Adakah Ketawa Memperbaik Keadaan Kesihatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Ketawa adalah ubat yang terbaik. Seperti kata pepatah, kita ketawa apabila kita berasa gembira, dan secara amnya, kita rasa positif. Ketawa mendekatkan seseorang kepada yang lain; walaupun orang yang tidak dikenali boleh berkongsi ketawa yang baik. Bukan sahaja ia membuatkan kita merasa bahagia, ketawa sememangnya memperbaiki kesihatan kita, seperti yang didapati oleh pakar.

Manfaat fizikal

Jika kita memeriksa secara perubatan perubahan biologi kita apabila kita ketawa, kita boleh melihat banyak perkara yang menarik berlaku di dalamnya. Ketawa membantu otot kita berehat dan mengurangkan ketegangan fizikal. Ia juga boleh mengurangkan pengeluaran hormon tekanan dan meningkatkan pengeluaran sel-sel imun. Endorfin juga dihasilkan apabila kita ketawa. Bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan, kajian menunjukkan bahawa kira-kira 10 hingga 15 minit sehari ketawa sebenarnya boleh membakar sehingga 40 kalori. Satu lagi faedah yang besar adalah bagaimana ketawa bertindak balas terhadap kemarahan. Andai anda sedang bergaduh dan jika anda melihat sisi lucu itu, ia sebenarnya membantu anda menyelesaikan masalah dengan cara yang agak lancar tanpa perlu memasukkan kepahitan dan kebencian dalam konflik tersebut.

Manfaat mental

Dengan pengeluaran endorfin, kita berasa lebih baik. Oleh itu, kesihatan emosi kita menjadi lebih baik. Kita merasa lebih bahagia dan lebih positif mengenai sesuatu. Dalam erti kata lain, kita mendapat perspektif yang berbeza dalam situasi yang sukar. Walaupun jika anda sakit, anda sedih, atau anda berada dalam kesakitan, ketawa yang baik dengan rakan-rakan meningkatkan minda dan menggalakkan anda untuk merasionalkan masalah anda seperti mengapa anda tidak perlu merasa sedih. Jelas sekali, anda tidak boleh terus bersikap tidak puas hati semasa anda ketawa. Dan tiba-tiba, selepas ketawa membolehkan anda untuk memahami keadaan dengan cara yang kurang tekanan.

Manfaat sosial

Selain daripada orang ketawa jahat yang anda lihat di dalam filem di mana penjahat sering bangga diri dalam perbuatan nakal mereka, kebanyakan masa apabila kita berfikir tentang ketawa, kita kaitkan ketawa dengan kehadiran ramai orang. Fikirkan kali terakhir anda ketawa yang baik, adakah anda bersendirian atau dengan orang lain? Walaupun orang yang tidak dikenali boleh ketawa bersama-sama memandangkan keadaan sosial. Malah, terdapat satu eksperimen di mana seorang lelaki hanya ketawa tanpa sebab sekalipun dan orang beransur-ansur menyertai. Seperti menguap, ketawa adalah berjangkit dan ia membawa orang lebih dekat. Dengan cara yang sama, ketawa terbukti menjadi elemen utama dalam mewujudkan hubungan yang sihat. Ia adalah sukar untuk memikirkan bagaimana pasangan boleh kekal dengan hanya ketawa jarang berlaku.

Berasa sedikit tertekan? Ia seolah-olah seperti anda perlu ketawa lagi. Luangkan dengan keseronokan dan orang lucu dan lepaskan sedikit kawalan anda. Menikmati apa jenaka yang anda boleh mendengar. Apabila kita mendengar orang ketawa, ia tidak mudah untuk menahan diri anda untuk tidak menyertai mereka. Ini juga merupakan sebab mengapa ramai sitcom TV mengandungi ketawa direkodkan. Jika kita menontonnya dengan orang lain, kita lebih cenderung untuk ketawa walaupun adegannya mungkin tidak begitu lucu. Dan jika kita menonton keseorangan, kita masih cenderung untuk ketawa lebih kerana kita tidak benar-benar keseorangan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Klimaks seks merupakan salah satu daripada cara untuk meningkatkan perkembangan otak manusia. Hormon yang dirembeskan mampu memberikan kesan positif ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/05/2020 . 3 minit bacaan

  PKP Buat Kemurungan: Rawat Ia Bukan HANYA Dengan Ubat, Tapi Cuba 6 Cara Ini Juga!

  Anda berasa sangat sedih dan kesunyian? Itu mungkin tanda anda sedang alami kemurungan. Lakukan 6 cara ini untuk perubahan gaya hidup anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 25/03/2020 . 3 minit bacaan

  BERHENTI Body Shaming Diri Sendiri! Anda Pasti Tak Sangka Kesan Buruknya

  "Badan aku dah makin gemuk lah". Adakah anda sering berkata sebegini? Anda mungkin perlu hentikan body shaming tubuh badan sendiri selepas tahu kesan ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/02/2020 . 3 minit bacaan

  Contohi Jepun, Ini Sebab Mengapa Perlu Kerja 4 Hari Seminggu

  Apa kata kita cuba usulkan bekerja 4 hari seminggu. Ia kelihatan tidak realistik tetapi ia sememangnya memberikan manfaat kepada pekerja dan syarikat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 06/02/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  menyanyi dan menari

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  penghidap penyakit barah

  9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan seks mengecewakan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu yoga

  Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan