menonton keseorangan, kita masih cenderung untuk ketawa lebih kerana kita tidak benar-benar keseorangan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selalu Tak Pasangan Complaint Anda Bising @ Ketawa Semasa Tidur? Jika Pernah, Ini Sebabnya…

  Ketawa adalah reaksi spontan terhadap sesuatu yang kelakar dan mencuit hati. Namun, bagaimana pula jika anda tertawa saat tidur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 05/10/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Ada kajian yang kata bahawa aktiviti menyanyi dan menari mampu kurangkan stres. Adakah ia benar? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

  Sama seperti insan lain, individu dengan penyakit barah juga mempunyai hati dan perasaan. Jangan lafazkan 9 perkara ini jika anda menziarahi mereka, okay?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanser, Kanser Payudara 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Untuk pengetahuan anda, hubungan seks suami isteri terjejas akibat banyak perkara termasuklah masalah mental. Jom baca untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesihatan emosi

  Hari Toleransi Sedunia: Sejauh Manakah Anda Harus Bersabar Dengan Perilaku Toksik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  kebaikan stres

  Stres Bukan Semuanya Tidak Baik, Ada Yang Bagus Jika Rasa Tertekan, Ini Manfaatnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  wabak koronavirus dan PTSD

  Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan personaliti

  Gangguan Sakit Jiwa Ini Adalah Antara Yang PALING SUKAR Dikesan & Dirawat, Cuba Periksa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan